I skyggen av den norske "Mongstad-debatten", har Mike Monea og kollegene hans bygd om et aldrende kullkraftverk i provinsen Saskatchewan i Canada.
I 2014 "avdukes" resultatet: tidenes første kommersielle kraftverk som kombinerer fossilt fyrt el-produksjon med fangst og lagring av CO2 (Carbon Capture and Storage – CCS).
Onsdag 5. juni sto prosjektleder Monea på podiet under en stor internasjonal forskerkonferanse i Trondheim, der han fortalte om det unike forvandlingsprosjektet.
– Mye å lære for Norge
SINTEFs klimadirektør Nils A. Røkke, vert for konferansen (The Trondheim CCS Conference) sier at Norge har mye å lære av kanadierne:
– Jeg er glad det er god kontakt mellom Canada og Norge. For her er det mye å lære. Ikke minst om hvordan kostnadene for et CCS-anlegg kan reduseres, noe som har vært nøkkelelementet i vår hjemlige debatt om CO2-håndtering, sier Røkke.
(Teksten fortsetter under bildet)
Fanger 1 million tonn CO2 per år: Prosjektet som Mike Monea presenterte under CCS-konferansen i Trondheim vil redusere utslippet fra kullkraftverket Boundary Dam i Canada med rundt en million tonn CO2 per år. Dette tilsvarer et bortfall av CO2-utslippet fra 250 000 biler i provinsen Saskatchewan der kraftverket ligger. Foto: SINTEF / Svein Tønseth |
Prislapp: 7,3 milliarder
Dr. Mike Monea er prosjektleder hos det canadiske energiselskapet Saskatchewan Power Corporation.
Prosjektet han leder – "the Boundary Dam Integrated Carbon Capture and Storage Project" – er resultatet av et spleiselag mellom den kanadiske staten og næringsliv/industri på 1,24 milliarder US Dollar (7, 3 milliarder kroner).
SINTEFs klimadirektør Nils A. Røkke (til venstre) mener Norge har mye å lære av det Mike Monea og kollegene hans har fått til i Canada. Foto: SINTEF / Svein Tønseth. |
Litt under halv "Mongstad-størrelse"
Ombyggingsprosjektet omfatter én av i alt seks kullfyrte enheter ved det svære kullkraftverket Boundary Dam Power Station, nær byen Estevan, 16 kilometer nord for grensa mot USA.
Når det ombygde anlegget starter produksjonen i 2014, har det fått et full-integrert system for CO2-fangst innebygd.
Kraftverksenheten har etter ombyggingen en produksjonskapasitet på 110 MW – ca 40 prosent av den ytelsen gasskraftverket på Mongstad opererer med.
Resultat av utslippskrav
I et intervju med sintef.no opplyser Monea at kraftselskapet ønsker å satse videre på kulldrift, ut fra vurderinger om at dette vil sikre en stabil tilgang på billig brensel i årevis framover.
Da ga svaret seg selv for moderniseringsprosjektet, ifølge Monea: Skulle den ombygde enheten levere kraft uten å komme i konflikt med kommende kanadiske utslippskrav, var den eneste løsningen å utstyre anlegget med teknologi for fangst og lagring av CO2.
Økt oljeutvinning
CO2 fra det ombygde kraftverket i Canada skal brukes til økt oljeutvinning (EOR).
I tillegg skal deler av CO2'en lagres i vannfylte porer i geologiske lag (såkalte akviferer).
Av Svein Tønseth