Signeringen foretas av Norges India-ambassadør Anne Ollestad og adm.dir. på SINTEF Petroleumsforskning, May Britt Myhr. Bak står sjefsforsker Kåre Helge Karstensen (t.v.) og forskningssjef Arnstein Watn. |
Avfallet kan nemlig erstatte deler av jomfruelige råmaterialer og fossile brennstoffet som i dag benyttes i energi- og ressursintensiv industri.
Gjennom dette får man både behandlet industriavfall og redusert CO2-utslippene.
Det 4-årige programmet som starter opp i disse dager, har fått det lange navnet ”Recovery of alternative fuels and raw materials and treatment of organic hazardous wastes through co-processing in resource and energy intensive industry in India”.
Spesialkompetanse
Kåre Helge Karstensen fra SINTEF Byggforsk, står bak prosjektet. Karstensen har i mange år jobbet med miljø- og energiproblemer med hele verden som arbeidsfelt, og spesialområdet er å bruke sementovner som verktøy til å løse energiutfordringer og miljøproblemer. De siste årene har forskeren jobbet med denne problematikken i Kina. Nå er et India som står for tur.
- Industriavfall som tilleggsbrennstoff og alternative råmaterialer i sement- og stålproduksjon, samt i kullfyrte kraftverk vil gjøre industrien mer bærekraftig, sier Karstensen.
Gjennomføring
Programmet skal settes ut i livet gjennom praktiske demonstrasjonsforsøk i sentrale industribedrifter, samt via workshops og seminarer. På myndighetssiden vil forskerne utarbeide en helhetlig policy, bygge opp retningslinjer for gjennomføringen og avlevere lære av forsøkene.
- Vi vet av erfaring at demonstrasjoner som synes å være økonomisk gunstige for industrien vil spre seg i aviser og media, sier Karstensen som selv vil være til stede ved de aktuelle bedriftene der forsøkene skal foregå.