Kort vei til en politikk for bygg som styrker klimasaken
Klimaregnskap for bygg er et effektivt verktøy for å nå klimamålene. Nå må kravene følges opp med politikk.
Klimaregnskap for bygg er et effektivt verktøy for å nå klimamålene. Nå må kravene følges opp med politikk.
Lenge har det vært en gåte: Tonnevis av ferromangan – et viktig tilsetningsstoff i stål – blir daglig «innelåst» i slagg på sin vei ut av smelteovnene. Nå er vi i ferd med å løse problemet.
Et nytt verktøy for vurdering av naturbaserte løsninger vil gjøre kommunene i stand til å ta bedre beslutninger når det gjelder klimatilpasning.
Budskapet kommer fra Atle Harby, seniorforsker i SINTEF. Han er med i ekspertutvalget som skal se på de samfunnsøkonomiske konsekvensene av klimaendringene.
For at de skattene som ligger i våre bygg fortsatt kan brukes trygt videre i sitt neste liv, bidrar SINTEF med sin ekspertise inn i Digital plattform for ombruk av byggematerialer.
Han er blitt kalt karbonfangstens far og har fortsatt tro på at menneskeheten vil klare å komme seg ut av rotet rundt global oppvarming.
Skal vi utnytte mulighetene, styrke vår konkurransekraft internasjonalt og være posisjonert for bioteknologiens «ChatGPT moment», trenger vi en ambisiøs politikk for den fremvoksende teknologi-drevne bioøkonomien.
– Vi må dele kunnskap for å lykkes, sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fra scenen under årets ZERAC24. Konferansen bringer nøkkelaktører sammen med mål om å fremme mer klimavennlig flytransport.
Nanomedisiner redder liv – men de kommer seg ikke fort nok ut på markedet og inn i kroppen til pasienten. Nå har forskerne laget oppskriften på hvordan det kan gjøres raskere og bedre.
SINTEF jobber mot bevaring av naturmangfold og lavere arealbruk gjennom teknologiutvikling og innovasjon. Det krever et tett samarbeid mellom tverrfaglige forskningsinstitusjoner, næringsliv og forvaltning.
SINTEF legger frem rapporten "Teknologi for raskere global klimaomstilling” under årets klimatoppmøte COP29 i Aserbajdsjan.
Vi må tenke nytt for å få unna alt vannet som kommer til å komme. Nå er en ny kombinert infiltrasjons- og fordrøyningsløsning testet i fullskala på Torvet i Trondheim.
For første gang i Norge er det utviklet en metodikk for hvordan en kan planlegge for nullutslipp i hele områder, ikke bare for hus.
SINTEF Energi har gleden av å meddele at Gard Hopsdal Hansen blir den nye lederen av forskningssenteret FME NorthWind.
Et EU-finansiert prosjekt vil forbedre datasentrenes energieffektivitet og bærekraft ved å transformere energistyringen med innovativ nedsenkingskjøling.
SINTEF-forskere har kartlagt hvilken og hvor mye biomasse i Norge som kan brukes til bioenergi med karbonfangst (bioCCS), en metode for å fjerne CO2 fra atmosfæren. Metoden kan kutte mellom 4 og 16 % av Norges utslipp.
Har du lyst til å være med og skape fremtidens energiløsninger? Nå har du sjansen til å utforske en forskerkarriere hos SINTEF, et av Europas ledende forskningsinstitutter.
Hils på roboten «Bifrost». Ved hjelp av KI har den fått taktile evner som gjør det mulig å forme myke objekter på bestilling. Det er verdensrekord.