Arbeidsulykke ved SINTEF Energiforskning
En ansatt i SINTEF Energiforskning ble skadet i en arbeidsulykke tirsdag ettermiddag.
En ansatt i SINTEF Energiforskning ble skadet i en arbeidsulykke tirsdag ettermiddag.
- SINTEF har meget stor aktivitet mot EUs forskningsprogrammer, og er den norske forskningsaktøren som henter flest forskningsoppdrag med finansiering fra EU.
SINTEF Helse og University of Stellenbosch arrangerte 6. desember 2006 en workshop om helseforskningssamarbeid mellom Sør-Afrika og SINTEF.
Forskningsstiftelsen SINTEF anker en dom om skatteplikt fra Trondheim tingrett. Hvis dommen blir stående, vil det innebære at det innføres skatt på forskning i Norge. – Dommen er uholdbar for norsk forskning, sier SINTEFs konsernsjef Unni Steinsmo...
Hydrogenrådet overleverte 29. november sitt forslag til en nasjonal handlingsplanfor perioden 2007 – 2010 til regjeringen. Handlingsplanen er lagt ut til høring, med frist 8. desember.
Teknologer ved SINTEF er nå i ferd med å integrere ultralydinstrumenter i navigasjonssystemet for bukhulen. Det kan gi systemet et ytterligere løft, ifølge prosjektdeltakerne.
Ved bruk av navigasjonssystemet blir pasienten avbildet enten i en MR-maskin (magnetisk resonans) eller med røntgen i en CT-maskin (computertomograf). Dette skjer som regel dagen før inngrepet.
På dataskjermen blir pasienten gjennomsiktig når kirurger i Trondheim utfører kikkhullsinngrep i buken. Nå vil også utenlandske sykehus ha den norske oppfinnelsen.
Ifølge SINTEF-forskerne Petter Støa og Lars Sørum er norsk papirindustri et godt fundament for produksjon av neste generasjon biodiesel.
Biodiesel produseres allerede i dag, hovedsakelig med rapsolje som råstoff. Men norsk klima umuliggjør produksjon av store mengder raps i Norge. Denne typen biodiesel er dessuten av dårligere kvalitet enn vanlig diesel.
Råstoffet er trevirke – og sluttproduktet høykvalitets syntetisk diesel. Energiforskere ved SINTEF mener Norge bør satse tungt på neste generasjon biodiesel.
Norsk teknologi for overvåking av innemiljøer står på terskelen til et eventyr i rommet. Utstyret er spesiallaget for å sjekke at astronauter ikke puster inn farlige gasser på jobb. Nå skal det testes ut i den internasjonale romstasjonen.
Skal vi få til en dreining mot nye fornybare energikilder, kan vi ikke sitte og vente på at bedre teknologi eller et mer modent marked vil utvikle seg av seg selv. Norske politikere må aktivt skape muligheter for endring.
En tenåring som er glad i lærebøker, vil trolig være lite tilbøyelig i å ta sjanser - for eksempel i trafikken.
Et Trondheims-bakeri mottok i vår en av de mest spesielle forespørslene i brødets historie. Mills ønsket brød med Donald Duck-utseende! Da var det godt å ha et høyteknologisk forskningsmiljø i nabolaget.
Forskningslitteraturen er til liten hjelp for det regjeringsoppnevnte utvalget som skal vurdere eventuelle endringer i sykelønnsordningen.
SINTEF har gjennomført en uavhengig utredning omkring vikepliktsreglene for syklister, og anbefaler at på lang sikt bør det bli et generelt forbud mot å sykle på fortau.
Konsortiet FOBIS - Foresight Project Biomedical Sensors, har det siste året gjennomført en foresight studie på biomedisinske sensorer. Hensikten har vært å studere hvordan biomedisinske sensorer vil forme fremtidens helsevesen, hvordan slike sensorer...
Innovasjonssenteret som SINTEF har hjulpet til med å etablere i Bosnia-Hercegovina, har gitt ungdommen nye muligheter i byen Tuzla. 50 arbeidsplasser for høyt utdannede jobbsøkere er skapt på ett år. Og flere blir det før året er omme.
SINTEFøker innsatsen innen regional utvikling og næringspolitikk. Forskningskonsernet utnevner en av sine mest sentrale ledere til å lede arbeidet.
SINTEFøker innsatsen innen regional utvikling og næringspolitikk. Forskningskonsernet utnevner en av sine mest sentrale ledere til å lede arbeidet.
