Til hovedinnhold
Norsk English

Prisbelønt for intelligent rednings- og helikopterdrakt

SINTEFs pris for fremragende forskning 2008 er tildelt ei tverrfaglig gruppe på seks forskere for deres bidrag til rednings- og helikopterdrakten Helly Hansen SeaAir.

Glade prisvinnere fra SINTEF. Fra venstre: Arne Røyset, Hilde Færevik, Frode Strisland, Kristrine Holbø, Jarl Reitan og Randi Eidsmo Reinertsen. Foto: SINTEF / Gry Karin Stimo

Til helikopterturene til og fra offshore-installasjonene har oljearbeiderne på norsk sokkel fått en transportdrakt som er smart, i bokstavelig forstand.

Drakten kjøler kroppen i varme helikopterkabiner, men forvandles til en isolerende varmedress hvis brukeren havner i sjøen.

Takket være sine egenskaper kan det intelligente antrekket brukes både under helikoptertransporten og som redningsdrakt ute på plattformene.

Flerfaglig samarbeid
Drakten er et resultat av flerfaglig samarbeid med bidrag fra fysiologi, design, materialkunnskap og IKT.

Prisen går til seks SINTEF-forskere som i fellesskap har brukt sin kunnskap innenfor disse fagene i utviklingen av drakten.

Prisvinnerne er Hilde Færevik, Kristrine Holbø, Jarl Reitan, Arne Røyset, Frode Strisland og Randi Eidsmo Reinertsen.

”Drakten er den eneste som tilfredsstiller oljeindustriens krav, og den har styrket produsentens posisjon som verdensledende leverandør av overlevelsesdrakter”, skriver SINTEF i sin begrunnelse for pristildelingen.

De prisbelønte SINTEF-forskerne har vært med på å utvikle en drakt som kjøler oljearbeiderne i varme helikopterkabiner, men som forvandles til en isolerende varmedress hvis brukerne havner i sjøen. Foto: Helly Hansen.

Kjøling i kabinen - og livsviktig varme
Sentralt i den nyutviklede drakten står et kommersielt tilgjengelig tekstil med små innvevde kapsler.

Disse er fylt med mikroskopiske partikler som består av en spesialutviklet parafinvoks.

Hvis brukernes hudtemperatur overstiger 28 grader Celsius, går voksen over fra å være fast til å bli flytende. Til smeltingen trengs det varme, som parafinvoksen henter fra kroppen.

Dermed kjøles brukerne i helikopterkabinen på varme dager,

– Samtidig har vi dokumentert at drakten gir god beskyttelse mot varmetap ved opphold i sjøvann. Dette skyldes både at parafinvokset gir fra seg den oppmagasinerte varmen ved å gå fra flytende til fast form igjen, og at dressen har ekstra isolasjon på steder der kroppen avgir mest varme, sier seniorforsker Hilde Færevik ved SINTEF Teknologi og samfunn.


Slik ble drakten Helly Hansen SeaAir til

Av Svein Tønseth