Til hovedinnhold
Norsk English

Siste nytt fra SINTEF: Arkiv 2005

Vurderer vanntåke mot brann i omsorgsleiligheter

Nylig omkom en eldre kvinne under brann i en omsorgbolig i Trondheim. Nå går myndighetene og SINTEF nye veier for å redde liv ved brann i slike leiligheter og hos andre eldre som bor alene.

SINTEF kommer styrket fra erfaringene

SINTEF har en del å lære om internasjonal forretningsvirksomhet i fremmede kulturer. Erfaringene som nå er høstet vil bidra til å styrke selskapet i tiden fremover.

Fiskerne får livreddende arbeidstøy

Yrkesfiskerne har en av Norges farligste arbeidsplasser. Nå får de arbeidstøy som øker sjansen for å overleve hvis de faller over bord.

Fiskerne får livreddende arbeidstøy

Yrkesfiskerne har en av Norges farligste arbeidsplasser. Nå får de arbeidstøy som øker sjansen for å overleve hvis de faller over bord.

Fiskerne får livreddende arbeidstøy

Yrkesfiskerne har en av Norges farligste arbeidsplasser. Nå får de arbeidstøy som øker sjansen for å overleve hvis de faller over bord.

Energisparing de luxe

Disse leilighetene sparer 2/3 av energien som går med i en gjennomsnittsbolig. Det er norgesrekord.

Rumensk besøk til SINTEF

Torsdag 3. november fikk SINTEF i Oslo besøk av en rumensk delegasjon under ledelse av statssekretær Anton Anton som er ansvarlig for forskningen i Romania.

Glassklart valg

Et begeistringens sus gikk over benkeradene i Olavshallen da SINTEF og NTNU avduket sin nyinnstiftede teknologipris under Technoport. Så er den da også signert landets kanskje ypperste glasskunstner.

Nyskaperen

Det rusler en mann med gråsprengt skjegg over Gløshaugen. Ved siden av går en gammel airedaleterrier. De smetter inn gjennom døra på Institutt for Energi og prosessteknikk, tar heisen opp i fjerde og forskanser seg inne på et kontor.

Pris til brukere av teknologi

NTNU og SINTEF ønsker å gi oppmerksomhet til personer og miljøer som tar avansert teknologi i bruk. Med det som bakgrunn har de to institusjonene innstiftet Einar Brendengs teknologipris. Den første ”Brendeng-prisen” gikk til Statoils Snøhvit...

Bittert for torsken

Mikroampuller fylt med et bittert smaksstoff kan hindre torsken fra å gnage seg ut av merdene.

Snart klart for Technoport

150 utstillere. Over 40 konferanser, foredrag og work shops. Techno Match og Technology Awards. Det er noe av det som skal skje under Technoport 19.-22. oktober.

Vaksine forebygger livmorhalskreft

En vaksine mot HPV-viruset (humant papillomavirus) forebygger forstadier til livmorhalskreft. Det viser en internasjonal studie, der norske kvinner deltar.

Ny utnevning til teknisk kontrollorgan

SINTEF IKT v/ Senter for jernbanesertifisering har mottatt en ny utnevning til teknisk kontrollorgan, denne gangen for konvensjonelle tog. Vi er tidligere utnevnt for høyhastighetstog.

Henter råd om lavutslipp

Det regjeringsoppnevnte ”lavutslippsutvalget” har startet sin jakt på råd fra landets fagekspertise. Første stopp var NTNU og SINTEF.

India vil samarbeide med SINTEF

1. september undertegnet SINTEF en intensjonsavtale (MOU) med det indiske, statseide oljeselskapet The Oil & Natural Gas Corporation LTD .

Støy du ikke hører er helseskadelig

Mye av støyen som omgir oss daglig legger vi ikke en gang merke til. Men støy som ikke er skadelig for hørselen, skader likevel helsa, skriver Dagbladet.

Forsker seg fram til sikrere biler

Antikollisjonssystemer blir neste skritt på veien mot enda mer trafikksikre biler. Forskere i Trondheim hjelper bilindustrien med å virkeliggjøre planene.

Glovarm bil på få minutter

Med CO2 som arbeidsmedium i kjøleanlegget på bilen din, slipper du å skrape vinduene i kulden.

SIMRAD Optronics pris til SINTEF-forskere

SIMRAD Optronics pris i elektrooptikk for 2005 er tildelt forskerne Odd Løvhaugen og Ib-Rune Johansen, som begge jobber ved SINTEF IKT i Oslo, henholdsvis Optiske målesystemer og data-analyse og Mikrosystemer og nanoteknologi.

