Til hovedinnhold
Norsk English

Er du klar for visning?

Visning
Finner du "drømmeboligen" er det smart å ikke la seg blende av vakre overflater, men å studere boligen nøye. Foto: SINTEF Byggforsk
Det er snart klart for vårens store visningshelger. Men skal du kjøpe bolig, gjelder det å holde tunga rett i munnen.

Helgene i april og mai er topphelger i eiendomsbransjen, hvor tusenvis av hus og leiligheter legges ut for salg. Kanskje har man allerede vært på et utall visninger, er utålmodig og vil få flyttet inn før skolestart.

– Men pass på hva du egentlig kjøper. Husk at dette kanskje er en investering for livet, råder seniorforsker Trond Bøhlerengen ved SINTEF Byggforsk.

På visning

Kan gardere seg

Hvis man vet hva man skal se etter, behøver det likevel ikke å være noen risikosport å kjøpe bolig. Forhold man bør undersøke er takhøyde, dagslys og utsyn, bodplass, tilgjengelighet, fleksibilitet, lydisolering og brannsikkerhet. Andre kritiske punkter er ventilasjon og inneklima, oppvarming/energieffektivitet, elektrisk anlegg, bad/våtrom, drenering og kjeller, ytterkledning og vinduer, balkonger/terrasser, samt loft og tak.

Det er også mulig å legge inn forbehold ved budgivningen om at selger dekker kostnadene ved eventuelt utbedringsbehov.

– Dersom selger ikke aksepterer et slikt forbehold bør du tenke deg om. Senk budet, sett av penger til utbedring, eller vurder en annen bolig i stedet, oppfordrer Bøhlerengen.

"Høy standard" ikke alltid høy

For de som kjøper boliger som er bygd i henhold til dagens byggeregler, er det viktig å være klar over at disse angir minstekrav.

– Å kjøpe ny bolig med såkalt "høy standard" betyr nesten aldri at standarden er på mer enn et minimum når det gjelder forhold som lydisolering, fuktsikring og ventilasjon, advarer Bøhlerengen.

Ønsker man ekstra standard når det gjelder for eksempel lydisolering eller sikkerhet mot fuktskader i spesielle rom og bygningsdeler, må man altså be om dokumentasjon i form av produktbeskrivelser, tegningsunderlag o.l.

Urealistiske forventninger

De fleste produkter på markedet har varedeklarasjon som forteller om varens egenskaper og hva den består av. Når det gjelder det dyreste kjøpet de fleste noensinne foretar, er underlaget ofte svært spinkelt.

– Det mange ikke er klar over, er at taksten ikke er en grundig tilstandsrapport. En slik rapport må legges fram spesielt. En vanlig takst kan beskrive tilstanden generelt, men kjøperen må stille spørsmål og avdekke mangler der taksten indikerer svakheter, understreker Bøhlerengen.

Selger har plikt til å opplyse om kjente svakheter ved boligen, men kjøper har selv plikt til å undersøke. Boligkjøpere som ikke undersøker nærmere vil ofte ha urealistiske forventninger til hva de har kjøpt, med fare for store, uforutsette utgifter i etterkant.

– Mange har også for lite kunnskap om hva eierskifteforsikringen dekker, og kan føle seg lurt når feil og mangler ikke dekkes av forsikringen. Andre unnlater å sjekke økonomien til utbygger eller borettslag, og blir medansvarlig for tap eller investering i større oppgraderinger, sier Bøhlerengen.

Sjekk om du er klar

Forbered deg til visning og sjekk om du er klar ved å ta SINTEF Byggforsk sin boligquiz på facebook. (Quizen fungerer ikke fra mobil)

 

Kontaktperson