Innredning av loftsrom øker både bruksmulighetene og salgsverdien av boligen. Utbygging av loftet kan frigjøre plass til utleiebolig i underetasjen, eller generasjonsbolig der de eldre bor nede og de yngre oppe.
Taket er skadeversting
Vi vet hva både håndverkere og hobbysnekkere gjør feil, og ønsker med denne boka å vise hvordan det må se ut under de synlige overflatene for å unngå skader.
Hvert år koster prosessforårsakede byggskader det norske samfunnet flere milliarder kroner. Mange av skadene oppstår i forbindelse med tak, og de aller fleste kunne ha vært unngått med riktig planlegging og utførelse.
Når du lager rom på loftet, er det spesielt avgjørende å isolere, lufte og tette taket på riktig måte før du setter i gang med innredningen. Riktig løsning avhenger av hvordan konstruksjonen er i utgangspunktet.
Lag rom på loftet gir råd om hvilke løsninger du bør velge på loftet ditt, hva du kan gjøre selv og hva en profesjonell håndverker bør gjøre. Løsningene er basert på SINTEFs årelange erfaring med å kartlegge byggskader på loft og i boliger generelt.
Gode råd for nye og gamle hus
Lag rom på loftet viser hvordan du bør gå fram når du skal innrede loft i småhus. Boka gir blant annet råd om:
- romhøyde,
- ildstedsregler
- rømningsveier
- isolering i taket
- oppbygging av golv, himling og vegger
Innsetting av takvinduer og utbygging med ark eller takopplett er også omtalt. Utgangspunktet kan være et nytt hus der loftarbeid gjenstår, eller et eksisterende hus med potensial på loftet.
Bøkene i faktaserien fra SINTEF viser hvordan sjiktene i tak, vegger og golv må være bygd opp under og bak de synlige overflatene. Løsningene tilfredsstiller plan- og bygningslovgivningen. Figurene i boka kan brukes som arbeidsbeskrivelse, avtaleunderlag mellom huseier og håndverker eller som dokumentasjon i en byggesak.
...