Sparer miljøet – ved hjelp av CO2

Hundretusener av japanere får varmt vann i dusjen ved hjelp av energibesparende norsk teknologi. Oppfinnelsen sparer klimaet og miljøet for belastninger – ved hjelp av den utskjelte klimagassen CO2!

Hva skal Norge leve av i 2020?

I boka ”Norge 2020 – industrielle og økonomiske fremtidsutsikter” argumenterer forfatterne Gunnar Sand, Per Morten Schiefloe og Tone Merethe Berg Aasen for at globaliseringen krever en mer offensiv norsk næringspolitikk enn den vi har ført de siste...

Om SINTEFs Iran-kontrakter

Dagens Næringsliv har i dag 26. juli et oppslag om SINTEF Petroleumsforsknings kontrakter i Iran. Oppslaget er basert på at fagforbundet Nopef har anmeldt SINTEF Petroleumsforskning til Økokrim for korrupsjon. SINTEF ønsker å klargjøre en del...

Sensorer "ser" hvor lynet slår ned

I samarbeid med Statnett har SINTEF full oversikt over hvor lynet slår ned, via sensorer i Norge, Danmark, Sverige og Nord-Tyskland. Lynregisteret er et nyttig verktøy bl.a. for luftfart og kraftverk.

SINTEF-geolog vant prestisjepris

Foran 500 konferansedeltakere tok forsker Ane Elisabet Lothe nylig imot en internasjonal forskningspris. Utdeler var Den europeiske foreningen for geologer og ingeniører (EAGE).

InnoMed hjelper norske firma inn på Japans eldremarked

Det norske innovasjonsprogrammet InnoMed har hjulpet norske bedrifter på det voksende japanske hjelpemiddelmarkedet. Alu Rehab (rullestoler), Helland Møbler (institusjonsmøbler) og Nordisk Terapi (treningsutstyr/-metoder) er tre norske firma som alle...

Lite surfing på eldrebølgen i norsk industri

En håndfull norske selskaper har klart å markere seg internasjonalt som leverandører til den voksende pleie- og omsorgssektoren. Men industri-Norge har fått mindre ut av dette markedet enn våre nordiske naboer.

Geminisenter prisbelønt for CO2-basert kuldeteknikk

Det kuldetekniske miljøet ved SINTEF og NTNU hedres med en pris av Det internasjonale energibyrået IEA. Forskerne får prisen for sitt bidrag til å løse klimagassproblemet som oppstår når kjøleanlegg og varmepumper lekker.

7 millioner Euro til SINTEF-knoppskudd

I dag sprang nyheten om at SINTEF-knoppskuddet ReVolt Technology as har mottatt 7 millioner Euro i emisjon fra det tyske ventureselskapet TVM, det franske ventureselskapet Sofinnova Partners og det nordiske fondet Northzone Ventures.

SINTEF ønsker Torbjørn Digernes velkommen

Torbjørn Digernes blir ny rektor ved NTNU. Den 58 år gamle professoren i marin prosjektering er i dag dekanus ved Fakultet for Ingeniørvitenskap og teknologi (IVT).

Nytt senter for helsetjenesteforskning

SINTEF og NTNU etablerer et felles senter for helsetjenesteforskning. Senteret vil konsentrere sin innsats om primærhelsetjenesten, helseøkonomi/økonomisk styring og samhandling i helsesektoren.

Dette er ”Tensegrity”

”Tensegrity” er en sammenslåing av de engelske ordene ”tension” og ”integrety”. ”Tensegrity”-byggverk kjennetegnes ved den måten de fordeler krefter på utover konstruksjonen.

"Tensegrity" - romteknologi i havrommet

Trondheims marine forskningsmiljø går nye veier. I jakten på bedre hjelpemidler for oppdretts-, fiskeri- og oljenæringa, vil forskerne utnytte et materialbesparende konstruksjonsprinsipp som romfartsindustrien bruker.

Visjonær farkost testet av MARINTEK

Forskere ved MARINTEK har bygd og testet ut en modell av farkosten Sea Orbiter som skal krysse verdenshavene. Modellen står på Jules Verne utstillingen i Paris som åpnet 24. mai 2005.

À la Jules Verne

En spektakulært farkost skal drive over verdenshavene ved hjelp av strøm og vind. Et vikingeskip snudd på høykant. En visjonær, vitenskapelig plattform delvis over delvis under vann.

Jan Solberg, ny visekonsernsjef i SINTEF

Jan Solberg ansettes som ny visekonsernsjef i SINTEF fra 1. september. Jan Solberg vil gå inn i SINTEFs konsernledelse og vil få en sentral rolle i utforming og gjennomføring av SINTEFs overordnede strategiske mål og handlingsplaner. Arbeidssted vil...

