Skrevet av
Mikroalger som produserer omega 3-fettsyrer har potensial til å bli et bærekraftig alternativ til fiskeolje i fiskefôr, sier forskningsleder Hans Kleivdal i Uni Research og prosjektleder for prosjektet ProAlgae.
Han presenterte nylig en ny forskningsrapport om industriell produksjon av marine mikroalger til bruk i fiskefôr.
Samarbeid med USA
En av konklusjonene er at prisen på mikroalgene kan bli lav nok til å konkurrere med fiskeolje, men at dette krever en tverrfaglig forskningsinnsats i samarbeid med næringen. Blant annet må det etableres et pilotanlegg for oppskalering. Et av forslagene er å samarbeide med biodrivstoffbransjen i USA, som er i full gang med å utvikle bruk av mikroalger til drivstoff.
Einar Wathne, direktør i Ewos, som produserer og selger fôr til oppdrettsfisk, betegner rapporten som en milepæl.
- Vi er interessert i å øke bredden av kilder til omega-3, og har strevd med å finne alternativer, sa han på avslutningskonferansen til ProAlgae-prosjektet.
Trenger nye kilder
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) tok initiativet til Pro Algae-prosjektet i fjor. Siden da har Uni Research og SINTEF samarbeidet med flere forskere nasjonalt og internasjonalt om rapporten.
Wathne håper de ulike industriaktørene kan samarbeide om veien videre.
- I dag bruker vi 500.000 tonn fiskeolje, og behovet vil vokse. Vi har brukt muligheten til å strekke kildene vi har, og er ivrige etter å finne nye kilder slik at vi kan fortsette en bærekraftig utvikling av akvakulturen, sa han.
Tror på industriell verdikjede
Noe av fiskeoljen og melet erstattes i dag med raps og soya, men samtidig har innholdet av essensielle flerumfettede omega 3-fettsyrer i laksen gått ned. Det er her mikroalger som er rike på omega-3 kommer inn.
Det pågår allerede produksjon av mikroalger i en rekke land, men disse er i stor grad rettet mot høykostmarkeder som kosmetikk og helsekost eller til bruk i biodrivstoff. For at det skal være mulig å produsere mikroalger til fiskefôr må produktiviteten og volumet opp, og prisen ned.
- Innen fem til åtte år bør det være mulig å utvikle en ny til en industriell verdikjede frem til storskala produksjon, anslår Hans Kleivdal.