Produktutvikler Jarl Reitan var hovedarkitekt i designfasen da den nye flytebuksa ble til. Men det er mange ved avdelingen Arbeidsfysiologi ved SINTEF Helse som har hatt en hånd med i prosjektet bak det prisbelønte plagget. Her viser hele gjengen stolt fram produktet før avreisen til prisutdelingen i Oslo. Prosjektleder Ingunn Geving var på reise da bildet ble tatt.
|
Den prisbelønte buksa inngår i et todelt arbeidsantrekk bestående av flytebukse og regnjakke, som er satt i produksjon av norske Regatta AS.
Farlig yrke
Yrkesfiskerne har en av Norges farligste arbeidsplasser. Fra januar 1998 til juni 2005 omkom 80 norske fiskere på jobb. ”Forlis/havari” og ”fall overbord” sto for over halvparten av dødsulykkene.
Flytevest blir lite brukt i fiskeflåten, fordi fiskerne opplever vestene som hemmende i arbeidet. Med den prisbelønte arbeidsbekledningen, vil de alltid være iført sikkerhetsutstyr – uten at de må ta på seg ekstraplagg.
Etter å ha vært på markedet i halvannet år, har buksa trolig reddet minst ett liv (se egen sak).
Flyter stående
Faller fiskerne i sjøen, sørger den nyutviklede buksa for å holde dem flytende – stående i vannet.
Denne flytestillingen gjør det enklere å ta seg opp i båten igjen. Den gjør også jobben lettere for de som skal hale fiskeren om bord.
Lettere å se
Det nye arbeidstøyet har store felter med fluorescerende gul farge. Både fargen og oppdriften i klærne øker sjansen for at fiskerne blir funnet, hvis de havner i sjøen.
Jarl Reitan gikk høyst frivillig i vannet da flytebuksa ble lansert i Ålesund høsten 2005. Bildene viseer at antrekket fungerer som det skal. Jarl flyter stående, med hode og hals godt over vannflata.
|
Bekledningen er resultatet av et samarbeid mellom utstyrsprodusenten Regatta AS, SINTEF, Norges Fiskarlag og Gjensidige.
– Vi ønsket å utvikle arbeidstøy som både skulle være et sikkerhetsprodukt og ha økt funksjonalitet og appell til brukeren, forklarer prosjektleder Ingunn Geving ved SINTEF Helse.
Kartla brukerens ønsker
SINTEF startet utviklingsarbeidet med å kartlegge fiskernes ønsker og krav til arbeidsklær. Dette materialet ble brukt som underlag ved utformingen av antrekket.
SINTEF var prosjektleder i designprosessen, og gjennomførte arbeidet i nært samarbeid med Regatta AS i Ålesund, som er en av Europas ledende produsenter av redningsvester og flyteprodukter.
Komfort og design
Målet var å skape et sikkerhetsfremmende antrekk som blir brukt. Prosjektgruppa la derfor lagt vekt på å utvikle klær som er komfortable å jobbe i.
– For å sikre komforten, utnyttet vi ideer som tidligere er brukt i snowboard-klær og padlevester, forklarer produktutvikler Jarl Reitan ved SINTEF Helse.
Yrkesfiskere som prøvde ut antrekket forut for lanseringen, ga klar beskjed tilbake om at prosjektgruppa også hadde valgt et formuttrykk som appellerer til målgruppa.
Satser på smarte klær
For SINTEF Helse inngår arbeidet i en satsing på – bokstavelig talt – smarte klær.
SmartWear er en av seks konsernsatsinger i SINTEF. Eksperter innenfor IKT, materialteknologi, fysiologi og produktdesign i forskningskonsernet samarbeider om å utvikle to typer SmartWear:
• Bekledning med integrert instrumentering: Det vil si klær med innebygde sensorer og kommunikasjonsutstyr.
• Bekledning med funksjonelle materialer: Klær som inneholder materialer som gir klærne nye egenskaper. For eksempel klær som kan absorbere varme og dermed kjøle deg ned.
– I de nye arbeidsklærne for fiskerne har vi bygd inn egenskaper som ikke finnes i tilsvarende plagg, sier Reitan.
Ledd i større satsing
Den nye bekledningen for fiskerne er blitt til som ledd i en større satsing på helse, miljø og sikkerhet i fiskeflåten. Utviklingsarbeidet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, Gjensidige, SINTEF og Regatta AS.
Utdelt til forsikringskunder
Gjensidige har engasjert seg i bekledningsprosjektet i håp om å redusere skadene i fiskerisektoren. Selskapet leverte i fjor ut de nye arbeidsklærne som en del av forsikringsløsningen til sjark- og kystfiskere. Dette omfatter båter opp til 28 meter.
Fiskarlaget fornøyd
Det nyutviklede arbeidstøyet, som har fått navnet Regatta Fisherman, er unikt i sitt slag på verdensmarkedet. Norges Fiskarlag har store forventninger til klærne.
– Vi ser på utviklingen av dette arbeidsantrekket som en viktig milepæl i det ulykkesforbyggende arbeidet, og jeg håper virkelig så mange som mulig tar det i bruk snarest, sa leder Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag i en pressemelding ved lanseringen av den nye bekledningen høsten 2005.
Les begrunnelsen for pristildelingen fra Norsk Designråd
306 fiskere ble hørt da klærne ble til