Til hovedinnhold
Norsk English

Grønnsak-suksess på Balkan

Norsk-makedonsk samarbeid har resultert i en flunkende ny fabrikk på 10000 kvadratmeter for foredling av grønnsaker. Foto: Angel Nestorov
I Makedonia er en nedlagt kylling-farm forvandlet til en av landets mest moderne næringsmiddel-fabrikker. Eieren gir to SINTEF-forskere mye av æren for det.

For litt siden innviet den makedonske gründeren Viktor Petkov en flunkende ny fabrikk for foredling av grønnsaker. 

Bygningsarealet utgjør 10 000 nyoppussede – og delvis nybygde – kvadratmeter.

For midler fra UD i Norge har SINTEF-forskerne Lars Skjelstad og Torbjørn Netland utformet den interne logistikken og organiseringen av produksjonsutstyret i den nye fabrikken.

Teksten fortsetter under bildet




























SINTEF-forsker Lars Skjelstad (til høyre) var æresgjest da gründer Viktor Petkov åpnet den nye næringsmiddelfabrikken i Makedonia. Alle foto: Angel Nestorov


Yndet kost på Balkan

I små lokaler i den makedonske byen Gevgelija, nær grensa til Hellas, startet gründeren Viktor Petkov i 1997 industriell produksjon av en tradisjonsrik og yndet ingrediens i kostholdet på Balkan:

En syltet grønnsakstuing med solmodne og røstede paprika som hovedingrediens.


Eksportvare

Stuingen brukes både til kjøttretter og som pålegg. Eldre generasjoner i det tidligere Jugoslavia har fulgt lange tradisjoner og laget den populære matingrediensen hjemme.

De siste 15 årene har Petkov med stor suksess levert dette produktet – pasteurisert og på glass – til de neste generasjonene, som ikke tar seg tid til å lage matretter fra bunnen av. Kunder har han i hele det tidligere Jugoslavia, pluss blant utflyttede borgere herfra i andre deler av verden. 


Et stort antall gjester var tilstede under åpningen av den nye fabrikken nær grensa mellom Makedonia og Hellas. 

Forvandlet kylling-farm
For midler fra norsk UD fikk Petkov for ti år siden hjelp fra SINTEF – representert ved Lars Skjelstad – til å modernisere den opprinnelige fabrikken.

For fem år siden fikk den makedonske gründeren med seg SINTEF og UD som partnere i et nytt prosjekt.

Da hadde den driftige industrimannen kjøpt bygningsmassen på en kyllingfarm som var gått konkurs.  Han ville flytte produksjonen dit, åtte kilometer utenfor byen. Og som sagt så gjort.


Fleksibel fabrikk
Basert på løsningene som SINTEF-duoen Skjelstad og Netland utarbeidet i det nye prosjektet, har Petkov nå forvandlet den tidligere kyllingfarmen.

Resultatet er et anlegg som ifølge SINTEFs Lars Skjelstad "har blitt en av de mest moderne og fleksible fabrikkene i makedonsk næringsmiddelindustri".


Rosende takk
Gründer Petkov er raus med rosen når han omtaler prosjektresultatene. I en e-mail til www.sintef.no skriver han:

– Vi har fått fantastisk hjelp fra SINTEF. Ut fra våre angitte behov, forberedte Lars og Torbjørn en løsning som forbløffet oss – og fortsatt gjør det.

– Den tok hensyn til det arealet og den bygningsmassen og de interne veiene vi hadde til disposisjon, og fikk dette til å passe inn i et moderne prosjekt som på en ideell måte passer til vårt konsept.


Imponert forsker
Beundringen går også andre veien.

Prosjektleder Lars Skjelstad i SINTEF Teknologi og samfunn vedkjenner seg også at han faglig sett er stolt over den løsningen som han og kollega Torbjørn Netland klekket ut i Makedonia-prosjektet.

Les mer: Derfor ble det lønnnsomt å organisere produksjonsutstyret etter den norske oppskriften 

Av Svein Tønseth