Norge kan få et av verdens første feltlaboratorier for studier rundt lagring av CO2 i berggrunnen.
NorLight-programmet har vært bærebjelken for norsk forskning på videreforedling og bruk av lettmetaller de siste seks år. 16. oktober 2006 fikk programmet en verdig avslutning med en konferanse på Grand Hotell i Oslo.
Transportsektorens nasjonale hederspris for arbeid med intelligente transportsystemer og -tjenester (ITS), er tildelt forskningssjef Trond Foss (58) ved SINTEF Teknologi og samfunn.
Faren for at norske kvinner skal bli gravid utenfor livmoren er halvert siden 1990.
Et konsortium som har vært ledet av SINTEF, vil den 31. oktober arrangere en workshop på Rikshospitalet i Oslo. Her vil det blant annet bli mulig å se en direkte overføring fra en hjerteoperasjon hvor biomedisinske sensorer vil overvåke tilstanden...
Nå kommer dataprogrammet som skal gjøre trålere mer lønnsomme – og gi miljøgevinster i samme slengen: Fra PC’en skal skipperne få hjelp til å redusere energiforbruket ved bunntråling etter hvitfisk og reke – uten at det går utover...
I jakten på en ny og bedre trål, fikk Ulrik Jes Hansen en innskytelse: ”Hva om vi vrir nettet 90 grader?” Et lykketreff, skulle det vise seg!
Teknologiselskapet Nacre i Trondheim har fått en kontrakt for leveranse av QUIETPRO kommunikasjonsterminal og hørselvern til US Marines.
Hundretusener av japanere får varmt vann i dusjen ved hjelp av energibesparende norsk teknologi. Oppfinnelsen sparer klimaet og miljøet for belastninger – ved hjelp av den utskjelte klimagassen CO2!
Ei varmepumpe er en teknisk oppfinnelse gjort for mer enn 150 år siden.
I omstillingsprosesser rydder gode sjefer i kaos og skaper rolige arbeidsforhold for de ansatte. Selv med stort tidspress, stresser de lite.
Cecilie Elisabeth Tronstad Holand fra Asker og Frida Johansen fra Saupstad svarte rett på alle spørsmålene, og ble trukket som vinnere av hver sin iPod-nano.
I et debattinnlegg i Dagbladet 19. september ytrer Emil André Røyrvik sine synspunkter blant annet om 11. september. I innlegget presenteres han som forsker og skribent.
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og forskningsinstitusjonen SINTEF har inngått en strategisk allianse for internasjonalt samarbeid. Målet er å utvikle forskningsmiljøet i Trondheim til å bli blant de beste i verden. Nasjonalt...
Nexans har lagt ut verdens første plastisolerte sjøkabel som er laget for en spenning på 420 000 volt. Kabelen skal forsyne Ormen Lange med elektrisk kraft.
SINTEF og NTNU formaliserer sitt samarbeid innenfor forskning på solcellematerialer. Fellesløftet skal styrke konkurranseevnen til den voksende norske solcelleindustrien.
Avtale styrker nyskapingsarbeidet i SINTEF.
Det nasjonale prosjektet ”Fremstøt – Fremtidens støperiteknologi” skal sikre kompetanseutvikling og vekst i en bransje hvor norsk industri allerede hevder seg i verdenstoppen.
Stykkstøpeindustrien innen lettmetall slet lenge med å møte de strenge kravene for anvendelser i bil. Men de siste årene har metoden fått mer og mer innpass i bilindustrien.
SINTEF, NTNU og Hydro spiller på lag med bilprodusentene Ford, Daimler-Chrysler og Fiat i jakten på stadig lettere bildeler.
SINTEF er eneste nordiske partner i det ferske EU-prosjektet CityMobil der 40 millioner Euro skal bidra til å utvikle mer effektiv transport i europeiske byer.
Denne måneden starter arbeidet i Singapore med å bygge et gigantisk underjordisk lager for olje fra MidtØsten til hele SørøstAsia. SINTEF og Multiconsult skal stå for prosjektledelse gjennom hele byggefasen.
SINTEF er eneste nordiske partner i det ferske EU-prosjektet CityMobil der 40 millioner euro skal bidra til å utvikle mer effektiv transport i europeiske byer.
SINTEF Energiforskning kan fortelle deg hvor og når lynet har slått ned. Varselet kan du få i lomma.
Interessen for lavenergiboliger og passivhus er stigende i Norge. Nå kan du få hjelp til hvordan du skal gå fram.
