Øver seg med GPS
Nå blir det enklere å øvelseskjøre. En liten, håndholdt pc med GPS loser elev og ledsager trygt gjennom gatene.
Nå blir det enklere å øvelseskjøre. En liten, håndholdt pc med GPS loser elev og ledsager trygt gjennom gatene.
Fem produsenter har fått SINTEF Byggforsk Teknisk godkjenning.
Styret i SINTEF NBL AS har ansatt Atle William Heskestad som ny administrerende direktør i selskapet. Han overtar etter Kjell Schmidt Pedersen som 4. april 2008 blir pensjonist.
SINTEF-forskere fra Avdeling for Marin miljøteknologi ble i går utkalt på Statfjordfeltet for å ta prøver av oljen og dokumentere omfanget av utslippet.
Til daglig holder de trærne oppreist. Nå er skogens minste byggeklosser på vei inn i fancy framtidsprodukter.
I dag, 10. desember, deles Nobelprisen ut til Al Gore og FNs klimapanel. Men også i SINTEF er det fredsprisvinnere!
Et norsk miljøprosjekt i Kinas sementindustri, kan gi Co2-kutt som tilsvarer det dobbelte av Norges samlede utslipp av klimagasser.
1,7 prosent av alle voksne i Norge – 62 000 mennesker – har eller har hatt problemer med pengespill. Spilleproblemene har samme utbredelse i befolkningen nå som for fem år siden.
Strengere branntekniske krav til møbelputer og madrasser vil trolig redde fem til ti liv årlig i Norge, ifølge SINTEF NBL, landets største brannlaboratorium.
SINTEF Byggforsk har startet undersøkelser av marmor fra det nye operabygget i Bjørvika for å finne mulige årsaker til misfarging.
SINTEF og NTNU har laget et prioritert innspill til myndighetene om behovet for økt satsing på energiforskning.
En rendyrket havbunnsutbygging på Goliat-feltet utenfor Finnmark er ikke bare teknologisk mulig. Settes nasjonale og miljømessige aspekter fremst, er en undervannsløsning et godt alternativ til overflateinstallasjoner, ifølge SINTEF.
SINTEF anker Frostating lagmannsretts dom som pålegger forskningsinstituttet skatteplikt inn for Høyesterett. Saken er prinsipielt viktig for hele instituttsektoren, og må derfor prøves for landets øverste domstol.
Media kalte det tidenes trønderske bedriftssalg. Nå har de tidligere eierne i ”ørepluggselskapet” Nacre, deriblant SINTEF, fått en internasjonal venturepris for jobben de har gjort i selskapet.
Landsdel for landsdel åpnes nå det digitale bakkenettet for fjernsyn i Norge. Visste du at SINTEF har utviklet systemet som bærer de nye TV-signalene gjennom eteren?
Global oppvarming og klimaendringer vil føre til mer ekstremvær framover, og i deler av landet må bygningskonstruksjonene tåle større påkjenninger. Flere norske hus er ikke tilpasset framtidas klima.
Tallet på kvinner som steriliserer seg, sank som en stein da egenandelen ble mangedoblet. – Hormonspiralen har overtatt, og det er positivt, sier gynekolog.
Nordområdene har store ressurser av naturgass og jernmalm. Forskere ved SINTEF/NTNU mener området peker seg ut som en av de mest attraktive og potente regioner for å etablere ny, moderne industri
Fem nordiske partnere går nå i bresjen for å videreutvikle og demonstrere teknologi for PEM (proton exchange membrane)- brenselceller som skal kunne operere i kaldt, nordisk klima. Det toårige prosjektet er støttet av Nordisk Energiforskning med...
SINTEF skal lede EUs nyeste forskningsprosjekt på CO2-håndtering i kull- og gasskraftverk. Prosjektet har 14 partnere fra åtte land – og et totalbudsjett på over det dobbelte av det norske Stortingets årlige bevilgning til slik forskning.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy og klimaforsker Eystein Jansen, en av årets fredsprisvinnere, holder åpningsforedrag. Deretter vil 200 forskere fra hele verden utveksle erfaringer som skal kutte kostnadene knyttet til CO2-håndtering i framtidas kull...
