![Er huset ditt klart for en ny vinter?](/contentassets/d33636466da949869ec1cf3836083479/f006_01-02-00.png?width=560&height=315&mode=crop&scale=both&quality=70)
Er huset ditt klart for en ny vinter?
Er huset ditt bygget før 1990, kan det være lurt å etterisolere, det gir bedre komfort og lavere strømregning.
Er huset ditt bygget før 1990, kan det være lurt å etterisolere, det gir bedre komfort og lavere strømregning.
I Gemini skriver vi om det meste. Om flytende byer, og hvordan du kan bli kvitt negative tanker, at teambuilding har liten effekt, og at moderne klær kan skade miljøet. Her er et knippe av våre mest populære saker:
Spillteknologi er en ypperlig læremester for industriarbeidere som skal håndtere fremtidens produksjon av aluminium, viser pilotprosjekt.
Opptrappingsplanen for rusfeltet (2016-2020) har hatt direkte konsekvenser i kommunene, blant annet at mange har fått flere årsverk. Mange kommuner er også godt i gang med utviklingsarbeidet som er forventet. Det viser funnene i årets kartlegging av...
I dette fjellet i Rennebu skjuler det seg en gullgruve av det digitale slaget. Nå skal den utvinnes.
Forskningsrådet har tildelt midler til fire ulike SINTEF Digital-prosjekter gjennom sitt IKTPLUSS program.
Enkelte typer eldre vedovner brenner renere enn antatt, forutsatt at man bruker de riktig. Dette overrasker ekspertene.
SINTEF Ocean ble etablert 1. januar 2017 etter en fusjon mellom MARINTEK, SINTEF Fiskeri og havbruk og avdeling for miljøteknologi fra SINTEF Materialer og kjemi. Målet var å bli en enda bedre partner for både myndigheter og kunder innenfor...
Flytende havvind spås en lysende fremtid av industrien. Nylig ble et helt nytt konsept testet i Trondheim.
PILOT-E programmet støtter prosjektet Zero Emission Digger (ZED) med 8 m NOK for å få større, utslippsfrie gravemaskiner på markedet.
For barn som trenger hjelp av såkalt velferdsteknologi for å få hverdagen til å fungere, er det viktig at hjelpen er usynlig for andre. Mange har god hjelp av en app som kan installeres i telefonen.
Stortinget åpner opp for utbygging av havvindparker i Norge. Forskere jubler over beslutningen.
Nedbemanning og ledighet øker risikoen sterkt for at du begynner med ulike legemidler. Bruk av midler mot psykiske lidelser blir spesielt utbredt.
Kompetanseoverføring fra andre bransjer blir viktig for industrialiseringen av bygg- og anleggsbransjen, ifølge en ny forskningsrapport.
Et headset og litt elektronikk kan være alt som skal til for at hørselshemmede Sharleen (9) kan få en utdannelse og et liv utenfor fattigdom. Nå får hun hjelp av norske forskere.
For 15. året på rad arrangeres TEKMAR i Trondheim. Statssekretær Roy Angelvik fra Nærings- og fiskeridepartementet åpnet konferansen med å poengtere viktigheten av en fortsatt fremoverlent næring som fortsetter utviklingen av ny kunnskap og teknologi...
Norge ser i all sin digitaliseringsiver ut til å ha glemt alvoret i landets ferskeste sårbarhetsutredning. Det bør uroe mange.
Spillvarme og kortreist, fornybar energi, kan bli små, urbane "kraftverk". Disse blir så effektive at de kan forsyne hele boligområder med varme.
Prosjektet VarmtVann2030 er godt i gang etter oppstarten i april. Fra november starter detaljerte energimålinger i sykehjem, hoteller og leilighetsbygg.
Alle formaliteter er på plass og stiftelsen Tel-Tek i Porsgrunn er dermed fusjonert inn som en forskningsgruppe i SINTEF Materialer og kjemi.
Les hvordan vår solcelleforsker Birgit Ryningen skal få mer energi ut av sollyset.
I 2016 fisket vi 400 000 tonn norsk torsk. En femtedel av dette enorme volumet utgjør torskehoder, som ofte kastes. Denne "søpla" kan bli høykvalitets proteinpulver.