Halvparten av alle nordmenn snorker, og mange står i kø for operasjon. Men et lite stykke norsk forsvarsteknologi gir håp om kortere ventetid.
– Tenk nøye gjennom hva slags farvann du skal ut i, før du velger flytemiddel til båtturen.
Landets settefiskprodusenter klarer ikke lenger å stille den norske laksenæringas hunger etter smolt/settefisk. En ny rapport viser at mankoen i første omgang kan avhjelpes med enkle grep. Men skal smoltanleggene klare å møte etterspørselen fra...
I dag vet petro-industrien lite om tilstanden til sokkelens transportårer – rørene som frakter olje og gass langs havbunnen. Det skal et knippe midtnorske forsknings- og industriselskaper gjøre noe med.
Den velkjente fiskerimessa Nor-Fishing, som avholdes annethvert år i Trondheim, får sin vitenskapelige tvilling. Nå er programmet klart for nyskapningen Nor-Fishing Technology Conference som arrangeres fra 6. til 8. august. Fiskeriministeren holder...
Tenk deg en buss, der rullestoler og barnevogner enkelt får plass – fordi alle setene henger under taket og hentes ned ved behov, eller fordi setene er nedfelt i golvet og ”brettes” opp når de trengs.
Grunnet oppgradering av eRoom til versjon 7.3, vil SINTEFs eRoom-server/prosjekthotell være utilgjengelig for alle brukere i oppgraderingsperioden, som er fra fredag 30. juni kl. 19:00 til mandag 3. juli kl. 07:00. Vi beklager eventuelle ulemper...
– Krev at kraftselskaper må ha en viss andel CO2-fri energi i sine leveranser. – Gi avgiftslette til selskaper som produserer kraft med CO2-håndtering.
Her ligger faktainformasjon om følgende tema:
Her kan du lese om noen av fagfolkene som står sentralt i Norges arbeid med å realisere gasskraft med CO2-håndtering.
Norges forskningsråd kunngjorde i dag hvilke søkere som er valgt ut for å etablere Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI). SINTEF kom svært godt ut av tildelingen, og deltar i åtte av de 14 sentrene.
- Nå kan norske utstyrsleverandører innen fiske- og oppdrettsnæringa forbli verdensledende på lang sikt. Det sier forskningsleder Jostein Storøy ved SINTEF Fiskeri og havbruk. Instituttet fikk i dag status som ”Senter for forskningsdrevet innovasjon...
Et storstilt norsk spleiselag på forskningssida vil bidra med ny kunnskap som er vesentlig for økt olje-utvinning og bedre produksjon. Teknologien som utvikles vil gjøre det mulig å transportere ubehandlet olje/gass over langt større avstander enn...
NTNU i nært samarbeid med SINTEF og IFE er i dag utpekt som Senter for forskningsbasert innovasjon (SFI) innen Integrerte operasjoner (olje og gass) av Norges forskningsråd, og vil motta en forskningsbevilgning på ca. 10 millioner kroner per år i...
En delegasjon fra Sudan, med helseminister Tabeta Butrus Shokai i spissen, ble 13. juni 2006 tatt imot av forskningssjef Arne H. Eide i SINTEF Helse og SINTEFs visekonsernsjef Jan Solberg.
Ved inngangen til det nye årtusenet løsner det for den norske CO2-baserte kjøle- og varmepumpeteknologien internasjonalt. Det er Shecco Technology som tar teknologien ut i verden.
I skyggen av den bilorienterte forskningen, har norske forskere og industrifolk gått sammen om å realisere også CO2-baserte tappevanns-varmepumper.
I desember 2002 ruller 20 el-drevne eksperimentbilet ut av Toyotas fabrikkhaller – med norskutviklet teknologi under panseret.
Miljødebattantene er så seint som midt på 90-tallet lite opptatt av det bidrag vanlige klima-anlegg gir til bilparkens utslipp av klimagasser. ”Frustrerende”, er Jostein Pettersens oppsummering i ettertid.
Sammen med Hydros folk reiser Jostein Pettersen til Renault, BMW og Volvo og forteller om arbeidet - med mye hysj-hysj som ramme.
Våren 1989 splittes CO2-aktiviteten på Gløshaugen.
Gustav Lorentzen og Petter Nekså snakker om store varmepumper for fjernvarmeanlegg i sine første diskusjoner om bruksområdene for nye og miljøvennlige arbeidsmedier.
På 1980-tallet blir verden klar over at menneskeskapte stoffer i varmepumper og kuldeanlegg har uheldige miljøeffekter. I Trondheim går en gruppe forskere til vår nære historie. De henter fram igjen naturens egne stoffer som erstatning for...