En dom fra Frostating Lagmannsrett stadfester at forskningsinstitutter i Norge skal svare skatt på inntekt og formue. Dommen konkluderer med at SINTEFs forskingsvirksomhet er skattepliktig. – Dette bryter med 50 års ligningspraksis. Blir dommen...
Aker Kværner har jobbet med å utvikle sin egen fangstteknologi for CO2 siden 1991 og har vært en aktiv pådriver for å bringe frem nye grønne kraftløsninger.
Aker Kværner, SINTEF og NTNU inngår samarbeid om utvikling av ny CO2-teknologi. Ifølge forskerne i Trondheim kan avtalen gi CO2-kutt som monner globalt.
Fem nordiske partnere går nå i bresjen for å videreutvikle og demonstrere teknologi for PEM (proton exchange membrane)- brenselceller som skal kunne operere i kaldt, nordisk klima. Det toårige prosjektet er støttet av Nordisk Energiforskning med...
SINTEF er svært skuffet over at regjeringen ikke sørger for et nødvendig løft i for norsk forskning i statsbudsjettet for 2008.
Onsdag 3. oktober la Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen fram regjeringens maritime strategi. Strategien inneholder regjeringens plan for å støtte opp under videre vekst og utvikling av de norske maritime næringene.
Norsk UD og SINTEF har gått sammen om å gi fødselshjelp til ny kunnskapsindustri i Makedonia. Før helga åpnet landets første inkubator for nyetablerte IKT-bedrifter i hovedstaden Skopje.
Prosjektleder Svein Jarle Midtøy påpeker at selskapsdannelsene først på Bjugn/Ørland og nå på Hitra/Frøya gir næringslivet i disse kommunene en sjanse til å bli de beste i Midt-Norge på å utnytte kompetanse fra forskningsmiljøet.
Det nye selskapet på Hitra og Frøya, som ennå ikke har fått sitt navn, eies av de to kommunene og bemannes av SINTEF-personell på prosjektbasis
Med SINTEF i ryggen etablerer kommunene Hitra og Frøya et felles selskap som skal gjøre øyriket mer attraktivt for høyt utdannet arbeidskraft.
Omsorgsboliger er dårlig egnet for de skrøpeligste og demente eldre. Det kommer fram i en intervjustudie SINTEF har gjort i 12 kommuner på oppdrag for Norsk Sykepleierforbund (NSF).
4. oktober går høstens første SINTEF-seminar av stabelen i Oslo, og forskerne vil presentere hovedresultater fra det store forskningsprogrammet KLIMA 2000.
Den ene får masse ros for Sveriges klimatiltak. De to andre har fått både pepper og skryt fra miljøbevegelsen. I høst møtes Göran Persson, Jens Stoltenberg og Helge Lund i Trondheim – til debatt om hva Skandinavia kan gjøre for klimaet.
Snart kan Barentshavet overvåkes med trådløse lydsignaler under vann.
Avslutningskonferanse for det 5-årige forskningsprosjektet "Smarte og energieffektive bygninger" arrangeres i Oslo 20. november kl 19-16.
SINTEF er glad for regjeringens beslutning om å fjerne formuesskatt på forskning. – Dette er en viktig forskningspolitisk beslutning, sier SINTEFs konsernsjef Unni Steinsmo.
Norske verneombud ikke er redde for å stoppe virksomheten i en bedrift. Det løser ofte problemene.
I forrige uke samlet ti norske utstyrsleverandører seg i Ulsteinvik. Der la de opp en strategi for salg til indisk offshoreindustri.
Norsk teknologi som skal overvåke inneklimaet for astronauter, er nå brakt ut i verdensrommet. I neste omgang kan gassmåleutstyret bedre innemiljøet for arbeidstakere på jorda.
