En ny rapport fra forskningssenteret Zero Emission Buildings (ZEB) forklarer hvordan senteret definerer et nullutslippsbygg. Rapporten viser hvordan man skal beregne og dokumentere klimagassutslipp gjennom hele livsløpet til bygget – fra produksjon av materialer, transport og oppføring til bruk og avhending. To eksempler viser også hvordan utslipp er beregnet og dokumentert i pilotbygg i ZEB.
Nyttig for rådgivere, arkitekter og byggherrer
– Rapporten er nyttig som en veiledning for rådgivere og arkitekter som arbeider med prosjekter med mål om å minimere klimagassutslipp fra bygg. Den er også nyttig for byggherrer som vil sette høye ambisjonsnivå for sine prosjekter, sier arbeidspakkeleder i ZEB og professor ved NTNU, Inger Andresen.
I henhold til revidert EU-direktiv for energibruk i bygninger (EPBD Recast), skal alle nye bygg være nesten-nullutslippsbygg fra 2020. Rapporten er derfor et viktig grunnlag for utarbeidelse av fremtidige forskrifter.
Tilpasset norsk virkelighet
Metodene og prinsippene som beskrives er basert på europeiske standarder for energibruk og klimagassutslipp, men er tilpasset norsk virkelighet og regelverk. Studien baserer seg også på erfaringer fra ni pilotprosjekter med nullutslippsbygg i Norge som er under planlegging, bygging eller er ferdigstilt.
For dem som er interessert i å lære enda mer om nullutslippsbygg og relaterte problemstillinger, finner man også en rekke henvisninger til nasjonale og internasjonale rapporter og artikler.
Last ned rapporten her
FAKTA om ZEB
ZEB (The Research Centre on Zero Emission Buildings) er ett av 11 nasjonale forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) etablert av Norges forskningsråd. ZEB er finansiert av Forskningsrådet og 25 partnere fra byggeindustrien og offentlige virksomheter. Hovedmålet for ZEB er å utvikle konkurransedyktige produkter og løsninger for eksisterende og nye bygninger, som vil føre til markedsgjennombrudd for nullutslippsbygninger. Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU er vert for senteret, og leder det i samarbeid med SINTEF Byggforsk.