Til hovedinnhold
Norsk English

Med innsikt i hjertet

Tenk om legen kunne fortelle deg at inngrepet var vellykket; før skalpellen treffer huden. Med 3D simuleringsmodeller ønsker forsker Sigrid K. Dahl ved SINTEF Materialer og kjemi å finne ut om hun kan gjøre drømmen til virkelighet.

Visste du at hjerte- og karsykdommer er den hyppigste årsaken til sykdom og død i den vestlige verden? Problemet er omfattende og utfordringene står på rekke og rad. Dessverre har vi ikke detaljert kunnskap om hvordan blodet strømmer gjennom livspumpen.  Sigrid K. Dahl håper hennes 3D simuleringsmodeller, skal vise hvordan blodet strømmer. Ikke nok med det, men hun vil lage simuleringsmodeller som er tilpasset den enkelte pasient.

For Sigrid begynte tankene om å utvikle simuleringsmodeller til bruk i medisinsk forskning, da hun startet sin PhD-grad for noen år siden. Hun ønsket å tilegne seg kunnskap om blodets strømninger på et mer detaljert nivå enn hva som finnes i dag. Under arbeidet med doktorgraden utviklet hun pasient-spesifikke simuleringsmodeller av hjertet som gir denne kunnskapen eksperimentelt arbeid og bildediagnostikk alene ikke klarer vise. Geometrien til den første 3D-modellen hentet hun fra et ultralydopptak av hennes eget hjerte.  Dette er også den første bevegelige strømningsmodellen laget fra 3D-ultralyd.

Et av problemene 3D-modellene skal vise er mitralklaffen, som vi finner i den venstre hjertehalvdelen.  Den er ofte roten til mange pasienters hjerteproblemer. Klaffen er en enveisventil som lar blodet strømme fra venstre forkammer til venstre hovedkammer, for så å hindre blodet i og strømme tilbake. Årsaken bak en defekt mitralklaff kan være så mangt, men den vanligste feilen er knyttet til trådene som holder mitralklaffen på plass. En langvarig overbelastning av hjertet vil kunne prege klaffens yteevne ved at trådene blir slappe, strekkes eller blir revet av.

 "Noen barn er brune som et nystekt brø'. Meget er forskjellig - men det er utenpå", lyder Jo Tensfjords sang. Faktisk er vi ikke like inni heller. Et hjertes form og struktur kan variere fra person til person. Dette fører til at legene står overfor en meget krevende oppgave når de skal diagnostisere og fastslå behandlingsmåte. Dessverre så må ti prosent av pasienter som opereres for mitralklafftrøbbel inn igjen på operasjonsstua. Pasientene som må re-opereres må også belage seg på økt medisinering, redusert livskvalitet og økt risiko for dødelighet.   

 De pasientspesifikke simuleringsmodellene skal gi oss et bilde av blodstrømningen både i friske og syke hjerter. Simuleringsmodellene kan hjelpe legene til å forbedre diagnostikk, operasjonsteknikker og planlegge operative inngrep. Dersom klinikere tar i bruk denne metoden, kan de skreddersy behandlingen til den enkelte pasient og forbedre det kirurgiske resultatet og forhindre re-operasjoner. Forbedre liv. Redde liv.

 

Prosjektinformasjon

Prosjektvarighet:

01.04.2013 - 31.12.2018

Kontaktperson:

Sigrid Kaarstad Dahl

Utforsk fagområdene