Til hovedinnhold
Norsk English

Tiller Sustainable Process Lab

Vi bidrar til en bærekraftig fremtid - Skreddersydde løsninger for din industri - En unik ressurs for innovasjon og bærekraft

På Tiller Sustainable Process Lab forsker vi på bærekraftig løsninger gjennom et nært samarbeid med industrien. Ved å kombinere vår ekspertise med våre partnere sine unike behov og utfordringer, utvikler og tester vi teknologi som ikke bare løser dagens utfordringer, men også skaper innovasjonskraftige løsninger som definerer veien mot en bærekraftig fremtid. Med over 30 års erfaring, folk og utstyr i verdensklasse, tilbyr vi avanserte laboratoriefasiliteter og skreddersydde løsninger innen testing og utvikling av bærekraftig teknologi. Vår forskning fokuserer på å redusere klimagassutslipp, øke energieffektiviteten og fremme bruken av fornybare ressurser – noe som er avgjørende for å nå både nasjonale og internasjonale klimamål.

Kontakt oss i dag for å utforske hvordan vi kan hjelpe deg med å nå dine mål!

Kontaktpersoner

Andrea Shmueli

Andrea Shmueli

Forskningsleder Flerfasestrømning
Jasmina Cavca

Jasmina Cavca

Forskningssjef Prosessteknologi
Torbjørn Gjervan

Torbjørn Gjervan

Forskningsleder Kinetikk og katalyse
Jan Erik Olsen

Jan Erik Olsen

Forskningsleder Strømningsteknikk
Kent-Robert Molvik

Kent-Robert Molvik

Ingeniør ZEAL lab
Kjetil Johan Fagerheim

Kjetil Johan Fagerheim

Seniortekniker SMART-H - Materialers integritet og sveising
Øyvind Langørgen

Øyvind Langørgen

Forsker Termisk Energi og Elkraftteknologi
Oddgeir Kvien

Oddgeir Kvien

Laboratoriesjef Elkraftteknologi

Olje- og gassproduksjon    Karbonfangst    Transport    Lagring    Prosessindustri    Fornybar energi    Bioprosesser    Hydrogenteknologi

Oversikt over Tiller med plassering av laber

Tiller Sustainable Process Lab er en omfattende forskningsinfrastruktur som dekker ulike FoU-områder, inkludert olje- og gassproduksjon og -transport, karbonfangst, -transport og -lagring, prosessindustri, fornybar energi, bioprosesser og hydrogenteknologi. 

Med over 30 års erfaring, tilbyr vi på Tiller verdensledende ekspertise og laboratoriefasiliteter for profesjonell testing og eksperimentelt arbeid. I tett samarbeid med industrien utvikler, tester og kommersialiserer vi utstyr og teknologier innenfor områder som er avgjørende for å nå nasjonale og internasjonale klimamål.

Laboratorier

CO2 Laboratorium, Tiller

CO2 Laboratorium, Tiller

I CO2-laboratoriet på Tiller finnes et testanlegg for utvikling av post combustion CO2-fangstteknologier. Selve pilotanlegget er bygget for testing og utvikling av solventer for CO2-fangst i et komplett absorpsjons- og desorpsjonsanlegg med en CO...

Flerfaselaboratoriet

Flerfaselaboratoriet

Flerfaselaboratoriets hovedvirksomhet er forskning på flerfase rørtransport for petroleumsindustrien. Det har bidratt til en betydelig utviklingen av flerfase simulatorer, og dette er fortsatt en pågående aktivitet.

Subsea-laboratoriet

Subsea-laboratoriet

Laboratoriet er unikt i sitt slag, da det muliggjør testing av materialer og komponenter med kombinert høyt trykk, høy temperatur og høy spenning, med grenser på 1000 bar, 200 °C og 100 kV.

Fagområder

Transport av olje og gass

Transport av olje og gass

Verdensrekorden for flerfase transport er 143 km – fra Snøhvit til Melkøya. Fremtidens flerfase transport vil foregå over mye lengre avstander enn dette. For å få til energieffektive "fri flyt"-løsninger, må fysikere og kjemikere jobbe tett sammen...

CCS / CCUS

CCS / CCUS

I flere tiår har SINTEF samarbeidet tett med industrien om et bredt spekter av teknologier for å utvikle løsninger for karbonfangst, lagring og utnyttelse, og dermed bidratt til betydelige reduksjoner i klimagassutslipp.

