Kronikk i VG: Dårlig Mongstad-klima
Direktør for klimateknologi i SINTEF, Nils A. Røkke, og konserndirektør for SINTEF Materialer og kjemi, Torstein Haarberg, hadde følgende kronikk på trykk i VG, 29. desember 2010.
Direktør for klimateknologi i SINTEF, Nils A. Røkke, og konserndirektør for SINTEF Materialer og kjemi, Torstein Haarberg, hadde følgende kronikk på trykk i VG, 29. desember 2010.
SINTEF Byggforsk og Fagrådet for våtrom (FFV) har gjennom mange år samarbeidet om utgivelsen av Byggebransjens våtromsnorm (BVN). Partene har nå blitt enige om en god plattform for videreføring av samarbeidet.
SINTEF er representert i ei tremanns ekspertgruppe fra Norge som har blitt tilkalt til Ôstersund i forbindelse med parasittutbruddet i byens drikkevann.
Norges forskningsråd har opprettet sju nye sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI). SINTEF deltar i tre av de nye sentrene.
Plantenes fotosyntese er avhengig av membraner. Og vi hadde ikke hatt hørsel uten trommehinna. Må det også en membran til for å redde oss fra en klimakatastrofe?
Forskningssjef Inge R. Gran (43) er tilsatt som administrerende direktør ved SINTEF Energi, og vil tiltre stillingen 1. januar 2011.
Vannskadene på norske hytter slår alle rekorder. Hittil i år er det meldt om 6316 vannskader på norske hytter, mot 2228 etter samme periode i fjor, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Mange av vannskadene skyldes frostsprengte...
En ny teknisk forskrift (TEK10) med nye krav til boliger har skapt påstander om arealøkninger og fordyring av boligene med flere hundre tusen kroner. SINTEF tilbakeviser dette i en fersk rapport.
Det finnes ingen sammenheng mellom muggsoppsporekonsentrasjon i inneluften og utvikling av astma og allergi hos barn, viser en fersk doktorgradsavhandling.
SINTEF-forskere lanserer bok om risikoanalyse i praksis. ”Model-Driven Risk Analysis – The CORAS Approach” presenterer metoder og verktøy som kan hjelpe sikkerhetsansvarlige i jakten på sikkerhetshull.
Et regjeringsoppnevnt utvalg i Tyskland foreslår å gjøre tysk strømforsyning 100 prosent fornybar ved å bruke norsk vannkraft som ”batteri”. Nylig var ei topptung gruppe fra Olje- og energidepartementet (OED) hos forskningssenteret CEDREN (SINTEF...
Nordic Isoelementer AS er først ute med et SINTEF-godkjent produkt egnet for bruk i passivhus.
Forskningsdirektør Jack A. Ødegård i SINTEF peker på flere betingelser som må innfris for at bergindustri i Norge skal få en ny gullalder:
I rapporten som SINTEF, NTNU, NGU og Norut nå er i ferd med å ferdigstille for UD, konkretiseres mulighetene for geologisk basert industriutvikling i Nord-Norge gjennom følgende eksempler:
Norge står, om landet vil, på terskelen til en ny tid med moderne og bærekraftig bergindustri, ifølge i SINTEF.
SINTEF/NTNUs forskningsmagasin GEMINI er nominert til den prestisjefylte PR-prisen European Excellence Awards 2010.
Aftenposten omtaler mandag 15. november i artikkelen "Ble forsøkt diktert av departement" en SINTEF-rapport om sykefravær i Norge. Les rapporten og avisoppslaget her.
Her er SINTEFs organisatoriske historie i kortversjon – og noen glimt fra vår virksomhet fra 1950 og fram til i dag.
SINTEF berømmer LO, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Oljeindustriens Landsforening for utspill om at de statlige bevilgningene til petroleumsforskning må løftes til minst 600 millioner per år i fire år.
Mer enn 12 prosent av alle utskrevne voksne pasienter legges inn på nytt som øyeblikkelig hjelp innen 30 dager etter utskrivning.
