Til hovedinnhold
Norsk English
SINTEF Energi - Årsrapport 2023

Vi former fremtidens bærekraftige energiløsninger

Hvem er vi og hva gjør vi?

SINTEF Energi er et forskningsinstitutt for anvendt forskning, som skaper innovative energiløsninger. Vi tilbyr den fremste forskningsbaserte kunnskapen og infrastrukturen nasjonalt og internasjonalt for å gi våre kunder verdiøkende løsninger og tjenester og styrke deres konkurransekraft.

Styret SINTEF Energi

Vedtekter SINTEF Energi AS

"Selskapet har ikke erverv vil formål. Selskapet skal ikke dele ut utbytte, erverve egne aksjer, gjennomføre kapitalnedsettelser med utdeling til aksjeeierne eller på annen måte foreta utdeling til aksjeeierne. Eventuelt overskudd som genereres gjennom virksomheten skal kun anvendes til realisering av selskapets formål."

Les våre vedtekter

SINTEF, globalt og lokalt

SINTEF Energi har en særlig oppgave i å bidra til å ta i bruk ny teknologi, inkludert nye muliggjørende teknologier, for å realisere neste generasjon energiløsninger. Vår forskning støtter opp om FNs bærekraftsmål og vi er verdensledende innen områder som havvind, sol, bioenergi, batterier, smart grids, elkraftkomponenter, markedsmodeller for vannkraft, energieffektivisering, utslippsfri transport, hydrogen, CCS, samt lavutslipp olje og gass.

Partnerskap for bærekraftige energiløsninger

 

2023 har vært et begivenhetsrikt år for SINTEF Energi og for verden for øvrig. Til tross for et urolig bakteppe, opplevde SINTEF Energi et godt år både faglig og økonomisk. Omverdenen preges fremdeles av ettervirkninger fra pandemien og av geopolitisk uro. Her hjemme ga ekstremværet Hans skader på kritisk infrastruktur og privat eiendom. Dette understreker med all tydelighet hvor viktig vårt arbeid for å utvikle fremtidens bærekraftige energiløsninger er.

SINTEF Energi og FNs bærekraftsmål

SINTEF Energis formål er å forme fremtidens klimateknologi og bærekraftige energiløsninger. FNs Bærekraftsmål er førende for vår strategi og virksomhet og majoriteten av SINTEF-konsernets omsetning i 2023 støtter opp under bærekraftsmålene. SINTEF Energi bidrar i hovedsak til FNs bærekraftsmål på disse områdene:
SINTEF Energi og FNs bærekraftsmål

Ren energi til alle

Vår forskning skal bidra til at ulike energiløsninger har et lavt klimaavtrykk, høy forsyningssikkerhet, samtidig som løsningene er effektive og lønnsomme. De aller fleste av våre forskningsprosjekterbidrar til mål nummer 7.
SINTEF Energi og FNs bærekraftsmål

Industri, innovasjon og infrastruktur

Infrastruktur for energiforsyning, både på land og offshore, er sentrale funksjoner for robuste samfunn. Flere av våre prosjekter bidrar til å bygge solid infrastruktur, i tillegg til mer innovativt næringsliv. Vi har flere prosjekt som bidrar til bærekraftig industri og energieffektive løsninger.
SINTEF Energi og FNs bærekraftsmål

Bærekraftige byer og lokalsamfunn

SINTEF Energi jobber med smarte byer og lavutslippstransport. Vår forskning bidrar til å utvikle bærekraftige nabolag uten utslipp av drivhusgasser og vi utvikler løsninger for sikker og utslippsfri transport ved hjelp av ulike energibærere.
SINTEF Energi og FNs bærekraftsmål

Stoppe klimaendringene

SINTEF Energi utvikler teknologi for å redusere utslipp og begrense global oppvarming til 1,5 °C, i tråd med mål 13. Dette inkluderer utvikling av bærekraftige energiløsninger som erstattereksisterende teknologier.
SINTEF Energi og FNs bærekraftsmål

Livet på land

SINTEF Energi jobber med energiløsninger som balanserer behovet for energi med bevaring av natur i tråd med mål 15. Vi har spesielt lang erfaring med dette innen vannkraft.

SINTEF Energi har kunder og prosjekter over hele Norge

SINTEF i Norge.svg

SINTEF Energi har stor internasjonal forskningsaktivitet, spesielt i Europa

For å bidra til å nå FNs bærekraftsmål, bransjens markedsbehov og bygge internasjonale allianser er det viktig at vår forskning er fremragende. Vårt tette samarbeid med industrikunder gjør at vi lykkes med å sikre prosjekter med internasjonal finansiering, spesielt innen EUs forskningsprogram. Vårt kontor i Brussel har vært avgjørende for å kunne ta denne posisjonen.