Selskapet Aqua Gen AS ble 14. august tildelt Nor Fishing Innovasjonspris for 2007 på 100.000 kroner. Selskapet får prisen for å ha utviklet en maskin for sortering av lakse- og ørretrogn. SINTEF Fiskeri og havbruk har vært med på å utvikle prototypen...
AKVAFORSK, VESO og SINTEF har som de første norske forskningsaktørene gått sammen og etablert et chilensk selskap for anvendt forskning innen akvakultur. Navnet blir AVS Chile SA, oppkalt etter de tre moderselskapene som samler sin kunnskap innenfor...
SINTEF Fiskeri og havbruk tilbakeviser feilaktige anklager fra Norges Naturvernforbund om en utredning av torskeoppdrett i Trondheimsfjorden.
SINTEF er i gang med å utvikle en sensor som kan oppdage unormale vibrasjoner på maskinparken på oljeplattformene.
Med tanke på en framtidig bygging i nordområdene, gjør SINTEF vurderinger rundt permafrost og alternative måter å anlegge infrastruktur på.
SINTEF har, på oppdrag fra Husbanken, utarbeidet et veiledningshefte for miljøvennlig oppussing.
Millioninvesteringer i roboter og analyseutstyr har ført til økt aktivitet i bioteknologimiljøet ved SINTEF/NTNU. Nå har også gruppen fått en nøkkelposisjon i europeiske prosjekt.
Høsten 1997 treffes to menn på ei kai i Cape Town. Her starter historien som snart kan gi Norge et nytt bein å stå på som produsent av solcellesilisium.
Det norske SECOMAS-prosjektet dekker tre typer luftfartsrelatert kommunikasjon:
Norske IKT-eksperter skal vise luftfarten vei til radiosystemer som gjør det mulig å tildele flyene grønne traseer.
Fiskerinasjonen Peru forbereder seg på en storstilt satsing på akvakultur – og vil lære av Norge. Dette er en viktig del av bakgrunnen for en fersk intensjonsavtale om samarbeid mellom SINTEF Fiskeri og havbruk og Perus havforskningsinstitutt IMARPE...
Nacre AS selges til Bacou-Dalloz, et verdensledende selskap innen personlig verneutstyr. Salget er det største noen gang av et knoppskytingsselskap fra SINTEF. Nacres virksomhet vil fortsatt ligge i Trondheim.
– Avtalen er et viktig virkemiddel som skal bidra til å realisere regjeringens visjon om at ”Alle skal kunne bo godt og trygt”. Det sier Husbankens adm. direktør om en fersk samarbeidsvtale med SINTEF Byggforsk.
Eivind Grøv (49) fra SINTEF er innvalgt som visepresident i fjellsprengningsbransjens internasjonale bransjeorganisasjon.
Stadig mer av hva arbeidstakere gjør i dag, skal planlegges, dokumenteres, måles og evalueres. Og dette gjelder i like stor grad for barnehageansatte som for eiendomsmeglere, - for leger som for lærere. Forskere på SINTEF kaller fenomenet for...
Ecowat blir den tredje investeringen som Sinvent og Viking Venture gjennomfører sammen ut fra SINTEF.
Ideen bak ECOWATSs rensemetode går ut på å omdanne vannmolekylene til fast stoff som likner på is – men som vel å merke ikke er vanlig is! Isklumper vil nemlig være i stand til å vokse seg så store at de raskt vil blokkere rørene i et renseanlegg.
Ny SINTEF-teknologi fjerner selv de heftigste forurensninger fra vann – og kan samtidig rense vannet så grundig at det blir ultrareint. Nå skal det nyetablerte knoppskuddet ECOWAT AS gjøre oppfinnelsen til et industriprodukt.
Prosjektdirektør Sigmund Kvernes ved SINTEF Teknologi og samfunn er ”far” til ideen som de interkommunale utviklingsselskapene Gode Sirklar AS og Gode Sammen AS bygger på.
