QUIETPRO+ Intelligent Hearing er helautomatisk hørselsvern- og kommunikasjonsutstyr. I tillegg til å beskytte mot støy, inneholder utstyret en mikrofon som tar opp lyden av brukerens egen stemme i selve øregangen . Dermed forstyrres stemmen ikke av støy i omgivelsene og kan videresendes til andre.
Fornøyde vinnere mottok prisen som bestod av et kunstverk av Håkon Gullvåg til en verdi av 150.000 kroner. Odd Rønning i Nacre takker her for prisen. Foto: Carl-Erik Eriksson. |
Også i sivil bruk
Nå skal teknologien også tas i bruk i det sivile som hørselvern på oljeplattformer. Hørselsskader blant de som jobber på dekket er i dag en vanlig arbeidsmiljøskade. Det er Statoil som nå tar i bruk utstyret.
Du kan lese mer om Nacre sin teknologi i denne artikkelen fra Gemini og på bedriftens egen hjemmeside: www.nacre.no
Nacre vant prisen i skarp konkurranse med Niklas Magnusson (SINTEF Energi) og Magne Runde (SINTEF Energi og NTNU), og professor Marit Otterlei ved avdeling for kreftforskning og molekylær medisin, NTNUs medisinske fakultet.
Magnusson og Runde har utvikla en ny induksjonsovn som bruker superledende magnetspoler for å varme opp ikke-magnetiske metaller før ekstrusjon - for eksempel i aluminiumspressverk.
Oppfinnelsen halverer energiforbruket i oppvarminga av metallet, og øker produktiviteten med 25 prosent.
Otterlei var nominert for sitt pionerarbeid innen bruk av Fluorescence Resonance Energy Transfer (FRET) til analyse av protein-protein-interaksjon i levende celler, og bruken av den samme teknologien til å identifisere et nytt, potensielt cytostatisk legemiddel (APIM-peptid).
Her testes det nye hørselvernet ut på Heidrun-plattformen. Operatøren i midten har konvensjonelt hørselvern, de to andre bruker QuietPro fra Nacre. Foto: Statoil |