Foto: Runar Emberland Lien |
- Maten fungerte helt utmerket, fortalte de etter hjemkomsten.
Den skreddersydde turprovianten er tilberedt i et tørkeanlegg som tre forskere ved SINTEF og NTNU fikk ideen til i 1989. I dag er trioens teknologi i ferd med å få sin kommersielle verdenspremiere.
Det norske selskapet Dtech AS – en spinoff fra SINTEF og NTNU – bygger i disse dager en stor fabrikk i Ungarn, basert på de tre forskernes resultater. Anlegget skal levere tørket mais og tørkede erter til den internasjonale næringsmiddelindustrien – ingredienser som vil havne i suppeposer og pulverbaserte gryteretter verden over.
Professor Ingvald Strømmen ved NTNU er en av fedrene til den nye tørketeknologien.
Høy kvalitet til lav pris
Foto: Rune Petter Ness
I posene er maiskornene og ertene små og tørre. Tilsatt vann i forbrukernes kasseroller, blir de friske og saftige igjen. Målt etter smak, aroma og farge på sluttproduktene, ligger den nyutviklede teknologien helt opp til tørkingens Rolls Royce – vakuum frysetørking. Men den nye norske teknikken er mye billigere.
Internasjonal trend
– Bruken av pulvermat skyldes at mange ønsker å bruke mindre tid på matlaging. Vi har gått inn i dette med et ønske om at folk skal få best mulige ingredienser i pulverposene, sier professor Ingvald Strømmen, en av fedrene til den nye teknologien. På de 16 årene siden oppfinnelsen ble gjort, har forskerne testet tørkemetoden på et stort antall råvarer.