Kommunene Bjugn og Ørland allierer seg med SINTEF for å gjøre den vestlige delen av Fosen til en vekstregion. Samarbeidsmodellen er alt brukt på Vestlandet og har fått prosjektbevilgninger på 70 millioner kroner til å drysse over tre av Bergens...
De minst effektive byggeprosjektene er dobbelt så dyre som de mest effektive. Dårlig prosjektledelse er hovedårsaken.
De minst effektive byggeprosjektene er dobbelt så dyre som de mest effektive. Dårlig prosjektledelse er hovedårsaken.
Nå kommer snart linsen som gjør at du får skarpe, fine bilder på mobilkameraet ditt.
Tiltak satt i system forebygger frafall i den videregående skolen. Bevisstgjøring av kontaktlærere, kompetanseheving hos rådgiverne og etablering av støttenettverk rundt enkeltelever, er eksempler på tiltak som virker.
I hjertet av Kina møter bilistene et stykke Norge, under jorda! Lysdesign fra Trondheim skal holde sjåfører i gigantlandet våkne i verdens nest lengste tunnel.
Norske og kinesiske forsøkspersoner prøvekjørte den lange kinesiske tunnelen innendørs i Trondheim, før valget av lysdesign til bergrommene ble gjort.
SINTEFs deltakelse i det kinesiske tunnelprosjektet har ikke vært begrenset til kjørepsykologi og tunneldekor.
Forskere ved NTNU/SINTEF er i gang med å berede grunnen for at en hummerproduksjon endelig kan komme i gang på Tjeldbergodden.
En ny norsk oppfinnelse forhindrer at fly og helikoptre kolliderer med høyspentledninger, vindmøller, teletårn og oljeplattformer. Kollisjoner med kraftspenn står alene for ti prosent av luftfartsulykkene i Norge.
2006 ble et godt år for SINTEF, både faglig og økonomisk. Forskningskonsernet fikk et årsresultat på 92 millioner kroner, en framgang på 33 millioner kroner fra 2005. På den faglige siden er deltakelse i åtte nye sentre for forskningsdrevet...
2006 ble et godt år for SINTEF, både faglig og økonomisk. Forskningskonsernet fikk et årsresultat på 92 millioner kroner, en framgang på 33 millioner kroner fra 2005. På den faglige siden er deltakelse i åtte nye sentre for forskningsdrevet...
Når neste strekk på nye E6 i Gudbrandsdalen skal planlegges, vil deler av vegen bli prøvekjørt innendørs i Trondheim!
Det er større sjanse til å få lungesykdommen KOLS om du har lavere inntekt og yrkesutdannelse enn den vanlige befolkningen.
Ising, driftsfeil og mangelfull viten om strøm og dønninger, bidro til rømming fra oppdrettsanlegg i fjor. Nå skreddersys mottiltak.
Champions League i vareproduksjon.
Teknologi for å gi verden mer oppdrettsfisk.
Betongmiljøet slår tilbake.
Nanomedisin kan diagnostisere sykdom tidlig og sørge for presise medisinleveranser ut i kroppen.
SINTEF-forskere var med på fiskefeltet for å gjøre observasjoner. 23 fiskere ble dybdeintervjuet. Ytterligere 306 fiskere ga sine svar på et spørreskjema.
Dette er begrunnelsen Norsk Designråd har publisert i forbindelse med tildeling av ”Merket for god design” til det nyutviklede arbeidsantrekket for fiskere.
Ei stor hvit eske gjorde yrkesfisker Stian Furøy nysgjerrig. Det kan ha reddet livet hans.
”Grundig og imponerende” sier Norsk Designråd om arbeidet bak et nytt og livreddende antrekk for yrkesfiskere – ei arbeidsbukse med flyteelementer. Buksa, som SINTEF har hatt designansvaret for, ble 15. mars tildelt hedersbevisningen ”Merket for God...
To av Europas viktigste laboratorier for utvikling av fiskeredskap, har innledet et samarbeid. Britiske SEAFISH i Hull la sist sommer ned sin prøvetank og har nå inngått avtale om å bruke norske SINTEFs prøvetank i Hirtshals i Danmark.