Hydrogen

Hydrogen

Hydrogen har krefter nok til at stoffet løftet NASAs romferger. Og så klimavennlig er dette brenselet, at eksosen kun er vann.

Prosjekter

Sure2Coat

Sure2Coat

Start:
Slutt:

Prosjektet Sure2Coat vil demonstrere fordelen av overflatebehandlinger med hensyn til korrosjonsbeskyttelse og forbedrede varmeoverføringsegenskaper.

Programvare

Tiller Sustainable Process Lab

Postadresse: Postboks 4760 Torgarden, 7465 Trondheim
Besøksadresse: Tillerbruvegen 200, 7092 Tiller

Tidslinje

Flerfaseteknologien ble utviklet i fellesskap av SINTEF i Trondheim og Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller - i nært samarbeid med oljeindustrien. Med denne teknologien kan olje, gass og vann ( ubehandlet brønnstrøm) fraktes over lange avstander langs havbunnen og opp til plattformer eller helt til lands.

  • 1982
    Laboratoriet ble opprettet i 1982 og var underlagt SINTEF Olje og gass

    Tofaseanlegget ble bygd av Esso i 1982

    • SINTEF overtok i 1983
    • anlegget kan senere vise til vellykkede eksempler på samarbeid, der en rekke selskaper har kjørt store prosjekter i over 20 år (Esso, Conoco, Mobil, Norsk Hydro, Petro Canada, Saga, Statoil, Texaco, Agip, Elf, Total....)

    Tofaseanlegget (nå Flerfaselaboratoriet)

    • industriell fullskala
    • verdens største strømningslaboratorium
  • 1983
    Flerfaselaboratoriet i Trondheim blir innviet 25. januar 1983, av olje- og energiminister Vidkunn Hveding

    På landlige Tiller litt sør for Trøndelags hovedstad, får de frammøtte gjestene se ei skinnende blank rørgate. 1000 meter med velvoksne stålrør, som ender i et 58 meter høyt betongtårn. Et anlegg som bidrar til å endre industrihistorien, skal det vise seg. For regneverktøyet OLGA fra IFE og SINTEFs flerfase anlegg ved Nidelva danner i fellesskap utgangs punktet for en ny epoke i oljeutvinningen til havs.

  • 1994
    I samarbeidsprosjektet med SINTEF og Statoil bygger IFE en mellomstor flerfaserigg

    I samarbeidsprosjektet med SINTEF og Statoil bygger IFE en mellomstor flerfaserigg i 1994 for å forbedre OLGAs evne til å beregne strømning i avviksbrønner.

  • 1996
    I 1996 oppgraderer SINTEF en lillebror av storskalasløyfa
  • 2009
    Tiller 25 år

    25 år har gått siden SINTEF overtok driften av det unike Flerfaselaboratoriet i Trondheim. Eksperimenter utført her har bidratt til store økonomlske gevinster på sokkelen. 

    I jubileumsåret er anlegget utvidet med to nye laboratoriebygg som skal ruste oljeindustrien for utfordringer som venter på dypet i det nye tusenåret. Det er en hall for mellomskalaforsøk og en eksplosjons sikker bunker. Her skal vekselvirkningen mellom strømnings - forhold og oljedråpers overflatekjemi studeres, et viktig tema når tunge oljer skal fraktes i fler- faserør.

    Parallelt starter IFE sammen med SPT Group, StatoilHydro, Chevron, ExxonMobil, ENI og Shell et prosjekt for å fornye OLGA helt fra grunnen av gjennom en ny generasjon flerfase modeller basert på grunnleggende fysikk. Mens OLGA kun baserer seg på sammenhenger som er observert i laboratorie-eksperimenter, blir HORIZON en detaljert matematisk modell som gjengir fysikkens verden mer nøyaktig enn OLGA.

  • 2010
    Offisiell åpning av CO2 laboratoriet

    Våren 2010 ble et 30 meter høyt CO2-renseanlegg etablert på Tiller. Hele anlegget styres av et Siemens PCS7 prosess kontroll system og anlegget kan operere 24 timer i døgnet.

  • 2016
    Offisiell åpning av 3-fase, 3. mars 2016

    Ny tre-fase separator installert

     

  • 2023
    Tiller 40 år

    16. oktober 2023 feiret vi at SINTEFs flerfaselaboratorium har vært i drift og bidratt til utvikling av olje- og gassteknologi, risikoavlastning og verdiskaping siden 1983.