Senter for bioprosessering og ingrediensforskning (BIOPRO) skal bidra til lønnsom utnyttelse av bioressurser fra mat- og sjømatindustrien.
Kunstige superøyne og antikrasj-teknologi kan gjøre roboter til hjelpere ved inspeksjon og vedlikehold i farlige omgivelser. Det vil gi HMS-gevinst og kostkutt.
Et nytt nettverk skal gi leverandørindustrien styrket konkurransekraft og infrastruktureierne reduserte kostnader og bedre tilstandskontroll.
Vinneroppskriften inneholder tre faste ingredienser, ifølge ny forskning.
Mandag 30. og tirsdag 31. oktober arrangerte det tverrfaglige forskningssenteret SFI Manufacturing en høst-workshop i Nordfjord. Workshopen fant sted på Brødrene Aas prisbelønnede sightseeingbåt "Vision of the Fjords".
Forskere har utviklet en metode som tar vare på villaksen og samtidig bevarer kraftproduksjonen i norske vassdrag. Nå blir metoden satt ut i praksis gjennom en ny utdanning.
Forskerne mener det er mulig å lage miljøvennlig snø i plussgrader. Nå får de industrien med seg for å redde skisporten ut av klimakrisen.
Forslag til teknologiske løsninger som vil kutte CO2-utslipp betydelig i Grenland og fem andre europeiske industriregioner, skal nå utarbeides som ledd i nylig oppstartet felleseuropeisk forskningsprosjekt.
Byggforskserien beskriver oppbyggingen av våtromsmoduler, hvordan modulene må tilpasses til bygning og planløsning, og gir retningslinjer for montering.
Ti måneder etter oppstarten er FME ZEN allerede godt i gang med å planlegge og utvikle områder uten klimagassutslipp.
Oppdrettseventyret til Salmar startet på trøndelagskysten. Nå har forskere funnet ut at havområdene nord-øst for Frøya er spesielt godt egnet for tareproduksjon.
AP&T har knyttet til seg kompetanse på termomekanisk prosessering av aluminium fra SINTEF Raufoss Manufacturing (SRM). Gjennom leie av Knut Erik Snilsberg med et team i ryggen har SRM vært med å muliggjøre AP&T sin satsing på presser og verktøy for...
Det blir stadig mer mikroplast i havet. Også mengden maneter i havet øker. Hvorfor ikke bruke det ene problemet til å løse det andre med?
Havbrukssatsingen vil i første omgang fokusere på landbasert oppdrettsanlegg, vannsirkulering, energiutnyttelse og overvåking av anlegg på land og i sjø. I tillegg vil vi bidra til økt satsing på nye arter. Hilmarsen kommer fra stillingen som leder...
Ja. Dersom torsken håndteres på riktig måte, viser ferske fiskeforsøk.
Ni industrielle kompetansemiljøer og konsortier fra hele landet har søkt Innovasjon Norge om opptak i Omstillingsmotoren. NCE Raufoss er 1 av 2 som har fått rollen som «Omstillingsmotor» for norsk industri i årene framover.
NCE Raufoss, med SINTEF i en sentral rolle, er utnevnt til omstillingsmotor for norsk industri.
Det er viktig å gjøre de riktige tingene, ikke bare gjøre tingene riktig.
Maria Bartnes er ansatt som forskningssjef i SINTEF Digital. Hun tiltrer 1. november.
Statnett, Norsk Hydro, Hydal Aluminium Profiler, Kapp Aluminium, VP Metall, EFLA, NTNU og SINTEF Raufoss Manufacturing har i fellesskap laget det som kan bli framtidens høyspentmast. En prototyp sendes nå fra Kapp til Spania for fullskalatesting.
Industri og forskere slår seg sammen for å finne ut hvordan de skal bygge offshore vindturbiner på opp mot 200 meters høyde.
Ved riktig utførelse fungerer påstrykningsmembran meget godt som vanntett sjikt bak fliser i våtrom. Membransystemet må være testet og godkjent, og det er viktig at komponentene i systemet testes og brukes sammen.
