I et bilateralt prosjekt, som finansieres av norsk UD representert ved Norges ambassade i Pretoria, har SINTEF IKT med seg SINTEF-knoppskuddet GasSecure som samarbeidspartner.
Sammen står de to miljøene bak sensor-teknologi som sør-afrikanerne er interessert i.
Trådløst under jorda
Med røtter i SINTEF-forskning, har GasSecure utviklet en sensor som brukes til å oppdage lekkasjer av eksplosive hydrokarbon-gasser, inklusive metan, på oljeplattformer.
I samarbeid med sør-afrikanske forskere og industrifolk, skal de norske prosjektdeltakerne utrede og teste om en spesialtilpasset versjon av sensoren til GasSecure kan brukes til å oppdage hydrokarbongasser også i gruveganger – og dermed forbedre sikkerheten i gruveindustrien.
Et viktig aspekt ved prosjektet består i å kartlegge mulighetene for at slike sensorsystemer kan fungere trådløst i gruveomgivelser.
– Interessant samarbeidsland
Prosjektet har fått navnet WIGAMI – Wireless Gas Sensing in Mines. Det skal pågå ut 2013.
Spesialrådgiver Trond Bakken ved SINTEF IKT opplyser at instituttet ser samarbeidet med sør-afrikanerne som interessant også i et langt tidsperspektiv.
– I samtaler med myndigheter og forskningsmiljøer der nede, har SINTEFs måte å drive kontraktbasert forskning på, vakt interesse. Sør-Afrika er et samfunn som er interessert i tilgang på bedre teknologi. Dette første samarbeidsprosjektet handler både om å styrke lokale partnere og øke sikkerheten i en næring som er viktig for landets økonomi, sier Bakken.
Gruvedriften i Sør-Afrika omfatter utvinning av blant annet gull, diamanter og platina.
Lokale partnere
Lokale samarbeidspartnere i det bilaterale prosjektet er forskningsinstituttet South Africa's Council for Scientific and Industrial Research (CSIR), Universitetet i Pretoria og industribedriften Tellumat, som produserer kommunikasjons- og navigasjonsutstyr.
Av Svein Tønseth
Fra kickoff-møtet for det bilaterale sør-afrikansk/norske forsknings- og utviklingsprosjektet i Oslo tidligere i år. Fra venstre: Dag T Wang, Niels Aakvaag, Trond Bakken (alle SINTEF), Dominik Schulte (Tellumat), John Isaac (CSIR), Fabrice Lapique (SINTEF) og Knut Sandven (GasSecure). Foto: SINTEF / Werner Juvik |