Rådhuset, som kong Harald gjester 12. november, er et sentralt landemerke i Newcastle upon Tyne, regionhovedstaden i North East England. |
Bygget er selveste storstua i Nordøst-Englands største by.
Nå har byen med sine tradisjonsrike fergeforbindelser til Norge, smigrende nok brukt enda en anledning til markere sine nære bånd til oss naboer i øst.
I gammelkongens spor
Når 40-årsjubileet markeres 12. november, sitter kong Harald på første benk i det staselige rådhuset.
Derfra vil kongen blant annet få se og høre en presentasjon av EU-prosjektet ERIP (European Regions for Innovative Productivity).
Og linken til Norge i denne historien, den er det SINTEF som står for!
Små og mellomstore bedrifter i fokus
ERIP inngår i EUs såkalte ”Interreg-program”.
Prosjektet skal styrke produktiviteten til små og mellomstore bedrifter i et sett av regionale clustre rundt om i Europa.
SINTEFs team i EU-prosjektet |
Torbjørn Netland |
Jan Ola Strandhagen |
Jorunn Auth |
Ragnhild Bjartnes |
Våre folk har tatt bildel-produsent Hydro Automotive med seg på laget – som ”lærested” for bedrifter som vil øke sin produktivitet.
Deltakere fra seks land…
SINTEF inngår i ERIPs prosjektteam sammen med universiteter, forskningsinstitutter og regionale utviklingssentra fra i alt seks land.
Prosjektet ledes av ”One North East”, den britiske regjeringens byrå for regional utvikling i Nordøst-England.
To representanter fra dette organet skal presentere ERIP-arbeidet for kong Harald og de andre innbudte gjestene.
Her hjemmefra forklarer SINTEF-forsker Torbjørn Netland at når temaet er produktivitet, så er det ikke alltid like lett for industriens folk ”å være lykkelig som liten.”
…inklusive fire SINTEF-medarbeidere
– Arbeidet med produktivitetsforbedringer er godt ivaretatt i store bedrifter. Men grunnet begrensninger som går på økonomi og personalressurser, er det ikke alltid like enkelt å få til sånt i små og mellomstore bedrifter. Det er dette ERIP-prosjektet skal bidra til å bøte på, forklarer Netland.
Torbjørn jobber ved avdelingen Logistikk hos SINTEF Teknologi og samfunn.
Han er en av fire herfra som deltar i EU-prosjektet (se bilderamme).
Verktøyskrin og veikart
I Newcastle vil kong Harald og de øvrige inviterte få høre at ERIP skal gjøre bedriftene i de ulike clustrene i stand til å lære av hverandre.
Prosjektet skal munne ut i et kombinert verktøyskrin og veikart som skal vise små og mellomstore bedrifter hvordan skal bli mer produktive.
Filosofi fra Toyota
ERIP-prosjektet baserer seg på tenkning som er sammenfattet i begrepet LEAN Production (slank produksjon), tankegods som bilprodusenten Toyota er opphavet til.
– LEAN er en slags anti-sløsefilosofi. I klartekst handler det blant annet om hvordan fabrikker kan redusere lagerhold og kutte ned på unødvendig arbeid, forklarer Torbjørn, som belager seg på flere Newcastle-visitter innen prosjektet er i mål i juni 2011.
Men kongen får han ikke hilst på.
Ikke i denne omgangen, i alle fall…
Av Svein Tønseth