Kommuner bør aktivt og systematisk kontakte alle som kjøper bruktbolig for å gi gode råd til folk om å energieffektivisere eldre boliger.
Industrien og forskere går sammen for å finne løsninger på hvordan bygge vindturbiner på oppimot 200 meters høyde.
NTNU og SINTEF Ocean deltar i et Europeisk forskningsprosjekt som skal utforske bruk av maneter som biomasse for å utvikle nye produkter – deriblant et filter for å fange mikroplast fra husholdningsprodukter i vannrenseanlegg.
Vil alle banker, sykehus og kraftselskap komme raskt på fote om de blir rammet av ekstremhendelser?
Det bekreftes av anerkjent vitenskapelig tidsskrift.
SINTEF bidrar til alle de fire temasporene i årets EHIN-konferanse: sikkerhet, genetikk og personlig behandling, velferdsteknologi og forskning. Møt forskerne våre på konferansen i Oslo Spektrum 31. oktober og 1. november.
Sjansen for at kvinner blir uføretrygdet, mer enn dobles hvis de har vært utsatt for seksuelle overgrep i barndommen eller vold i nære relasjoner, viser ny studie.
38 næringsmiljøer fra hele landet har søkt Siva om opptak i den nye ordningen Norsk katapult, blant annet SINTEF Raufoss Manufacturing på vegne av NCE Raufoss. I dag har vi fått høre at vi er blant de 2 vinnerne, og dette betyr at vi får etablere et...
Vannet i settefiskanlegg kan fortelle mye om når og hvorfor sykdom oppstår. Nå skal forskere knekke vann-koden, og dermed spare fisken for plager og bransjen for store penger.
Kundereiser har blitt en populær metode i mange bransjer. Men forskning viser at metoden ikke alltid fungerer som forventet – og at det hersker forvirring om hva en kundereise faktisk er.
Det er ikke alltid lett å vite hvilke regler som gjelder i en byggesak. Med "Innføring i Byggereglene TEK17" gir SINTEF en oversikt over regelverket og hvordan lov og forskrift henger sammen.
SINTEF Raufoss Manufacturing er en av 4 bedrifter som har fått tildelt 250.000 kroner av Oppland Fylkeskommunes ordning "Grønn framtid".
Når svulster i hjernen skal påvises, bruker kirurgene i dag en saltvannsløsning for å kunne "se" svulstvevet. Denne er ikke spesielt gunstig for bildekvaliteten. Nå har forskere funnet en bedre løsning.
Samarbeidsprosjektet EnDurCon skal skape gode rammer for bærekraftig bygging av betongkonstruksjoner.
I dag, 12. oktober, har Regjeringen Solberg lagt frem sitt forslag til statsbudsjett for 2018. Regjeringen foreslår å øke basisbevilgningen til de tekniske industrielle instituttene med 15 millioner kroner. Dette betyr at SINTEF Raufoss Manufacturing...
Byggforskserien kommer nå med en revidert anvisning som forklarer hvordan man kan benytte brennbar isolasjon i bygninger uten at konsekvensene for brannsikkerheten blir uakseptabel.
Europas småbyer vet at datasystemer kan gi dem grønnere og tryggere trafikk. Men fordi kost-nyttedata mangler, forblir de på gjerdet.
SINTEF Ocean, har gjennom flere forskningsprosjekter, arbeidet med å utvikle robotikk, over og under vann, for ubemannet overvåkning og operasjon av oppdrettsanlegg.
Modelltestene av verdens første selvkjørende og elektriske containerskip foregår akkurat nå i Skipsmodelltanken. Om halvannet år skal skipet være klart til sjøsetting.
IT-selskapet Imatis ble kåret til Norges beste innovasjonsprosjekt under Corporate Innovation day.
I et nytt EU-prosjekt skal SINTEF og flere industriaktører bidra til å finne løsninger hvor BigData kan bidra til bærekraftig produksjon i landbruk, skogbruk og fiskeri.
En ny app gjør det enkelt for fiskerne å rapportere om fiskeredskapene de bruker eller mister. Det er godt nytt for både fisk, fiskere og miljøet.
