Til hovedinnhold
Norsk English

Kronprinsbesøk på midtnorsk klimastand i Kongens by

Kronprins Haakon og andre gjester som besøkte miljømessa Bright Green i København i helga, fikk se at forskere, industrifolk og regionale myndigheter i Midt-Norge løfter i flokk for å redde klimaet.

Inne i den norske utstillingspaviljongen, som kronprinsen åpnet lørdag formiddag, dominerte fire store ”ønskebrønner”: bord med hver sin digre nedfelte flatskjerm.

I den ene av brønnene fikk vårt kommende statsoverhode og de øvrige besøkende se hva medlemmene i nyskapningen Cleantech Mid-Norway har å by på.

Kronprins Haakon tok seg god tid foran Midt-Norges interaktive stand på miljøteknologi-utstillingen Bright Green i klimabyen København
Kronprins Haakon tok seg god tid foran Midt-Norges interaktive stand på miljøteknologi-utstillingen Bright Green i klimabyen København. Til venstre for ham står styreformann i sammenslutningen Cleantech Mid-Norway, Olav Dehli fra fra Fiborgtangen Vekst. Helt til venstre i bildet, påtroppende leder i organisasjonen, Mette Rostad fra Aker Verdal. (Foto: Svein Tønseth)
SINTEF og NTNU med på laget

Sammenslutningen ble etablert i april i år, og er en bransjeorganisasjon for midtnorske virksomheter som jobber med fornybar energi og miljøteknologi.

Imponert over danskene
Tidligere økonomidirektør i Aker Verdal, Mette Rostad (45) er påtroppende leder i Cleantech Mid-Norway.

Da kronprinsen åpnet paviljongen med en bit av Folgefonna i hendene for å illustrere hva som står på spill, var Rostad akkurat tilbake i København etter en ekskursjon til ulike klima- og miljøprosjekter på øya Lolland.

Der var hun blitt imponert over hva lokale grønne initiativ fører til i vårt naboland Danmark.

Aktiv overfor politikerne
- Hjemme i Norge går politiske prosesser ovenfra og nedover. På Lolland, derimot, er det  bottom-up, sier Rostad.

Hun lover at Cleantech Mid-Norway skal bidra aktivt med innspill overfor det politiske system på vegne av selskapene og institusjonene som jobber med klima- og miljøteknologi i Midt-Norge.

Bred støtte
Organisasjonen støttes av fylkeskommunene i Sør- og Nord-Trøndelag, Innovasjon Norge, NHO Trøndelag og VRI Trøndelag – vår lokale del av Forskningsrådets hovedsatsing på forskning og innovasjon i regionene.

Fyrtårnprosjekter
Mens Mette Rostad den siste tida har vært med på å etablere den ferske vindklyngen på Verdal, er Cleantech Mid-Norways styreformann, Olav Dehli, sjef for Fiborgtangen Vekst. Dette er selskapet som nå får utredet mulighetene for å starte storstilt produksjon av biodrivstoff på Skogn, basert på trevirke.

Vindklyngen og biodrivstoffabrikken er to av fyrtårnprosjektene i midtnorsk miljøindustri for tida.

Region med store muligheter
Dehli mener vår region har store muligheter på området klima og miljø, og han tror sammenslutningen Cleantech Mid-Norway øker sjansene for å få utløst dem.

- Vi har store menneskelige ressurser. Regionen omfatter en halv million mennesker om vi tar med Nordmøre. Vi har masse naturressurser og nærhet til havet, også det en viktig styrke. For sjøen vil bli stadig viktigere som transportvei, sier Dehli.

Ros for interaktiv stand
I København fikk Cleantech Mid-Norway-toppene masse godord fra publikum og andre utstillere for den interaktive presentasjonen som er laget av kommunikasjonsbyrået Massive Rhino i Trondheim.

Med fingeren på flatskjermen kunne de besøkende trykke seg fram til tekst, bilder og animasjoner. Det hele knyttet til virksomhet som SINTEF, NTNU og lokale industriselskaper har på feltene vind, sol, bio, energieffektivisering, vann og CO2-håndtering.

- Dette er forskningsformidling i toppklasse. Og bare gjennom formidling kan vi få nye kontakter og utvikle oss videre, fastslo Arild Smolan, ansvarlig for fornybar energi og miljøteknologi i VRI-Trøndelag.
 
Se standen på nettet
Også fylkesordfører Tore Sandvik var synlig begeistret over det han fikk se i Midt-Norges brønn. NTNU-professor Arne Bredesen, på sin side, utbrøt spontant: - Denne skjermen vil jeg ha hjemme i stua!

På nettet kan du selv klikke deg gjennom løypa messegjestene i klimabyen København fikk sjansen til å gå.

Som du vil se introduserer presentasjonen merkenavnet ”Trondheim: Close Connections”. En oppsummering av at det er korte avstander mellom forskning og industri og de grønne industrimiljøene imellom i Midt-Norge. Her utvikler vi kortreist teknologi, kort sagt!

Av Svein Tønseth