Obligatorisk energimerking av boliger synliggjør husets energistandard. Det kan lønne seg å oppgradere denne hvis du planlegger å selge.
På InnoMeds konferanse om innovasjon i helsesektoren deltar blant annet disse innlederne:
– Store markeder vil åpne seg for bedrifter med produkter som kan avlaste helse- og pleiepersonell i årene framover, sier SINTEFs Merete Rørvik – ansvarlig for InnoMeds nasjonale konferanse om nyskaping i helsesektoren.
SINTEF-forskerne Leif Magne Sunde og Erik Høyforklarer at Exactus-prosjektet består av fire delprosjekter med følgende innhold:
Vansker med å ”se” hvor mye – og hvor stor – fisk som står i merdene, koster norsk oppdrettsnæring opp mot en milliard kroner i året, ifølge overslag fra SINTEF. Nå skal måle- og tellesystemene forbedres.
Hvor godt et lavenergihus fungerer, avhenger i stor grad av brukerne. Den menneskelige faktor må derfor inn i prosjekteringsplanene for slike bygg, mener forsker Judith Thomsen ved SINTEF Byggforsk.
SINTEF Certification, Standard Norge, Byggenæringens Landsforbund og Statens bygningstekniske etat undertegnet torsdag en samarbeidsavtale om videreføring av PRODOK.
For sjette år på rad arrangerer SINTEF Byggforsk og NTNU Norsk Bygningsfysikkdag. Blant hovedtemaene i år er kontroll av bygningsfysikk og nye byggetekniske løsninger i forbindelse med strengere forskriftskrav.
Seniorforsker Tor Helge Dokka ved Sintef Byggforsk har fått Energidagenes hederspris for sitt arbeid med energi i bygninger. Dokka har vært sentral i arbeidet med å sette nye energikrav til bygninger og tekniske installasjoner.
En fersk SINTEF-rapport slår fast at selv en vanlig vinter er nok til å skape store problemer for togtrafikken.
SINTEFs eksperter mener det er mulig å utvikle effektiv fangst av CO2 uten helseskadelige utslipp.
En vellykket workshop om BILAT-INDIA prosjektet (2009-2011) ble avholdt ved the National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) i Nagpur 6. oktober.
SINTEF Certification, Standard Norge, Byggenæringens Landsforbund og Statens bygningstekniske etat inngår samarbeidsavtale om videreføring av prosjektet PRODOK.
På oppdrag fra Petroleumstilsynet har SINTEF gjort en studie av sikkerhetssystemer offshore. Konklusjonen er at krav til uavhengighet og robusthet ikke er tilstrekkelig oppfylt.
Hvert år omkommer rundt 250 nordmenn i bilulykker, noe som koster storsamfunnet 25 milliarder kroner. Hvem er disse risikoførerne på veien? Er det noe signifikant som skiller dem fra meg og deg? Og kan noe gjøres for å hindre utviklingen?
En verditakst sier svært lite om boligens tekniske tilstand. Det bør du ikke glemme når du kjøper bolig.
Luftfartstilsynet har nå sendt revidert utkast på høring - til ny forskrift om støyforebygging for Oslo lufthavn, Gardermoen. Vedlagt følger en ny rapport fra SINTEF om støykonsekvensene og beregninger av støyplager.
Eksperimentene med ulykkesoljen er todelt i SINTEFs marine laboratoriebygg på Brattøra i Trondheim.
Hva skjedde med verdens største oljesøl – og hvor i det marine miljøet tok det veien? Gjennom laboratorieforsøk med olje fra utslippsbrønnen i Mexico-gulfen, skal SINTEF bidra til å finne svaret.
I SINTEF jobbes det med robotteknologi, og kybernetikkmiljøet ved NTNU/SINTEF er blant de beste i verden når det gjelder slangerobotikk. Over 20 personer jobber innen robotikk som er et satsingsfelt for SINTEF IKT.
EU prosjektet SOCIETIES vil revolusjonere måten å jobbe på under større kriser – gjennom å utnytte sosiale medier.
