Trålforsøk i SINTEFs prøvetank i Hirtshals. Foto: SINTEF Fiskeri og havbruk |
Opplæring og utprøving
Det engelske selskapet vil bruke anlegget i Hirtshals til opplæring av britiske fiskere og til utprøvingsoppdrag for sine egne kunder.
SEAFISH kommer i stor grad til å benytte sitt eget personell ved bruk av prøvetanken i Hirtshals.
England viste vei
SEAFISH innviet sin egen prøvetank i Hull i 1975, og den ble fra starten av hyppig brukt av danske fiskere og utstyrsprodusenter.
Da prøvetanken ved Nordsøcentret i Hirtshals ble innviet i 1982, var den i stor grad basert på erfaringene som nettopp SEAFISH hadde høstet i Hull.
En av erfaringene var at størrelse teller! Den danske tanken ble tre meter bredere, fem meter lengre og 1,2 meter dypere enn den engelske. Tanken i Hirtshals måler 8 x 20 x 2 meter.
Dette gjør det mulig å teste modeller av de største flytetrålene – i en skala som er stor nok til å gjøre testene pålitelige.
Gamle kjente
Stabene ved SEAFISH og hos SINTEF i Hirtshals er gamle kjente. Ikke bare har de samarbeidet om prosedyrer for kalibrering. Medarbeiderne har også jobbet sammen på flere prosjekter i regi av EUs forskningsprogrammer.
Det danske selskapet som opprinnelig drev prøvetanken i Hirtshals, gikk konkurs i 2000. SINTEF Fiskeri og havbruk i Trondheim hadde behov for en prøvetank og tok sjansen på å overta et utenlandsk anlegg.
Vellykket overtakelse
Overtakelsen har vært etterfulgt av flere suksessrike forskningsresultater.
Laboratoriet i Hirtshals har blant annet vært med på å utvikle et nytt gear for bunntrål. Bunntrålgear er innretninger som gjør det mulig å tråle på steinet og ujevn grunn. SINTEF har utviklet det nye gearet sammen med Havforskningsinstituttet som ledd i utviklingen av en ny generasjon torsketrål.
Målet har vært å redusere slepemotstand, beskytte bunnmiljøet og unngå at torsk slipper unna under trålen. Resultatet er blitt et såkalt plategear, som er tenkt som en erstatning for det tradisjonelle rock-hopper gearet..
En annen suksess er historien om T90 – en trålpose der nettet er vridd 90 grader og som har vist seg å være mer skånsom, selektiv og effektiv enn tradisjonelle trålposer.
Løfterik avtale
– Det nye samarbeidet mellom britisk, dansk og norsk ekspertise gir håp om at vi skal framkomme med ytterligere suksesshistorier framover, sier seniorforsker Ulrik Jes Hansen ved SINTEF Fiskeri og havbruk.