SINTEF tilbyr nå i samarbeid med NTNU, Universitetet i Sørøst Norge og Nord Universitet, og Fylkeskommunene i Trøndelag, Nordland og Telemark en unik mulighet for studenter som ønsker å bidra til det grønne skiftet og overgangen til et mer bærekraftig samfunn. Vi søker etter engasjerte studenter primært fra 4. året med ulik faglig bakgrunn, og vi ønsker å sette sammen grupper av studenter med ulik spisskompetanse, f.eks innen økonomi, miljø, innovasjon, prosessteknologi og digitalisering (f.eks relatert til prosessindustri, fiskeri & havbruk, avfallsbransjen, skog & jordbruk/næringsmiddel). Studentene skal jobbe tett sammen med industri, regionale myndigheter og forskere for å bidra til ny kunnskap, teknologi og økonomiske modeller som grunnlag for at en mer bærekraftig og sirkulær økonomi kan la seg realisere.
Klima og miljø er en av vår tids store samfunnsutfordringer. En stadig økende global ressursbruk og energiforbruk setter fokus på å øke material- og energieffektivitet gjennom nye, bærekraftige løsninger. I norsk kontekst ser vi en betydelig utfordring med tanke på å opprettholde velstand, verdiskaping og konkurransekraft i en periode hvor verdiskapingen fra petroleumssektoren er forventet å synke fremover. I en sirkulær økonomi beholdes ressursene i verdikjedene lengst mulig ved å øke ressursutnyttelsen og graden av gjenvinning/resirkulering. Dette reduserer negative miljøeffekter og muliggjør samtidig økonomisk vekst uten økt ressursuttak.
Viktige spørsmål som gruppen med sommerstudenter vil få anledning til å jobbe med er hvordan virksomheter kan utvikle sine prosesser, verdikjeder og forretnings-modeller, og hvordan prosess- og produktdesign, resirkulering/gjenvinning, avfallshåndtering og samarbeid med andre virksomheter kan utnyttes for å skape økonomisk vekst og miljømessig og sosial bærekraft.
Det samfunnsøkonomiske perspektivet (politikkutforming) og samspillet Samfunn-Bedrift-Klynge skal også belyses.
Det finnes mange spennende case-eksempler som studentene kan jobbe med, blant annet knyttet til industriparkene i Mo i Rana (www.mip.no) og Herøya/Porsgrunn (www.heroya-industripark.no) som har en tydelig strategi innen bærekraft og overgangen til en sirkulær økonomi. I Trøndelag foregår en offensiv satsing gjennom etablering av en bio-sirkulær industriklynge i Orkanger, en avfallsklynge i Trondheim samt satsing på en avansert bioøkonomi. Tilsvarende i Grenland er det fokus på å skape en klimapositiv industri, blant annet gjennom "Industrial Green Tech" klyngen og en satsing på digitalisering for å realisere med effektive og bærekraftige prosesser.