En strålende fornøyd Mats Carlin, forskningssjef ved avdelingen Optiske målesystemer og dataanalyse ved SINTEF IKT, mottar miljøprisen. |
Delt premie
I år ble premien delt av de to vinnerne SINTEF og gjenvinningsselskapet Stena Metall.
Stenas søknad gikk på å utvinne stoffer fra restfraksjoner fra elektronikkavfall ved pyrolyse, mens SINTEF IKT søkte penger for å bruke en ny type røntgendetektorer som utvikles i en konsernsatsing. Den nye røntgenen skal kunne gjenkjenne sjeldne og verdifulle metaller fra elektronikkavfall.
Sjelden vare – høy pris
Forskningssjef Mats Carlin ved SINTEF IKT forteller at avdelingen også jobber med optisk teknologi – som brukes av Tomra for å gjenkjenne flasker i flaskepantautomater og av Titech for å sortere ut plast fra avfallsstrømmer.
- Den type røntgen vi nå snakker om, vil kunne skille mellom materialer som er ganske like i tetthet. Detektoren kan dermed brukes til å plukke ut sjeldne metaller som indium og gull for gjenvinning, sier Carlin. - Metaller som dette brukes i produksjon av mobiler og kretskort, er allerede mangelvare på verdensmarkedet, og prisene er høye.
I dag samler Elretur inn rundt 13 kilo elektrisk og elektronisk avfall per innbygger i Norge. Å øke andelen innsamlet EE-avfall er et viktig mål, særlig innen småelektronikk og duppeditter.
Se pressemelding fra Elretur