Dette er nettselskapenes hodepine. I tillegg er det problemer som: Hva hjelper det om enkelte huseiere kanskje har installert et rimelig solcelleanlegg på taket – når sola steiker om formiddagen og ingen er hjemme for å bruke energien? Batterier med tilstrekkelig lagringskapasitet er dyre. Da vegrer også huseiere seg for å gjøre investeringer.
Fra problem til mulighet
Men fortvil ikke. EU-prosjektet CoSSMic, som startet opp i fjor, vil sørge for et system som skal styre huseierens strømforbruk automatisk, jevne ut toppbelastningen i et nabolag og gjøre at du vil ha mindre behov for lagring.
Om mer av solenergien kan utnyttes med mindre behov for lagringskapasitet, vil dette også gi betydelige reduksjoner i strømutgiftene for beboerne.
FAKTA:
- EU-prosjektet CoSSMic - Collaborating Solar powered Smart Microgrids (2013- 2016)
- Det delfinansieres fra EUs sjuende rammeprogram med rundt 3,3 millioner euro. Budsjettet er totalt på ca 4,3 millioner euro (ca 35 millioner kroner).
- Cossmic skal prøve ut teknologien i to nabolag med både solceller og smart husholdningsutstyr i Italia og i Tyskland. S
Ut fra beboernes behov
SINTEF leder prosjektet der man er i gang med å utvikle det nye IKT-systemet.
– Styringen av strømbruken vil skje automatisk, og være basert på regler som beboerne eller eierne av bygningene har satt opp, forteller Svein Olav Hallsteinsen på SINTEF.
– Systemet vil for eksempel sørge for at ikke alle elbilene lades samtidig, men heller i sekvens. Likevel skal bilene være fulladet når de skal brukes. Det samme gjelder for varme- og kjøleanlegg som varmtvannsberedere, frysere og vaske- og oppvaskmaskiner.
Mye av teknologien finnes
Mye av målet med prosjektet er å jevne ut toppbelastningen i et nabolag, og det meste av teknologien for å få til dette, finnes allerede. Det eksisterer frysere og varmtvannsbeholdere som kan kommunisere med solcelleanlegg. Solcelleanlegget kan da lagre overskuddsenergien i en nedsenket temperatur i fryseren (-25 grader celsius) eller i en øket temperatur på en varmtvannsbereder (90 grader celsius). Og vask av klær og oppvask kan deles opp i sekvenser; man trenger ikke å ta hele vaske- programmet i ett.
Uttesting
Systemet skal prøves ut i to installasjoner i Tyskland og Italia, og de involverte husstandene vil delta aktivt i utformingen.
Samtidig må forskerne sørge for å opprettholde en datasikkerhet som gjør det umulig å hacke systemet og få adgang til sensitive data eller mulighet for sabotasje.