SINTEF i verden.svg

SINTEF Energi leder seks nasjonale forskningssentre som bidrar til bærekraftsmålene

 

Årsrapport 2022 logoer for sentrene.png

SINTEF Energi leder seks nasjonale forskningssentre som bidrar til bærekraftsmålene

FME NorthWind

NorthWind skal bidra til lønnsom norsk eksportindustri innen havvind, nye grønne jobber, og vindkraft som respekterer natur og mennesker. I tillegg til forskningspartnerne SINTEF, NTNU, NINA, NGI og UiO er over 40 norske næringslivspartnerne med. NorthWind  ledes av sjefforsker John Olav Tande i SINTEF Energi.

SINTEF Energi leder seks nasjonale forskningssentre som bidrar til bærekraftsmålene

FME HYDROGENi

HYDROGENi er dedikert til forskning og innovasjon innen hydrogen og ammoniakk. For at hydrogen skal bli en viktig driver i det grønne skiftet, må det utvikles kunnskap, teknologiske løsninger og en bærekraftig hydrogenøkonomi. Det er nettopp disse utfordringene SINTEF og 50 norske og europeiske partnere i HYDROGENi samarbeider om å løse.

SINTEF Energi leder seks nasjonale forskningssentre som bidrar til bærekraftsmålene

FME NCCS

NCCS sin hovedoppgave er å realisere rask implementering av CO2-fangst, transport og lagring (CCS), gjennom industri- og forskningsdrevet innovasjon. NCCS skal også sikre at Norge forblir en internasjonalt ledende aktør innen CCS-området og bidra til at storskala CO2-lagring i Nordsjøen blir mulig.
SINTEF Energi leder seks nasjonale forskningssentre som bidrar til bærekraftsmålene

FME HighEFF

HighEFF utvikler kunnskap og teknologi for en mer energieffektiv, konkurransedyktig og miljøvennlig industri på utstyr, fabrikk og regionsnivå. Målet er å utvikle løsninger for effektiv energiutnyttelse slik at norsk industri kan bli verdens mest energieffektive.
SINTEF Energi leder seks nasjonale forskningssentre som bidrar til bærekraftsmålene

FME CINELDI

CINELDI forsker på de teknologiene og løsningene som lar oss oppgradere og digitalisere strømnettet på en kostnadseffektiv og sikker måte, slik at strømnettet er rustet til å håndtere økt etterspørsel etter strøm, økt effektbehov og mer ikke-regulerbar fornybar energi. Forskningen skal bidra til å legge til rette for mer fornybar energi i kraftnettet, elektrifisering av transport og mer effektiv energibruk både i private hjem og i industrien.
SINTEF Energi leder seks nasjonale forskningssentre som bidrar til bærekraftsmålene

LowEmission

LowEmission er et forskningssenter for lavutslippsteknologi for petroleumsvirksomheten på norsk sokkel. Partnerne er verdensledende norsk og internasjonal industri, leverandører, operatører og energiselskaper, samt SINTEF, NTNU og andre topprangerte universiteter og forskningsinstitutt. Målet er å legge til rette for nullutslippsproduksjon av olje og gass på norsk sokkel.

Finansieringskilder

(% av brutto driftsinntekter)
Finansieringskilder 2023

Ansatte

Ansatte 2023
Publikasjoner og poeng

Vitenskapelig publisering

Vitenskapelig publisering er sentralt for å sikre at forskningen holder høy internasjonal kvalitet. SINTEF har en målsetning om minst en vitenskapelig publikasjon per forskerårsverk og SINTEF Energi nådde dette målet i 2023.

Fra 2023 er alle våre fagfellevurderte publikasjoner tilgjengelig i vårt arkiv, SINTEF Open.

Publikasjoner og poeng



Forskningsformidling

Den viktigste formidlingen av våre forskningsresultater skjer gjennom at ny teknologi og løsninger tas i bruk hos kunder og i samfunnet. Vi bruker en rekke ulike kanaler for å lykkes med dette. Vi bygger nettverk og øker kvaliteten på arbeidet gjennom sampublisering i vitenskapelige artikler og i rapportene fra våre prosjekter. Den populærvitenskapelige formidlingen er viktig for å bidra til engasjement og for å sikre at våre resultater blir tilgjengelig for et bredt publikum.

Forskningsformidling 2023