Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEFs strålingssensorer bidro til funnet av Higgs-partikkel

CMS-detektoren på CERN har fire skiver med silisium strålingssensor brikker. To av skivene er utstyrt med SINTEFs brikker. Foto: CERN.
I sommer ble oppdagelsen av den nye Higgs boson-partikkelen annonsert som en viktig milepæl innen partikkelfysikken. Nå viser det seg at norske strålingssensorer har medvirket til funnet.

Forskningssjef på Avdeling for Mikrosystemer og nanoteknologi, Fabrice Lapique, er opprømt over bekreftelsen de nå har fått skriftlig fra Dr. Gino Bolla som sitter i CMS- kollaborasjonen som først publiserte funnet. 
- Dette blir en kjempestjerne i margen for SINTEF og MiNaLab, forsikrer han.


Lag på lag

CERN er kjent for sin 27 kilometer lange sirkelformede tunnel under jorda ved Geneve der protoner sirkulerer i begge retninger opp mot lysets hastighet.

Langs ringen ligger det fire store detektorer, med de to hoveddetektorene Atlas og CMS  - som fant den nye partikkelen i juli i år.


-CMS består av lag på lag med silisiumdetektorer, og i et av de innerste lagene – inn mot der kollisjonene mellom partiklene skjer, sitter fire skiver som er utstyrt med silisium strålingssensor brikker. To av disse skrivene er utstyrt med SINTEFs brikker, forteller sjefsforsker Thor-Erik Hansen. 

Bildet viser en skive med strålingssensorer før saging. Foto: SINTEF

Hansen forteller at de norske detektorene ikke utgjør mer enn en halv til én kvadratmeter av det totale antall kvadratmeter som kommer opp i flere tusen, men at SINTEF kan skryte av å ha en av de mest avanserte sensorene i verden.

 


Mest avansert

- Vår strålingssensor er en eksklusiv og ettertraktet komponent for industri som leverer avanserte instrumenter for materialanalyse.

 

 

Sensoren består av en tosidige mikro-struktur som framstilles på silisiumskiver. Denne er kompleks og vanskelig å framstille. Per i dag er vi en av to eller tre leverandører av slike sensorer på verdensbasis, sier Hansen.

 


Den lille dingsen måler ikke mer enn 8 x 8 millimeter – men tar hele tjue uker å framstille – og det hele må skje i omgivelser som er "super-rene".