Til hovedinnhold
Norsk English

Derfor brakk Oddvar Brå staven

Disse mikroskopbildene viser hvorfor Oddvar Brå brakk staven i ski-historiens mest dramatiske VM-stafett.
Sterkt forstørret så det slik ut på bruddstedet i kopien av Oddvar Brås skistav. De tykke fibrene i bruddflaten er borfibre,  de tynne fibrene er karbonfibre. Ved å blåse opp dette bildet ytterligere - se bildet under - fant SINTEFs materialdetektiv svakheten i stavmaterialet.  Foto: SINTEF Materialer og kjemi

Her ser du hva som skjedde i mikroverdenen, inne i verdens mest omtalte skistav.

Og da snakker vi selvsagt om staven som knakk da ski-kongen Oddvar Brå hadde den forrykende duellen med Savjalov under ski-VM i Holmenkollen i 1982.


Kopi av Oddvars skistav
Kort tid etter langrennsdramaet kom Brås servicemann til SINTEF i Oslo med skistaver nøyaktig maken til dem den ferske verdensmesteren hadde brukt – og brukket – i VM-stafetten.

Hos det daværende SI grep materialforsker Aage Stori stavene begjærlig.

På laboratoriet ble en av stavene utsatt for en trøkk: en belastning lik den det så ut til at Brås skistav like før var blitt utsatt for litt lenger oppe i Holmenkollåsen. Slik fikk forskerne framprovosert et stavbrudd.

– Vi så på bruddflaten i et elektronmikroskop, og jeg tør påstå at konklusjonen er helt klar: Skistaven hadde betydelige materialtekniske feil. Dette kan ha vært en medvirkende årsak til at staven brakk under oppløpet, oppsummerer Aage Stori


Glemte bilder dukket fram
Ingen ante den gangen at Brås stav skulle bli en så viktig del av norsk idrettshistorien. Derfor gikk bildene i glemmeboka.

Men i et album fant Stori nylig igjen de gamle bildene. Så hva skjedde rent materialteknologisk ved det historiske stavbruddet?  Her forteller Aage Stori hva han fant:   


Manglende heft
– Skistavene fra 1982 var laget av en kompositt bestående av epoksy armert med både karbonfiber og borfiber. Borfibrene er de tykke fibrene i bruddflaten på bildene, og karbonfibrene er de tynne fibrene.

– Det framgår helt tydelig av bildene at det ikke finnes heft mellom bindemiddelet av epoksy og armeringsfibrene av bor. Når man ikke har fått til heft mellom matrisemateriale og armeringsfibere blir konstruksjonen sprø og tåler veldig lite påkjenninger før den brekker. 

Her er SINTEFs "bildebevis": Denne innzoomingen på borfibrene viser ifølge materialteknolog Aage Stori at det ikke finnes heft mellom bindemiddelet av epoksy og armeringsfibrene av bor. Foto: SINTEF Materialer og kjemi


”Betydelige materialtekniske feil”
– Min påstand basert på disse gamle bildene er derfor at skistaven hadde betydelige materialtekniske feil, og dette kan ha vært en medvirkende årsak til at staven brakk under oppløpet. En skade på en slik stav vil raskt føre til at den brekker.
 
– Kan vi oppleve det samme om igjen i Vancouver-OL?
 

Reprise i Vancouver er lite sannsynlig
–  Moderne skistaver ville muligens ha tålt en slik belastning. For I dagens komposittstrukturer er det, takket være avansert overflatekjemi, sikret betydelig bedre heft mellom epoksymaterialet og armeringsfibrene enn det vi så i skistaven tilsvarende den som Oddvar brukte i stafetten under VM i 1982.

– Med dagens staver ville utfallet av stafetten trolig blitt annerledes. Men vi hadde mistet en minneverdig opplevelse i Holmenkollen og foran TV-skjermen, sier forskningsdirektør Aage Stori ved SINTEF Materialer og kjemi.


Av Svein Tønseth