Når de som jobber på byggeplassen snakker ulike språk, fører det til både misforståelser, samarbeidsproblemer og i verste fall byggefeil.
Læreboka "Alt om renhold" tar for seg alle renholdsfaglige forhold.
Et norsk-sveitsisk forskerteam har klart å dyrke bruskceller av alger. I tillegg demper cellene betennelser. Nyheten gir håp for mennesker med artrose, eller såkalt slitasjegikt.
Hva skjer egentlig i møterommene? Hvorfor fungerer kommunikasjonen noen ganger, og andre ganger går den i stå?
Behovet for omstilling av Norge må tillegges økt vekt i en revidert Langtidsplan for forskning og høyere utdanning. Dette er et av de viktigste punktene i SINTEFs innspill til regjeringens arbeid med å revidere langtidsplanen.
Norsk metallindustri må innlemme gass i prosessene sine, om bransjen skal nå sitt mål om nullutslipp i 2050, hevder forskere ved SINTEF og NTNU.
Changzhou er en av Kinas største byer og ligger i provinsen Jiangsu ved kysten mot Gulehavet. SINTEF Raufoss Manufacturing reiste ditt i forrige uke for å delta på IWAMA 2017 - International Workshop of Advanced Manufacturing and Automation.
Oppbyggingen av Norsk senter for planktonteknologi er ennå ikke fullført, men interessen fra industri og forskning er likevel stor.
Data fra norske helseregistre og biobanker er en het råvare som kan gi Norge ny industri, om den forvaltes like klokt som oljen.
Små satellitter brukes i dag først og fremst til å overvåke norske havområder. Men bruksområdet vil øke og Norge har kunnskap til å utnytte forretningsmulighetene dette gir, mener forsker.
I samarbeid med NCE Raufoss er SINTEF Raufoss Manufacturing 1 av 9 som går videre til trinn 2 i Norsk katapult.
Teknologifestivalen får blant annet besøk av "the most connected man on earth" og forskerne bak den norske slangeroboten som sikter mot verdensrommet.
MIT-professor Donald Sadoway, oppfinneren av saltsmeltebatterier – lovende lagringsteknologi for sol- og vindkraft – blir trekkplaster under batterikonferanse i Trondheim neste uke.
I dag regner det 20 prosent mer i Norge enn det gjorde for 100 år siden. Samtidig mangler byggenæringa gode verktøy som kan veilede i kampen mot fukt og råte.
En oppsummering av åtte år med forsking på miljødesign av fornybar energi er nå samlet mellom to permer i CEDRENs sluttrapport.
Kan et nabolag eller en bydel utnytte digitale verktøy for å bli mer sosiale? Det skal forskere finne ut.
NTNU og SINTEF ser det som sin rolle å gi forskningsbaserte råd og premisser for utforming av politikk.
Dersom 4000 norske gårder og gartnerier lager biokull og blander det i jorda, kan utslippene fra landbrukssektoren halveres. I tillegg gir metoden sterkere og sunnere planter – helt naturlig.
Det er budskapet fra 750 sykepleiere i ny spørreundersøkelse. – En tankevekker siden psykisk syke som har vært innlagt, i snitt dør opptil 20 år før andre, sier forsker.
Stillas, rullestillas, stiger og kantsikringsprodukter må nå sertifiseres før de kan omsettes lovlig på det norske markedet. Sertifiseringen erstatter den tidligere typegodkjenningsordningen for disse produktene.
Følsomme robotnever kan om litt gjøre norske matvarer i stand til å slå de utenlandske – både på miljø og pris.
Gjengetapper og additiv tilvirkning er stikkordene til det nye Eurostars-prosjektet 3D-CTOOL. Målet med prosjektet er å utvikle og demonstrere en ny kostnadseffektiv produksjonsprosess for nye gjengetapper ved hjelp av additiv tilvirkning som...
Fremtidens gjødsel, digitalisering og etablering av en ny innovasjonshub er stikkord for ny forskningsavtale mellom SINTEF og Yara.
