Til hovedinnhold
Norsk English

Bunnoppgradering av havlaboratoriet

Den største dykkerjobben noen sinne ble nylig gjennomført på MARINTEK. 40 personer deltok i bunnoppgraderingen av havlaboratoriet.

- Vi har fjernet 3000 meter med rør og lagt 350 meter med rustfri kabelbru. Deretter ble det lagt ned hele 3000 meter med nye rør på bunnen av havlaboratoriet, sier dykkerleder, Sverre Langolf.
- Hva var mest utfordrende med jobben?
- Det var opptil fire dykkere i vannet samtidig. Det var utfordrende å koordinere de to dykkerlagene og få jobbingen til å fungere optimalt, sier Langolf.

Automatisk kjøring av bunnen

MARINTEK stilte med sitt eget dykkerlag. I tillegg ble det leid inn fire eksterne dykkere. Det var omlag 40 personer i sving under oppgraderingsperioden, som pågikk over fem uker og ble avsluttet i slutten av februar.
- Målet er en automatisk kjøring av bunnen med en millimeters nøyaktighet. Dette er mulig ved hjelp av trykkceller og ti individuelle vinsjer som trekker i ti vaiere som drar gulvet ned, sier Håvard Braseth, prosjektleder fra VisionTech.
Det var krevende for dykkerne å orientere seg under vann. For å unngå feil, ble det på forhånd gjort en stor planleggings- og oppmerkingsjobb.

 

Krevende å orientere seg under vann

- Alt ser likt ut og det er lett å rote seg bort. Men på grunn av den gode oppmerkingen, gikk jobbingen veldig fint, sier Braseth.
Oppgraderingsprosjektet til 22 millioner kroner ble finansiert av Norges forskningsråd.
- Det vil bli raskere å komme seg på plass. Vi får en flatere bunn. Det blir lettere feilsøking og raskere vedlikehold, og vi har også satt opp hastigheten på enkelte operasjoner. I stedet for at det tar fem timer å justere bunnen før et forsøk, vil det nå ta halvparten av tiden, sier prosjektlederen.

Kontaktperson