SINTEF Byggforsk ønsker å skape verdier for byggenæringen gjennom kunnskap, forskning og innovasjon. Vi utvikler løsninger og teknologi som tas i bruk i store deler av næringen, og sammen med Skanska ønsker vi nå å bidra konkret til hverandres...
Det finnes en løsning på verdens umettelige energibehov. Den er CO2-fri og trygg. Og den ligger rett under føttene på oss.
SINTEF-forsker Are Lund tror Norge er i en særstilling for å kunne hente opp geotermisk varme.
SINTEF-spinoff’en Nacre AS stakk av med seieren i kampen om NTNU og SINTEFs teknologipris under Technoport Awards. Nacre AS vant prisen for QUIETPRO+ Intelligent Hearing System.
Det nye og altomfattende IKT-systemet for bakke-til-bakke-kommunikasjon på flyplassene skal utnytte teknologi tilsvarende den som brukes i 3G mobiltelefoni.
Med SINTEF i ”crewet” er europeisk luftfartsindustri i gang med et IKT-prosjekt som skal gi mer punktlige flyavganger
Voks. Hydrater. Asfaltener. Algevekst. Protein- og mineralavsetning: Begroing er et kjempeproblem innen industrien.SINTEF forsøker å finne løsninger.
SINTEF leder et nystartet forprosjekt som skal utvikle en GPS-basert metode for å varsle luftfartshindre.
Berit Laanke har tiltrådt stillingen som forskningssjef ved avdeling Byggematerialer og konstruksjoner i SINTEF Byggforsk.
Gunvor Øie på SINTEF mener leppefisk er det beste biologiske våpen mot lakselusa.
Jens Stoltenberg og tre av statsrådene hans var gjester hos SINTEF og NTNU i dag, onsdag 8. september. Der fikk de vite at ”pre-såkornfasen” er akkilleshælen i næringskjeden for nyskaping.
Ny rapport fjerner verstingstempel som var tildelt klimagassutslippene fra vannkraftreservoarer.
Forskere ved SINTEF, NTNU og St Olavs Hospital har klart å lokke nesten 300 av verdens mest anerkjente kirurger, ingeniører og forskere innen medisinsk teknologi til Trondheim 2-4. september. Trekkplasteret er medisinsk-teknologiske nyvinninger i...
SINTEF og det brasilianske energiselskapet Petrobras har inngått en rammeavtale om forskning og utvikling.
De vil bidra til ytterligere løfting av sikkerhetsnivået på norsk sokkel – og øke utvinningsgraden. Derfor etablerer SINTEF og IRIS nå et internasjonalt senter for bore- og brønnteknologi sammen med NTNU og Universitetet i Stavanger (UiS) – og i nært...
Det mobile renseanlegget er siste ledd i en laboratoriepark SINTEF har etablert som et fundament for en framtidig marint basert omega-3-industri i Norge.
En ”Omega-3-industri” basert på pelagisk fisk (fiskeslag som sild og makrell) som SINTEF-forskeren ivrer for at Norge skal etablere, må ifølge Storrø ligge vegg i vegg med fiskemottakene.
Sildesloet fra ett års fiske i Norge vil gi 1,3 milliarder kroner ekstra, hvis det foredles til høykvalitets Omega-3-olje for humant konsum, ifølge SINTEF.
På sin utstillingsstand i Stavanger presenterer SINTEF-knoppskuddet GasSecure den første trådløse optiske gass-sensoren i verden som ”ser” hydrokarboner.
SINTEF Byggforsk lanserer nå en revidert utgave av Trehus, selve referanseverket for trehusbygging i Norge.
24. til 27. august. Besøk oss gjerne på våre tre aktuelle stander!
Et eget delprosjekt skal sørge for at Safe@Sea ikke bare ender opp med en laboratorieprototyp.
Deltakerne i prosjektet Safe@Sea har fått aksept for å legge inn visjoner som ligger helt i ytterkant av hva som er praktisk gjennomførbart i dag.
Intelligente klær kan sanse, kommunisere eller ha andre egenskaper som du i dag ikke forbinder med tekstiler.