Strekkodens arvtaker

Er strekkodens tid snart ute? En mer talefør arving er klar til å ta over. Det er RadioFrekvensIdentifikasjon (RFID).

Allsidig informasjonsbrikke

RadioFrekvensIdentifikasjon (RFID) heter den. Den lille brikken som kan erstatte strekkoden, kontrollere matvarer og fortelle legen om en pasients helsetilstand.

Brannforskere tester fyrverkeri

Norske myndigheter skjerper kontrollen av fyrverkeriartikler som legges fram for salg. Fra nå av skal alle nye fyrverkeriprodukter prøveoppskytes av brannforskere i SINTEF før de blir typegodkjent.

Forskning skal bane vei for grønn gasskraft

Norges forskningsråd, Gassnova og norsk og utenlandsk industri skyter inn millionbeløp i et nytt forskningsprogram viet gasskraft med CO2-håndtering. Satsingen øker sannsynligheten for at Norge vil få slike kraftverk, ifølge prosjektleder Nils A...

Hurtige screeningtester kan påvise legionella

Ved SINTEF Helse har forskere, i samarbeid med St. Olavs Hospital, utviklet hurtigtester som gir svar på om det er legionella i vannreservoarer eller biofilm i løpet av en til to dager.

SINTEF/NTNU med Geminisenter på fiskerisiden

Institutt for Marin Teknikk ved NTNU og de to avdelingene Fiskeriteknologi og Havbruksteknologi ved SINTEF Fiskeri og havbruk, vil nå jobbe sammen strategisk. 19. mai opprettet de et nytt Geminisenter.

Godt besøkte miniseminar

SINTEFs miniseminar 25. og 27. april samlet mange interesserte. Begge seminar hadde over 60 tilhørere i salen på Radisson SAS Hotell i Oslo.

Ny teknologi overvåker olje- og gassbrønner

Oppstartsbedriften ResMan AS - et knoppskudd fra SINTEF og IFE - skal lage kjemisk intelligente materialer for å overvåke væskestrømning i olje- og gassbrønner. Det hele skal skje uten noen form for kabler.

Visjon på dypt vann

Et oppdrettsanlegg som styrer seg selv. En basestasjon som skal flyte på havoverflaten uten noen form for forankring, men som fungerer som en informasjonssentral for fritt flytende merder med oppdrettsfisk. Slik ser forskerne for seg at fremtidens...

SINTEF-rapport hjalp uheldige bileiere

69 ansatte hos Rolls-Royce i Bergen fikk bilene sine ødelagt av støv. Etter rettsak med SINTEF-rapport som nyttig dokumentasjon, fikk de erstatning.

Abelprisen til anvendt matematiker

Det Norske Videnskaps-Akademi kunngjorde i går at Abelprisen 2005 tildeles Peter D. Lax, New York University. Han får prisen for sine banebrytende bidrag til teorien for og anvendelsene av partielle differensialligninger, samt for beregning av deres...

MC-politi med ”new look”

MC-politiets klassiske svarte skinndresser skal pensjoneres. Arvtakeren er alt på veien: En spesialtilpasset kjøredress som vises bedre i trafikken.

SINTEF-knoppskudd til Det hvite hus med intelligent øreplugg

Bedriften Nacre AS deltok denne uka på en teknologikonferanse i Det hvite hus, med medisinske fagfolk fra statlige etater i USA som spesielt inviterte. Der presenterte de den smarte ørepluggen trondheimsfirmaet har utviklet.

SINTEF gransker flystøy på Ørland

SINTEF skal kartlegge effekten av flystøy på nattestid ved Ørland hovedflystasjon og vurdere om den er helseskadelig for folk som bor i området.

ERFARINGER RUNDT AUTISME

På oppdrag fra Sosial og helse-direktoratet er forskere ved SINTEF Helse i gang med en bruke-rundersøkelse rundt autisme i Norge. Spørsmål sendes til personer som [...]

MARINTEK hjelper Mexico

MARINTEK hjelper Mexico

Verdens femte største oljeprodusent Mexico beveger seg dypere ut i havet, og MARINTEK skal bistå meksikanerne med nødvendig teknologi. Selskapet er i ferd med å [...]

Verdensbanken vil bruke SINTEF

Verdensbanken har bedt SINTEF om bistand til å utvikle nasjonal statistikk om funksjonshemmede og fattigdom i Indonesia.

Arktisk à la carte

30 poser à 200 gram kjøtt. Det hadde de to turglade tøffingene Runar Emberland Lien og Reidar Steinsland ved NTNU med seg da de gikk på ski over Grønlandsisen. Kjøttet var atmosfærisk frysetørket med varmepumpe ved Avvanningslaboratoriet ved NTNU og...