Framtidige programmer skal tilpasse seg høyt, middels og lavt batterinivå og variasjoner i nettverk, så vi kan jobbe på reise uten problemer. Foto: Geir Mogen. |
Nå jobber 15 partnere i EU-prosjektet Music med å endre på dette og legge grunnen for ny programvare. SINTEF er prosjektleder i gruppen som skal sørge for at framtidige programmer tilpasser seg høyt, middels og lavt batterinivå, variasjoner i nettverk, eller andre faktorer så vi kan jobbe videre uten problemer.
Tilpasser seg
- Det handler om kapasitet, nettilgang og ressurser, forklarer Geir Horn på SINTEF IKT. - På kontoret, på flyplassen eller hos Starbucks har vi tilgang til et trådløst nettverk med god kapasitet.
Vi kan med letthet se en video på skjermen vår. Men når vi beveger oss ut, har vi bare 3G eller UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) som er mindre enn 15 % av kapasiteten til et trådløst nett. Og på hytta har vi kanskje bare GPRS (General Packet Radio Service) med enda lavere kapasitet.
Tanken bak Music-prosjektet er å få maskinen til å utføre visse handlinger. Det skal få programvaren til å tilpasse seg fysiske faktorer som batteri og nettverkskapasitet, eller skape bruksmønstre som fører til at en applikasjon får mer maskinkapasitet enn et annet program.
Nettverk, lys og batterikapasitet
- Det er utrolig mange kombinasjoner av handlinger en computer kan utføre – alt etter hva man har av nettverk, lys og batterikapasitet, sier Horn.
Et eksempel er å få opp e-poster på reise. Særlig de med vedlegg. Dersom maskinen laster ned e-post som den pleier kan store vedlegg ta svært lang tid å laste ned. Det gjør at du gir opp og kanskje aldri får lest det viktige brevet som ligger og venter lenger bak.
- Med Music vil programvaren skjønne at du har dårlig nett, sløyfe nedlasting av store vedlegg og bare sørge for at du får opp tittel og avsender på e-postene. Slik kan du velge hvilke brev du vil laste ned fullstendig, forklarer Horn.
Et annet eksempel er om du som togpassasjer sitter og skriver på pc fra Trondheim til Oppdal. Da trenger du ikke spare så mye på kapasiteten. Skal du derimot til Oslo, trenger du mest mulig batteri. Systemet vil selv avveie og finne ut hva som er viktig å vise fram og ta vare på. Det kan for eksempel automatisk tilpasse seg et dårlig batteri ved å senke lysstyrken på skjermen, eller redusere ytelsen på nettverket.
Slipp til neste år
I august la prosjektet fram første versjon av Music- plattformen som kan brukes til å utvikle neste generasjon tilpasningsdyktig programvare for mobile enheter. Det endelige slippet skal foregå til neste år.
- I dag må man bruke ekstra mye programmeringstid for å tenke på alle mulighetene og kode hvordan programmet skal tilpasse seg. Dette er dyrt og kostbart. Med Music blir det betraktelig enklere å lage programmer som tilpasser seg forskjellige omgivelser. Det gjør at vi vil få se flere smarte programmer i framtiden, og kanskje mye av frustrasjonen til dagens mobile brukere vil avta, sier Geir Horn.
ÅSE DRAGLAND