Anført av norske forskere og industrifolk, skal åtte EU-land sammen utvikle nye arbeidsklær for fiskere – med innebygd livreddende elektronikk.
– Mange bedrifter får for lite ut av sine utenlandsetableringer, fordi de lar seg blende av lønnsnivået i lavkostland, sier norsk professor foran seminar ved NTNU/SINTEF om mulige globaliseringsstrategier for norsk industri.
Sliter du med konsentrasjonsvansker eller irriterte slimhinner? Årsaken kan være inneklimaet i din egen bolig.
Forskere ved SINTEF Fiskeri og havbruk har laget detaljerte modeller over havstrømmene langs kysten av Trøndelag og Møre og Romsdal. Modellene vil ha stor praktisk nytte både for forvaltningen av kystmiljøet og for oppdrettsnæringa.
Dette viser resultatene fra en oppfølgningsstudie utført av SINTEF på oppdrag fra Lotteritilsynet. Studien viser også at spillevaner endrer seg hos enkeltpersoner i løpet av et par, tre år.
TRONDHEIM, Norway ─ International energy company Statoil has partnered with SINTEF, Scandinavia’s largest independent research organization, and Nacre, developers of award-winning intelligent hearing protection and communication technology, to create...
Statoil har inngått et samarbeid med SINTEF og bedriften Nacre for å utvikle neste generasjon hørselsvern og kommunikasjonsteknologi for bruk i olje- og gassindustrien.
Oslo, 6 July 2010 - Following a recent signing ceremony with Norwegian officials, it was made public today, that a large demonstration project called H2MOVES on electric vehicles with fuel cells will take place in Scandinavia the coming years.
De 17 hydrogenbilene kommer til Oslo som ledd i EU-prosjektet ”Hydrogen moves Scandinavia”. Dette er EUs største hydrogenprosjekt, med en ramme på rundt 160 millioner kroner.
SINTEFs Steffen Møller-Holst avfeier kritikere som hevder at det er vanvittig å bygge opp et distribusjonsapparat for hydrogen når vi allerede har et strømnett.
Rekkevidde? Pris? Levetid? Sikkerhet? Her svarer Steffen Møller-Holst på spørsmål om brenselcellebiler. Han er forskningsleder ved SINTEF Materialer og kjemi og leder Hydrogenrådet, myndighetenes strategisk rådgivende organ innen hydrogen.
Disse bilene inngår i det EU-støttede prosjektet i Oslo-regionen:
EU og bilindustrien gjør Oslo til prøveby for neste generasjon hydrogenkjøretøyer – biler med elektrisk motor og hvert sitt lille utslippsfrie kraftverk under panseret.
SINTEF er i gang med å utvikle nye verktøy for risiko- og sårbarhetsanalyser som skal tilpasses konsekvenser av klimaendringene.
Den norskutviklede teknologien som nå varmer japanernes tappevann – og kutter CO2-utslippene i solens rike – ble født i et fagmiljø ved SINTEF/NTNU som er nært knyttet til fiskerinasjonen Norges historie.
Hadde alle nordmenn brukt CO2-varmepupmper til å varme tappevannet sitt, kunne Norge spare energi tilsvarende to og et halv Kårstø-gasskraftverk, ifølge beregninger.
Varmepumpeteknologi fra SINTEF og NTNU sparte Japan for utslipp av 1,1 millioner tonn CO2 i fjor. Det tilsvarer en reduksjon på over 2,5 prosent av Norges utslipp.
Selskaper i mer enn 20 land har bestilt nyutviklede hjelpemidler fra SINTEF som gjør det lettere for oljeindustrien å sjekke – og om nødvendig bedre – påliteligheten til instrumenterte sikkerhetssystemer.
Norske energikrav til bygg er blant de strengeste i Europa, viser en rapport SINTEF Byggforsk har laget på oppdrag frå Kommunal- og regionaldepartementet.
Fredag 18. juni signerte SINTEF og den norske ambassaden i Dehli en avtale som har som mål å bøte på miljø- og avfallsproblemene i India.
COIN søker energieffektive bygg som utnytter betongens termiske egenskaper.
