Energieffektivisering i bygg bidrar til å erstatte forurensende energikilder i andre sektorer, og reduserer behovet for ny kraftproduksjon. Likevel er det noen som spør seg om klimakrise vil bli erstattet av inneklimakrise, etter hvert som boligene våre blir mer og mer energieffektive.
Konferansen, som gikk av stabelen på Oslo Kongressenter under Jon Almaas’ velturnerte ledelse, hadde som mål å avklare blant annet dette spørsmålet. Hvordan det gikk, kan du se i filmene nedenfor eller lese i foredragene til høyre.
Blant foredragsholderne var det fagpersoner fra blant annet SINTEF Byggforsk, Enova og Arbeidstilsynet, samt ledende arkitekter og bransjefolk.
Passivhuskonseptet ble utviklet allerede tidlig på nittitallet, og har fått stor utbredelse spesielt i Tyskland og Østerrike, hvor konseptet er velutprøvd og -dokumentert. Erfaringer og eksempler fra blant annet disse landene ble presentert på konferansen.
|
– Det er fantastisk at så mange er opptatt av dette viktige temaet. Spesielt paneldebatten var viktig for å vekte ulike syn på en balansert måte. Jeg er enig i at det er nødvendig å etterprøve effekten av passivhusene før vi setter i gang storstilt produksjon, og at det må åpnes for forskning på alternative løsninger. Derfor er det viktig at det på en slik konferanse er rom for kritiske røster, og ikke for ensidig innsalg av en løsning, sa interiørarkitekt Elin Vatn fra Snøhetta etter konferansen. – Hvis målet var å avkrefte myter for å stilne skeptikerne ville det være trist. Blir dette derimot oppstarten til en bredere diskusjon, var det absolutt vellykket, sa Vatn. |
Arrangører av konferansen var SINTEF Byggforsk, Enova, Husbanken, Statens Bygningstekniske Etat (BE), Lavenergiprogrammet, NAL/Ecobox, Future Built og FBA (Tekna/NITO).