SINTEF har bygd laboratoriet i Trondheim for fortsatt å ligge i front innen internasjonal FoU og bidra til å sikre konkurransekraft til norsk industri. Forskningsmiljøene til SINTEF og NTNU har en internasjonalt ledende posisjon innenfor fornybar energi og samarbeider nært med norsk industri, som også har sterk internasjonal kompetanse på området.
- Verdensledende laboratorier er nødvendig for å utvikle fremtidens energiløsninger. Den oppgaven verden står overfor er intet mindre enn å gjennomføre en energirevolusjon, med energisystemer som håndterer 100 prosent fornybare kilder, sier Unni Steinsmo, konsernsjef i SINTEF.
Bygd med "penger på bok"
SINTEF er et allmennyttig forskningsinstitutt, som investerer økonomiske overskudd i vitenskapelig utstyr og ny forskning. Det nye laboratoriet har en samlet investeringsramme på 170 millioner kroner, som i sin helhet finansieres av SINTEF Energi AS.
Dimensjonene på laboratoriet er store: Samlet bygningsareal er 5.400 m2, inklusive en ny høyspenningshall på 24 x 36 meter med 20 meter takhøyde, seks andre laboratorier på til sammen 4.000 m2 og 800 m2 kontorer.
Den tredje kongelige åpningen
Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit besøker flere forskningsmiljøer under sitt besøk i Trondheim 2. september, blant annet hos Nobelprisvinnerne Moser på Kavli-instituttet ved NTNU.
Også tidligere har det vært kongelige åpninger av energilaboratorier i Trondheim. Da SINTEFs første høyspenningslab ble åpnet i 1959, var Kong Olav og Kronprins Harald til stede. Dette laboratoriet ble revet i 1984 for å gi plass til NTHs nye elektrobygg, og i 1986 var Kronprins Harald og Kronprinsesse Sonja til stede ved åpningen av disse.
- Vi er veldig glade for at Kronprinsparet har sagt ja til komme til åpningen av SINTEF Energy Lab. Det følger en historisk linje på et område som er svært viktig for Norge, når Kronprinsen nå åpner tredje generasjon energilaboratorium i Trondheim, sier Inge Gran, administrerende direktør i SINTEF Energi AS.
Det er lagt stor vekt på helse, sikkerhet og miljø i planleggingen og byggingen av laboratoriet. Dette innebærer blant annet at hele bygningsmassen er bygd etter passivhus-standard.