Prosjektet vårt skal bidra til overvåkingsprosedyrer som sikrer at eventuelle uønskede CO2-bevegelser blir oppdaget tidlig ved lagring i undergrunnen og at mottiltakene mot slike bevegelser kan settes inn tidlig, sier SINTEFs Maria Barrio.
Forskere kartlegger nå det indre av Svelvikryggen i Hurum for å se om området kan brukes til forskning på CO2-håndtering. I disse dager starter prøveboring som vil avgjøre om åsryggen kan bli et unikt grønt feltlaboratorium.
Prosjekteringsledelse har lenge vært en undervurdert ledelsesfunksjon i prosjekter. Målet med studien ”Prosjekteringsplanlegging og prosjekteringsledelse” har vært å bidra til mer fokus på og bedre ledelse av prosjektering.
– Superledende materialer gir muligheter for å tenke på helt andre måter når man designer og bruker elkrafttekniske komponenter, sier SINTEF-forskerne Magne Runde og Niklas Magnussen.
Optimismen var stor blant mange fysikkforskere da høytemperatur superledere ble oppdaget. Men ikke alle delte denne.
Oppdagelsen av ”høytemperatur superledere” i 1986 ga en Nobelpris og spådommer om en energirevolusjon – men først nå kommer et bruksområde det er blitt noe av. Barrieren er brutt av to SINTEF-forskere.
Avdeling for Optiske målesystemer og data-analyse ved SINTEF IKT er tildelt en miljøpris på 250 000 kroner. Prisen deles ut av Elretur som er et landsdekkende returselskap for innsamling, gjenvinning og miljøriktig håndtering av elektrisk og...
Mengden med ugrasmidler kan halveres når kornbønder bare sprøyter på ugressområdet i stedet for å sløse sprøytemidler utover hele åkeren.
En ny veileder utarbeidet av SINTEF Byggforsk og Riksantikvaren har som mål å skape bedre samhandling mellom arkeologien og byggenæringen.
SINTEF Byggforsk deltar denne uka på verdensutstillingen EXPO 2010 i Shanghai.
Det ferske EU-prosjektet ”Intelligent and Customized Tooling” skal gi teknologi som ifølge SINTEF Raufoss Manufacturing vil bli verdifull både for støperier, mekanisk industri og subsea- og aerospace-industri.
SINTEF Raufoss Manufacturing jubler over EU-kontrakt. – Viktig avtale for norsk vareproduserende industri etter et statsbudsjett som ikke innfridde denne industriens forventninger, sier forskningssjef.
Membranteknologi har et stort industrielt potensial, ikke minst innenfor energi-og miljøteknologi. Derfor har nå SINTEF inngått en intensjonsavtale med fire andre europeiske forskningsaktører om samarbeid på området.
Nå kan du få vite hva slags miljøpåvirkning treprodukter som benyttes i byggeprosjekter har.
Det er langt fra første gang forskerne i Trondheim har fått henvendelser langsveis fra, for å forutsi hvor oljesøl vil ta veien.
Oljevernforskere fra SINTEF hjelper amerikanske myndigheter med å beregne hvor det blir av oljen som lekker ut i Mexico-gulfen.
SINTEF oppnådde gode resultater i 2009, både faglig og økonomisk. Årsresultatet ble 131 millioner kroner. God inntjening over flere år har gjort det mulig å investere nærmere en halv milliard kroner i laboratorier og vitenskapelig utstyr de siste fem...
– Målet når trevirke gassifiseres, er å ende opp med en gass som er så rik på energi og så rein som mulig, forklarer sjefsforsker Lars Sørum ved SINTEF Energi.
25 millioner forskningskroner skal gjøre Norges grønne dieselselskap Xynergo til eksperter på gassifisering av trevirke – nøkkelteknologi når trær skal forvandles til andre generasjon biodiesel.
Olje og gass-produksjon vil fortsatt være en av de viktigste næringene i Norge i mange tiår. Det er viktig med en kontinuerlig miljøtilpasning og forskning for å utvikle virksomheten.
