Koronapandemien, de helsemessige og økonomiske konsekvensene, er en helt ny global utfordring. Pandemien har vist hvordan intenst forsknings- og utviklingsarbeid på tvers av landegrenser forhåpentligvis vil stoppe korona. Klimautfordringen er også en utfordring som må løses globalt, der internasjonalt forskningssamarbeid er avgjørende. Arbeidet vi i SINTEF Energi utførte sammen med våre partnere i 2019, viser vårt store bidrag til klimadugnaden.
Les mer om SINTEF Energi sine bidrag til FNs bærekraftsmål ved å klikke på pilen til høyre.
Springer Nature 2019 ISBN 978-3-030-03311-8. s. 76-83. Graabak, Ingeborg; Jaehnert, Stefan; Korpås, Magnus; Mo, Birger.
Artikkelen sammenligner resultater fra to stokastiske kraftmarkedsmodeller, EMPS og SOVN. Sammenligningen gjelder et fremtidig scenario hvor energimiksen i Europa har en høy andel fornybar (61 %) produksjon fra variable kilder slik som vind og sol. Flere scenarioer for installert effekt i norske vannkraftverk er behandlet, og forskjeller mellom modellene er beskrevet sammen med de absolutte resultatene fra hver modell.
Ailo Aasen, Morten Hammer, Åsmund Ervik, Erich A. Müller, Øivind Wilhelmsen.
Grunnleggende studie som tar innover seg kvante-effekter i beskrivelsen av de termodynamiske egenskapene for ulike gasser. Studien er relevant og framtidsrettet for eksempel med hensyn til flytendegjøring av hydrogen.
2019 ISBN 978-2-36215-035-7.
Jokiel, Michael; Banasiak, Krzysztof; Kauko, Hanne; Sevault, Alexis.
Phase change materialer (PCM) kan brukes som termisk energilager i kjøleskap i matbutikker. PCM-lager viser et stort potensial for energibesparelser og et mer jevnt temperaturnivå for kjøling. Både design og driftsstrategier av et PCM-utvidet kjøleskapsystem ble evaluert med hjelp av en Modelica-modell. Forskningsarbeidet videreføres ved SINTEF Energi med et eget PCM-kjøleskapsystem i laboratoriet, som ble konstruert med hensyn til modelleringsresultatene.
IEEE transactions on dielectrics and electrical insulation 2019 ;Volum 26.(4) s. 1139-1145.
Lesaint, Cedric Michel; Hølto, Jorunn; Sæternes, Hans Helmer; Ese, Marit-Helen Glomm.
Artikkelen handler en studie av kompatibilitet mellom isolasjonsmaterialer til bruk i undervanns høyspennings konnektorer (koblere). Flere kombinasjoner av fast og flytende isolasjonsmaterialer ble aldret under realistiske betingelser med hensyn til trykk, temperatur og fuktighet i tre år. I løpet av aldringsperioden ble materialprøver jevnlig testet for å kartlegge utviklingen i mekaniske og termiske egenskaper. I denne studien avdekket forskerne liten effekt av hydrostatisk trykk, men fuktmetting av isolasjonsvæske (syntetisk ester) i kombinasjon med høye temperaturer vil innebære en betydelig degradering av enkelte fast isolasjonsmaterialer som er i kontakt med væsken. Dette er viktig da materialvalg er av stor betydning med hensyn til funksjonalitet og levetid for denne type høyspenningskomponenter.
SINTEF Energis overskudd investeres i laboratorier, vitenskapelig utstyr, bygninger og utvikling av ny kunnskap.
Tallene viser over 234 millioner i investeringer siste ti år.