At Skipsmodelltanken både har vært og er en av Norges fremste infrastrukturer for forskning var ingen i tvil om etter åpningen. En nyprodusert film tok seerne gjennom den maritime utviklingen av Norge, fra vikingenes erobringer i håndbyggede skip, til avanserte oljeinstallasjoner på havets bunn, LNG-drevne lastebåter og utviklingen av framtidens "energi-skip": offshore vindmøller. Med unntak av vikingskipene, har alle disse nyvinningene blitt til ved hjelp av forskning i slepetanken. Den ble i sin tid etablert takket være den framsynte NTH-professoren Hans R. Mørch, som lanserte laboratorie-ideen allerede i 1913. Etter 26 år med planlegging og tre år med bygging sto tanken ferdig 1. september 1939.
Og lovordene satt løst:
– Jeg gratulerer MARINTEK hjertelig med dagen. Vi feirer en forskningsaktør og et laboratorium som har avgjørende betydning for Norge som maritim stormakt, og som har bidratt stort til norsk verdiskaping og næringsutvikling. Dagens feiring viser betydningen av fremragende laboratorier, som må være i internasjonal front. Det er derfor Norge nå må realisere neste generasjon havlaboratorium, Ocean Space Centre, sa Unni Steinsmo, konsernsjef i SINTEF og styreleder i MARINTEK, i sin åpningstale. Hun trakk også fram innsatsen til industrien selv, og takket både modige kunder, dyktige forskere og ansatte som har gjort forskningseventyret mulig.
Satsing i tråd med regjeringens strategi
Statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Dilek Ayhan, overbrakte varme gratulasjoner til den innovative og fremdeles svært vitale 75-åringen. Hun trakk fram maritim sektor som en viktig drivkraft i regjerningens strategi om "blå vekst", med klare referanser til framtidsplanen om å realisere Ocean Space Centre: FoU, utdanning, grønnere shipping, konkurransekraft og maritime operasjoner i Arktis var noe av det hun nevnte som strategiske satsingsområder. Og det er helt i tråd med MARINTEKs visjoner.
Omvisning og fest
Gjestene fikk også flere foredrag, fra både administrerende direktør Oddvar Eide, og prosjektleder for Ocean Space Centre, Atle Minsaas – som snakket om planene for det som ligger an til å bli et enestående, framtidsrettet anlegg for havbasert teknologiutvikling og forskning. Etterpå var det omvisning i selve tanken (se hovedbilde øverst), før dagen ble avsluttet med festmiddag på Clarion Hotel på Brattøra.