Den tekniske forskningen og utviklingen i ”Flagship” er konsentrert om tre hovedområder:
Anført av norske forskere, går europeisk skipsfart sammen om et informasjons- og kommunikasjonsteknologisk løft til 150 millioner kroner.
Opptrappingsplanen for psykisk helse (1999-2008), tidenes største psykiatrisatsing i Norge, slo raskt ut i økt produktivitet ved poliklinikkene for barn og unge.
Forskere ved SINTEF Energiforskning har funnet en bedre måte å behandle og foredle mat på. Metoden kalles superkjøling, og gjør at fersk fisk og kjøtt hurtig kjøles ned til minus 1-2 grader og holder seg ferske lenger.
Mandag 5. mars åpnet SINTEF og Statoil et av verdens mest avanserte oljevernlaboratorier i sitt slag i Trondheim. Anlegget er en del av SINTEF SeaLab, og skal blant annet gi forskere og industri ny kunnskap om hvordan ulike oljeutslipp i havet bør...
13. mars holder SINTEF seminar i Oslo med tittelen "Solcelle-silisium - en eventyrlig sjanse for Norge".
Regjeringens har lagt fram en ny tiltakspakke mot legionella-smitte. Den imponerer ikke seniorforsker Cathrine Ahlen ved Sintef.
Det høres ut som science fiction. Men nå går startskuddet for et norsk forskningsprosjekt som skal få matvarer til å fortelle hvor de befinner seg – og hvordan de har hatt det underveis til butikkhyllene.
Økokrim har gitt SINTEF Petroleumsforskning AS (SPF) et forelegg på to millioner kroner for forhold knyttet til en konsulentavtale selskapet inngikk med et selskap i Iran i 2002. – Vi aksepterer forelegget, sier administrerende direktør May Britt...
SINTEF Fiskeri og havbruk AS har sammen med Nutreco Holding N.V, Marine Harvest Group ASA, Selonda Aquaculture S.A, Tinamenor S.A, Universitetet i Gent og NTNU tatt initiativ til å etablere en europeisk teknologiplattform – the European Aquaculture...
I 2005 satset hver nordmann over 15 år i gjennomsnitt nær 11 500 kroner på registrerte norske pengespill. Nå skal SINTEF Helse kartlegge hvor mange av oss som er spilleavhengige. For første gang her til lands vil forskerne også spørre hvordan...
På SINTEFs initiativ starter EU og Kina et prosjekt der målet er kutt i de globale utslippene av klimagasser. Samarbeidet skal skaffe Europa utslippkvoter for CO2 – og gi kineserne grønne kullkraftverk.
I en fersk IKT-studie gjennomført av SINTEF i det Europeiske prosjektet CITIZEN MEDIA bekreftes det at de digitale skillene fortsatt eksisterer både innad og mellom land. En sammenligning mellom Tyskaland, Østerike og Norge viser også at det bare er...
Natt til lørdag ringte beredskapstelefonen ved Marin miljøteknologi. Allerede lørdag morgen var et team på fire forskere på veg til Fedje og Server-forliset for å bistå Kystverket.
Petter Haugan (46), tidligere direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norske Skog, er utnevnt til kommunikasjonsdirektør i SINTEF.
Direktør for virksomhetsutvikling, Tor Ulleberg, slutter i SINTEF, og vil 1. april 2007 tiltre stillingen som Vice President Helse, Miljø og Sikkerhetsteknologi i Statoil ASA.
Staten overtok ved årsskiftet to avdelinger ved SINTEF Helse. – Det ligger ingen dramatikk i overdragelsen, understreker konserndirektør Tonje Hamar, som er sjef for det berørte SINTEF-instituttet.
SINTEF og seniorforsker Finn Egil Skjeldestad har inngått en avtale om at han skal fratre sin stilling i SINTEF Helse. Avtalen ble inngått 18.12. 2006 etter lengre tids drøftinger.