En mørkeblå Audi med grønn teknologi under panseret, fikk stor oppmerksomhet i Trondheim sommeren 2006. Først i køen av skuelystne sto FN’s tidligere ”miljøvernminister” Børge Brende.
En avtale med det europeiske jagerflyprogrammet gir SINTEF en unik mulighet til å videreutvikle sin teknologi for intelligent støydemping/hørselvern og kommunikasjon, for bruk i en jagerflycockpit.
Trondheim blir i praksis Europas miljøhovedstad for ei uke – i slutten av juni. Da vil fagfolk fra hele verden arbeide med vestens kommende CO2-strategier på diverse konferanse- og møterom i den norske teknologihovedstaden.
Teknologistudentenes tale er klar - og smigrende for SINTEF: Bare Statoil og Hydro er mer ettertraktet enn SINTEF som framtidig arbeidsgiver for denne gruppa!
Et nasjonalt forskningsprosjekt til ti millioner kroner skal gjøre avfall og flis attraktive som kraftkilder i Norge – og i tillegg gjøre fjernvarme billigere.
Norsk teknologi vil snart gjøre bilers klimaanlegg mer miljøvennlige. Den varmer badevannet for japanerne og kjøler Coca Cola-flasker i butikken. 28. mai møtes kjøletekniske eksperter fra hele verden til konferanse i Trondheim, der løsningen ble født...
Norge trenger minst 2 800 nye boliger for personer med psykiske lidelser de neste to årene. Dette kommer i tillegg til 3 400 boliger Husbanken allerede har gitt støtte til, og som skal være ferdige i løpet av 2007
Slik har du aldri sett ei campingvogn før. I oppheist tilstand utsettes den for et veritabelt uvær – innendørs.
SINTEF Fiskeri og havbruk blir godt synlig under den internasjonale havbrukskonferansen Aqua 2006 som arrangeres i Firenze denne uka.
SINTEF og NTNU formaliserer sitt samarbeid innenfor transmisjonselektronmikroskopi. Fagfeltet er et viktig hjelpemiddel innen nanoteknologi og ved utvikling av nye materialer.
Næringsminister Odd Eriksen, IBM-direktør Morten Meyer og andre toppledere fra forskning og næringsliv åpner RFID Innovasjonssenter på SINTEF 8. mai.
SINTEF-gruppen fikk et årsresultat på 59 millioner kroner i 2005. Dette er en forbedring på 83 millioner kroner i forhold til 2004.
SINTEFs pris for fremragende forskning 2005 er tildelt professor Lars Arnberg ved Institutt for materialteknologi, NTNU og forskningsleder Ragnvald Mathiesen ved SINTEF Materialer og kjemi. De får prisen for en metode som har gitt ny viten om...
Petter Haugan (45) er engasjert som kommunikasjonssjef i SINTEF-gruppen.
Trangbodde Hong Kong står midt oppe i en travel anleggsperiode i undergrunnen. Der er SINTEF med - som deltaker i det største av dagens byggeprosjekter under den tidligere kronkolonien.
Nylig mottok ABB den gjeveste teknologiprisen som deles ut i Sveits. Det multinasjonale konsernet deler gladelig æren med SINTEF-forsker Bjørn Gustavsen.
For andre gang vant NTNU/SINTEFs magasin GEMINI Kommunikasjonsforeningens konkurranse om Norges beste bedriftsblad. – Dere var uslåelige, sa juryformannen Arne Eidal.
Gunnar Sand, nåværende direktør i SINTEF, blir ny direktør ved Universitetssenteret på Svalbard. Det vedtok styret i møte 22.mars. Tilsettingen er et åremål for tre år med mulighet for forlengelse i ytterligere tre år.
En kraftig nedgang i ordretilgangen fra offentlig sektor, fører til at SINTEF legger ned avdelingen IFIM (Institutt for industriell miljøforskning) – en av fire SINTEF-avdelinger som driver organisasjons- og arbeidslivsforskning.
Metoden myndighetene anbefaler for legionella-overvåking, friskmelder kjøletårn som kan være infisert av den livstruende bakterien, ifølge seniorforsker i SINTEF.
Trondheim overligningsnemnd har vedtatt at SINTEF ikke lenger skal være fritatt for formues- og inntektsskatt. SINTEF mener endringen har så store konsekvenser at forskningsstiftelsen tar ut stevning mot staten ved Sør-Trøndelag fylkesskattekontor...
