Kirurgene fører alt i dag en ultralydsensor inn i bukhulen med jevne mellomrom under flere typer kikkhullsoperasjoner – blant annet for å sjekke at det ikke har oppstått blødninger under overflater som videokameraet ikke kan se igjennom.
Sterkt ønsket
Slik systemet er i dag, vet ikke kirurgene hvor disse ultralydbildene tas opp i forhold til ”kartbildene” som er tatt av pasienten forut for inngrepet. Men om et års tid vil også ultralydsensorene være integrert i navigasjonssystemet.
– Da sitter vi med et hjelpemiddel som kikkhullskirurger verden over har ønsket seg i en årrekke, sier kirurg og overlege Ronald Mårvik ved St. Olavs Hospital.
Lever neste
– Med litt raffinering av systemet vårt vil navigasjonsteknologien også åpne for storstilt bruk av kikkhullskirurgi ved fjerning av kreftsvulster i leveren. Dette vil utgjøre et kvantesprang for kikkhullskirurgien, sier Mårvik.
Både teknologer og leger i det medisinsk-teknologiske forskningsmiljøet i Trondheim håper nå at navigasjonssystemet i buken vil gi grunnlag for kommersiell framstilling av systemet i Norge.
Av Svein Tønseth
Store forventninger til ny versjon
Teknologer ved SINTEF er nå i ferd med å integrere ultralydinstrumenter i navigasjonssystemet for bukhulen. Det kan gi systemet et ytterligere løft, ifølge prosjektdeltakerne.