H.K.H. Kronprins Haakon åpnet torsdag 29. april SINTEFs nye forskningsanlegg for CO2-fangst. Anlegget, et av de mest avanserte i verden, skal gjøre det billigere å rense avgassene fra gass- og kullkraftverk og prosessindustri for klimagassen CO2.
Prisen ble tildelt Eikemo i går kveld under SINTEFs rådsmiddag. Han fikk prisen for sitt arbeid med å kartlegge og forklare variasjon i sosiale helseulikheter i Europa.
I en fersk rapport fra FHL og SINTEF Fiskeri og havbruk skisseres det strategier for å få til en lønnsom norsk blåskjellnæring.
Mangelen på sykehjemsplasser fører til at mange eldre må bo hjemme lengre enn tidligere. Det gjør aldersgruppen mer utsatt for brann.
Kallak Torvstrøfabrikk i Trøgstad har utviklet en torvblanding med uvanlig god oppsugingsevne. Den kan bli verdifull til å rydde opp oljesøl etter små uhell og store katastrofer
Norges Forskningsråd har tildelt 45 millioner til å utvikle, bygge og installere en flytende testturbin på ca 225 kW til offshore vindforskning.
EU-prosjektet TACO som startet i februar, skal utvikle en ny type 3D kameraer som vil gi roboter et mer ”menneskelig syn på verden”.
I løpet av de siste ti årene har det blitt enda tryggere å fly helikopter viser en rapport fra SINTEF. Risikoen er redusert med 16 prosent, og det har bare skjedd èn alvorlig ulykke i tiårsperioden – uten at liv gikk tapt.
Kromatering har vært benyttet til overflatebehandling av metaller siden 1920-tallet. Nå ønsker vi å erstatte den giftige prosessen med alternative behandlingsmåter.
Det kan være noe økt risiko for fuktskader ved økt isolasjonstykkelse, men dette kan unngås ved å ta visse forholdsregler under byggeprosessen, viser en ny rapport fra SINTEF Byggforsk.
Miljø må bli mer lønnsomt. Med dette som hovedmål har GLITNE forent ulike aktører i byggenæringen gjennom et 4-årig FoU-prosjekt. Resultatene fra prosjektet presenteres på et seminar 25. mars i Oslo.
Lekfolk som etter noe opplæring settes inn i helsevesenet i fattige land, har flere steder klart å redusere barnedødeligheten.
Restavfall fra husholdninger inneholder mye klor. Det har tradisjonelt satt klare grenser for hvor mye kraft det går an å lage i søppelfyrte kraftverk.
Teknologi fra EU-prosjektet gjør det ifølge Sørum også mer attraktivt enn i dag å lage kraft av husholdningsavfall som bringes inn til forbrenningsanleggene i de store byene. Norge har i dag en liten håndfull anlegg som lager kraft av slikt brensel...
SINTEF har ledet EUs største forskningsprosjekt på bioenergi – og mener Norge bør utnytte resultatene til å bygge biofyrte varmekraftverk.
Helseforsikring gir ingen målbar reduksjon av fravær, viser forskning.
Et stort antall mennesker føler ubehag i tunnel. Men angsten kan dempes.
I helga ble en samarbeidsavtale undertegnet mellom Marintek og Keppel Corporation - en verftsgruppe med hovedkvarter i Singapore.
1. mars startet det 4-årige EU-prosjektet EuroBioRef. Det skal ta for seg hele kjeden med å omforme biomasse fra råstoff til kommersielle produkter.
Automatisert bløgging, basert på maskinsyn og robotteknologi: Norge har nå verdens første lakseslakteri med slik teknologi. Nyvinningen gir mer rasjonell drift, sier pilotbruker.
Det viser et forsøk med til sammen 3500 norske kvinner i alderen 20-24 år.
Når Tine lager ost, tilsettes noen organismer bevisst. Andre havner her tilfeldig og skaper smak, lukt og struktur. Men nå skal det bli slutt på tilfeldighetene.