Tirsdag 7. mars smalt startskuddet i Oslo for EUs bestrebelser på å realisere fossilbasert kraft- og hydrogenproduksjon med CO2-håndtering.
May Britt Myhr (45) er tilsatt som adm. direktør i SINTEF Petroleumsforskning AS.
Den 14.juni 2004 fikk Røros-kvinnen Gunhild Sollie livet i gave for andre gang. En livstruende svulst i lillehjernen var allerede på størrelse med en plomme. Men ved hjelp av en helt ny operasjonsmetode kunne legene gjøre det ”umulige”: I en fjorten...
SINTEF Helse har gitt ut en rapport som viser at behandlingstilbudet for ADHD-pasienter i Norge er mangelfullt.
SINTEF Fiskeri og havbruk og SINTEF Teknologi og samfunn har gjennom et samarbeid over flere år utviklet et nyttig analyseverktøy for fiskeri- og havbruksnæringen.
Med SINTEF i spissen skal en hær av forskere og industrifolk gjennom prosjektet NextGenBiowaste fremme bruken av bioenergi i Europa. I ryggen har de en kvart milliard norske kroner!
Reidar Bye vil med umiddelbar virkning tiltre stilling som visekonsernsjef i SINTEF. Han vil samtidig fortsette som økonomidirektør. Reidar Bye vil som visekonsernsjef være stedfortreder for konsernsjef. Dette innebærer en styrking av konsernledelsen...
Jevnlig sendes steinprøver fra Manhattans undergrunn til Trondheim. New York skal utvide sitt metronett og fornye sin vannforsyning – og får hjelp til begge deler hos SINTEF.
SINTEF arbeider med nanoteknologi innenfor mange anvendelsesområder og behandler sin satsing i et eget strategidokument.
Dataforeningen, GS1 Norway, Den Norske Emballasjeforening, SINTEF og Handels- og servicenæringens hovedkontor har gått sammen om å opprette RFID Innovasjonssenter AS. Senteret skal ha testlaboratorium RFIDlab hos SINTEF i Oslo.
SINTEF Fiskeri og havbruk, NINA, Fiskeriforskning og Universitetet i Alicante i Spania, går nå i gang med et prosjekt som vil undersøke eventuelle økologiske effekter som oppdrettsanlegg kan påføre villfisk.
Trondheim blir i sommer åsted for verdens største konferanse om teknologi for klimagasshåndtering.
Bjørn Svensvik (59) er tilsatt som adm. direktør ved nyetablerte SINTEF Byggforsk AS.
Trondheim blir i sommer åsted for verdens største konferanse om teknologi for klimagasshåndtering.
Bjørn Svensvik (59) er tilsatt som adm. direktør ved nyetablerte SINTEF Byggforsk AS.
SINTEF skal bygge opp en egen seksjon for oljeanalyse i det føderale kontroll- og testlaboratoriet i Murmansk.
SINTEF Petroleumsforskning har for alvor fått fotfeste i Brasils oljeindustri. Instituttet har med seg statsoljeselskapet Petrobras som kunde i åtte prosjekter, der brasilianerne skyter inn til sammen 15 millioner kroner.
For første gang er det mulig å anslå antall individer som får behandling for psykiske lidelser i Norge. En fersk rapport fra SINTEF Helse viser at 104 000 voksne fikk psykiatrisk behandling i 2004.
Rett før jul, mottok 220 unge kvinner som deltok i en SINTEF-undersøkelse om livmorhalskreft, en e-post fra SINTEF. E-posten gjaldt en adresseforandring til undersøkelsens forsøksstasjon på SINTEF-området i Trondheim.
SINTEF sendte fredag 13. januar ut følgende pressemelding, i forbindelse med e-post-feilen som ble gjort i en undersøkelse av livmorhalskreft:
I Skopje, Makedonia har SINTEF et lokalkontor med fire fast ansatte. Samarbeidet med andre organisasjoner utvides nå med nye leieboere.
Mye olje og gass kan ha lekket ut av reservoarene i Barentshavet for 30-40 millioner år siden og under istider nærmere vår tid. En fersk SINTEF-rapport viser hvilke deler av havbassenget som kan være tømt for petroleumsressurser.
Fra 1. januar 2006 former 150 ansatte fra Byggforsk og 120 ansatte fra bygg- og anleggsmiljøene i SINTEF et nytt konsernområde. SINTEF Byggforsk AS blir et komplett forskningsinstitutt for bygge-, anleggs- og eiendomssektoren.