Et stort buss- og lastebilselskap er en av bedriftene i Botswana som har fått hjelp av SINTEF og NTNU til å forbedre sin produktivitet. Her er prosjektleder Håkon Hynne og en av de ansatte på bussterminalen i landets hovedstad Gaborone. |
– Vi har utviklet metodikk som viser bedriftsledere hvordan økonomistyring, produksjonsstyring og organisasjonsutvikling virker sammen, sier prosjektleder Håkon Hynne ved SINTEF Teknologi og samfunn.
Seniorforskeren forklarer at næringslivsledere i Botswana etterspør praktisk rettet kunnskap nettopp om slike sammenhenger.
I fjor fikk SINTEF og NTNU sjansen til å lære bort metodikken til tre av de mest kjente og ansette bedriftene i Botswana – deriblant et av Afrikas mest berømte hotell.
Det Norad-finansierte prosjektet ble en suksess, ifølge resultatene og responsen som fulgte.
Sterke økonomiske resultater
– To av selskapene fikk et svært godt økonomisk resultat i fjor, og bedriftslederne gir prosjektet vårt mye av æren for det, opplyser Hynne.
Han ser dette som en viktig bekreftelse på at den flerfaglige gruppa er på rett spor.
– For kan vi få til et økonomisk oppsving ved de mest oppegående bedriftene, er vi sikre på at resepten vil virke også i mindre veldrevne virksomheter.
Ros fra nord og syd
Prosjektlederen opplyser at SINTEF og NTNU etter dette har høstet ros for sin tilnærming til næringslivets utfordringer i Botswana, både i fagmiljøet her i Norge, og i fag- og næringslivskretser der nede.
Også de ansatte fornøyd
– De ansatte i de tre bedriftene var også svært fornøyd med arbeidet vårt, fordi arbeidsmiljø og medvirking fra de ansatte er sentrale deler i metodikken vi bruker, forklarer Hynne.
Lokalt har metodikken fått navnet Phetogo (forandring) methodology.
Velordnet samfunn
Håkon Hynne forteller at Botswana er et av de rikeste landene i Afrika, ikke minst grunnet sine diamantforekomster – med et brutto nasjonalprodukt per innbygger på linje med Polens og Thailands.
Hotellbedriften som har vært med i Botswana-prosjektet til SINTEF og NTNU, ligger ikke så langt fra Victoriafallene. Her nyter NTNUs Carla Dahl-Jørgensen utsikten til den verdensberømte fossen. |
Landet er ifølge SINTEF-forskeren også et av de mest velordnede på hele det afrikanske kontinentet.
Men AIDS- og HIV-epidemien kaster lange skygger over Botswana.
Kostbare sykdommer
SINTEF-forskeren forklarer at landet har store utgifter fordi det er så hardt rammet av AIDS- og HIV-sykdom. Her får nemlig alle disse pasientene dekket utgifter til medisin av det offentlige.
– Nettopp derfor er myndighetene i Botswana i dag svært opptatt av å øke næringslivets inntjening. Derfor har også resultatene våre fått stor oppmerksomhet der nede, sier Hynne.
Etterspurt over grensene i Afrika
Nå står Ghana for tur for Trondheims-forskerne.
– SINTEF har fått et forprosjekt på 1,2 millioner kroner for Norad i Ghana. Målet er å hjelpe bedrifter der på samme måten som i Botswana, opplyser prosjektleder Hynne.
Les mer - Skal hjelpe den unge oljenasjonen Ghana til ringvirkninger av norsk type.
Harde og myke fag sammen
Både i Botswana og Ghana har SINTEF og NTNU gått inn med tverrfaglige team, som er satt sammen på tvers av skillene mellom økonomi, teknologi og samfunnsfag.
Sjøl er Håkon Hynne økonom.
I Botswana-prosjektet har han hatt med seg sosialantropolog Sigrid Damman fra NTNU og sin SINTEF-kollega Eirik Borgen som er spesialist på produksjonsstyring og dataprogrammering.
Sigrid Damman tok over etter sosialantropologkollega Carla Dahl-Jørgensen som var med på prosjektet i 2007.
– Viktig kompetanse
Med på laget i Ghana er, i tillegg til sosialantropologer, også historikere fra NTNU som er eksperter på ghanesiske forhold.
– Det er veldig viktig for oss å ha samfunnsforskere og humanister med. Vi opplever også at bedriftene der nede tar oss økonomer og ingeniører mer alvorlig, når de ser at vi har denne typen kompetanse i ryggen, sier SINTEF-forsker Håkon Hynne.
Les mer – Forskerne fra Trondheim har trent de lokale ”produktivitetstrenerne” i Botswana – og hjulpet både et eksotisk hotell nær Victoriafallene og den mest avanserte mursteinsprodusenten i det sørlige Afrika.
Av Svein Tønseth |