SINTEF Byggforsk har bygd opp et laboratorium i Trondheim for å teste hvordan frost og vann påvirker isolasjonsmaterialer i tunneler.
– Formålet med Hurum-prosjektet er å bidra til overvåkingsprosedyrer som sikrer at eventuelle uønskede CO2-bevegelser blir oppdaget tidlig ved ethvert CO2-lager og at mottiltakene mot slike CO2-bevegelser i undergrunnen kan settes inn tidlig, sier...
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen var nylig tilstede under forberedende arbeid som kan gjøre Svelvikryggen i Hurum kommune til et grønt feltlaboratorium – bokstavelig talt: Et unikt hjelpemiddel for forskere som jobber med teknologi for...
I Norge produseres verdens beste trevinduer. Det kommer fram i en ny rapport utarbeidet av SINTEF Byggforsk.
For å få en indikasjon på om man er spilleavhengig, finnes det en kortversjon av en lengre test som definerer spilleavhengige.
29 000 voksne har problemer med pengespill
Forbudet mot de klassiske spilleautomatene fjernet ikke spilleproblemene for familiefaren fra Østlandet. – Jeg svitsjet over til bingoautomater, og de er faktisk enda verre, sier ”Geir”.
Automatisk bløgging om bord vil høyne kvaliteten på hvitfisk fra snurrevadflåten og fjerne tunge arbeidsbelastninger for fiskerne, konkluderer SINTEF i en fersk undersøkelse.
Næringsminister Trond Giske brukte den norskutviklede flerfaseteknologien som eksempel på viktigheten av store laboratorieinvesteringer, da han i dag mottok forstudien knyttet til Ocean Space Centre.
Forslaget om at arbeidsgiver skal betale mer ved langtidsfravær, kan gjøre det vanskeligere for kronisk syke og eldre på arbeidsmarkedet, advarer forsker.
Forskere ved SINTEF, NTNU og UiO har fått tildelt 25 millioner fra Norges forskningsråd som skal gå til investeringer i utstyr for overflateanalyse.
Disse mikroskopbildene viser hvorfor Oddvar Brå brakk staven i ski-historiens mest dramatiske VM-stafett.
Innsatte i norske fengsler er mindre fornøyd med helsetjenestene de mottar enn andre pasientgrupper her til lands.
Europas ambisjon om et luftrom som vil gjøre flytrafikken kjappere, grønnere og sikrere, har gitt SINTEF prosjekter til en total verdi på rundt 150 millioner kroner.
Ingen av baseskolene som ble undersøkt i et nylig avsluttet forskningsprosjekt, oppfyller myndighetenes krav til akustiske egenskaper. Likevel ønsker verken lærere eller elever seg tilbake til tradisjonelle skolebygg.
Solveig Osborg Ose, seniorforsker ved SINTEF Teknologi og samfunn, skriver følgende om et oppslag som sto i Aftenposten søndag 10. januar (i tillegg til å publiseres her, er presisereingen hennes trykket på debattsidene i papirutgaven av Aftenosten...
Ifølge SINTEFs Håkon Hynne har tidligere forskning sirklet inn fire flaskehalser som til nå har begrenset mulighetene for oppbygging av industri i Ghana.
Gjennom teknologier for nanoelektronikk kan man styre batteri og motorer bedre i el-biler. Det vil gi lengre kjørelengde på bilene.
Med rosende attester fra Botswana i ryggen, skal SINTEF hjelpe det unge oljelandet Ghana med å bygge opp en nasjonal leverandørindustri.
SINTEFs konsernsjef Unni Steinsmo presenterte den 15. januar status for arbeidet med å etablere fremtidens marintekniske kunnskapssenter i Trondheim. En rapport fra forstudien vil bli presentert for Nærings- og handelsdepartementet i løpet av få uker...
Etter en lang kuldeperiode uten problemer, tror mange at faren er over. Men det er fortsatt stor sjanse for frostsprengte vannrør og kostbare vannskader.
Når snødybden nærmer seg en halvmeter, bør du ta en titt på taket, spesielt hvis du har et eldre hus. Før du aner det har du vekten av en tankbil på taket.