OM OSS | HILSEN FRA ADM DIR | 2020 OPPSUMMERT | BÆREKRAFT | TALL | PDF
Dette var annerledesåret der mange rundt om i verden har bekymret seg for helse og økonomi, og fremtiden til familie og venner. 2020 har også vært året da vi har vist at vi samlet kan møte fremtiden og gjøre den enda bedre.
Mål 7: sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris for alle
Miljødesign er en metode som tar hensyn til natur og samfunn når man utvikler nye energiprosjekter. I EU-prosjektet FIThydro utvikler forskerne nye løsninger for hvordan forholdene for fisk i elver med vannkraft kan forbedres samtidig som kraftproduksjonen ikke blir negativt påvirket. Forskere fra SINTEF Energi har blant annet lansert en wiki som viser fram tiltak, metoder og verktøy for fiskevennlig vannkraft.
Gassisolerte koblingsanlegg (GIS-anlegg) er essensielle komponenter i kraftsystemet. GIS-anlegg brukes ved knutepunkt, som trafostasjoner, og inneholderbrytere som styrer strømmen i nettet. SF6 brukes i GIS fordi den har svært god elektrisk isolasjonsevne. Dessverre er SF6 også den sterkeste klimagassen vi kjenner til. Ved å finne en god erstatning til SF6 kan miljøavtrykket til Norges og verdens koblingsanlegg reduseres kraftig.
OPWIND utvikler kunnskap og verktøy for optimalisert styring av havvindparker. Målet er økt effektivitet slik at havvind blir billigere og dermed mer lønnsomt. Den grunnleggende ideen er at en overordnet styring av hele parken vil gi et bedre resultat enn uavhengig styring av hver enkelt turbin. Den overordnede styringen tar hensyn til hvordan vindforholdene og turbinene i parken gjensidig påvirkes av hverandre. Dette kan kvantifiseres gjennom målinger og beregninger.
Ifølge the «Drawdown project» er det viktigste enkeltstående klimatiltaket å bytte kjølemedium i air conditioning, varmepumper og kjøleanlegg rundt om i verden. Disse inneholder HFK-gass som er en sterk klimagass. Rundt om i verden benyttes disse gassene fremdeles i stort omfang. En nedfasing i bruk av sterke HFK-gasser vil bidra til 0,5 grader unngått temperaturøkning. Siden 80-tallet har SINTEF sammen med NTNU forsket på bruk av CO2 som naturlig kjølemedium (i denne sammenheng ikke en drivhusgass).
CO2- fangst og retur, også kalt CCS, er en teknologi som fanger, transporterer og lagrer CO2- en trygt under bakken – man sender det tilbake til dit det kom fra. For å begrense økningen av gjennomsnittstemperaturen til 1,5 °C er det ikke nok å kutte utslipp, vi må i fremtiden også fjerne dem. CCS er den eneste teknologien som kan gi bransjer som stålindustri, gjødselsproduksjon og sementfabrikker null CO2-utslipp.
Nye gasser for GIS er eksempel på et nasjonalt og internasjonalt prosjekt
Nye gasser for GIS er eksempel på et nasjonalt og internasjonalt prosjekt ledet av SINTEF Energi. Hovedmålet til prosjektet er å bidra til fremtidens bærekraftige og robuste kraftnett ved å forske på SF6-alternativer for distribusjons- og transmisjonsnettet, også i et langtidsperspektiv. Ved å finne en god erstatning til SF6 kan miljøavtrykket til Norges og verdens koblingsanlegg reduseres kraftig.
11. desember 2020 ble det klart at SINTEF Energi skal lede det nye Forskningssenteret på miljøvennlig energi på havvind. Senteret skal hete NorthWind og ledes av sjefforsker John Olav Tande i SINTEF Energi. NorthWind skal bidra til lønnsom norsk eksportindustri innen havvind, nye grønne jobber, og vindkraft som respekterer natur og mennesker. I tillegg til forskningspartnerne SINTEF, NTNU, NINA, NGI og UiO er over 40 norske næringslivspartnerne med.
Les mer om senteret og hva de oppnådde i 2020.
Les mer om senteret og hva de oppnådde i 2020.
Les mer om senteret og hva de oppnådde i 2020.
Magnanelli, Elisa; Tranås, Olaf Lehn; Carlsson, Per; Mosby, Jostein; Becidan, Michael.
Kauko, Hanne; Rohde, Daniel; Knudsen, Brage Rugstad; Sund-Olsen, Terje.
Adnan, Mohammed Mostafa; Tveten, Erlend Grytli; Miranti, Rany; Hvidsten, Sverre; Ese, Marit-Helen Glomm; Glaum, Julia; Einarsrud, Mari-Ann.
Sperstad, Iver Bakken; Kjølle, Gerd Hovin; Gjerde, Oddbjørn.
Munkejord, Svend Tollak; Austegard, Anders; Deng, Han; Hammer, Morten; Stang, Hans Georg Jacob; Løvseth, Sigurd Weidemann.
SINTEF Energis overskudd investeres i laboratorier, vitenskapelig utstyr, bygninger og utvikling av ny kunnskap.
Tallene viser over 233 millioner i investeringer siste ti år.