Teknologi skreddersydd til å forvandle sol- og vindkraft til nullutslipps-drivstoffet hydrogen, skal prøves ut i større skala enn noen gang før – gjennom et EU-prosjekt der SINTEF er koordinator.
Forlengelse av vaskemaskiners liv er blitt business. "Sirkulær" økonomi er ikke bare materialgjenvinning.
Øystein Fjellheim (36) starter i jobben som forskningsleder for energi og inneklima i Oslo 1. desember.
Millioner spart og økt trivsel ble resultatet når sykepleiere og leger selv fikk velge teknologiske løsninger som skulle effektivisere arbeidsdagen.
Flytebroen over Bjørnafjorden er unik i internasjonal sammenheng og så avansert rent teknologisk at selv forskerne blir satt på prøve.
Gjennom prosjektet PlastiCircle har forskere som mål å forbedre innsamlingen av plastemballasje, transport-, sortering- og gjennvinningsandelen i hele Europa.
SINTEF har undersøkt om dokumentasjon av varmeisolasjon i vinduer oppfyller kravene i norske standarder og forskrifter.
SINTEFs klimaambassadør Nils Røkke er tilbake fra Arendalsuka, på vei til Brüssel. Der skal han lede den europeiske energiforskningsalliansen EERA i en verden der klimatrusselen stadig oftere blir framstilt som fake news.
Mange vil oppleve Geirangerområdet. Det skaper økt forurensning, trengsel og mye trafikk. Nå skal forskning finne en bedre løsning for trafikken.
Har du god nok kunnskap om ventilasjonsanlegg og hva du bør tenke på ved bestilling? Hvis ikke kan du delta på kurs hos SINTEF!
Digitalisering, vareproduksjon og prosessindustri er stikkordene til det nye prosjektet CPS Plant, som har som mål å kunne optimalisere og videreutvikle produksjonsmetodene innen norsk vareproduksjon og prosessindustri med mer fokus på digitalisering...
Robotteknologi er på vei inn i oppdrettsbransjen. Det vil gjøre det mulig å styre oppdrettsanlegg fra land.
De omfattende jordskredene i Kvam i Gudbrandsdalen førte til store tap. Men også til bedre skredvarsling.
Åtte tekniske nyvinninger på havvind kan skape verdier for 50 milliarder kroner i form av kostkutt og produksjonsøkning. Grønt nyskapingsarbeid lønner seg.
Et nytt simuleringsverktøy kan forhindre at fisken blir skadet under avlusning.
La klimahensyn veie tungt ved offentlige innkjøp. Det vil styrke bedrifter som ser de mulighetene "klodepinen" gir.
En ny SINTEF-rapport setter tall på de økonomiske ringvirkningene fra oppdrettsnæringa.
Arendalsuka: Tirsdag 15. august presenterer NTNU og SINTEF rådene i Arendal.
Chile sliter så mye med lakselus i sine oppdrettsanlegg, at de søker hjelp hos konkurrentnasjonen Norge.
SINTEF har utarbeidet et nytt simuleringsverktøy for spredning av organiske utslipp fra oppdrettsanlegg.
SINTEF Raufoss Manufacturing inviterer til Lean koordinatortreff den 12. og 13. september 2017. For deg som vil utveklse erfaringer med andre, og øke din kompetanse innen ditt fag.
I Norge finnes det rundt 270 000 bedrifter. Hvert år skal Arbeidstilsynet velge ut 15 000 av dem for tilsyn. Forskerhjelp bidrar nå til å gjøre utvelgelsen så smart som mulig.
Fiskere har et av verdens farligste yrker. I prosjektet Safe@sea har forskere gått sammen om å lage ny bekledning som skal gjøre livet på sjarken tryggere, gjennom å ta i bruk mange ulike teknologier. Her kan du se resultatet.
Over 110 000 norske bygninger, inklusive 18 000 hytter og fritidshus, står mindre enn én meter over dagens havnivå, ifølge en SINTEF-analyse fra 2012. Samtidig stiger havet.
Norge satser på å være først ute med å ta i bruk ubemannede skip. Det vil gjøre skipstransporten grønnere, billigere og mer fleksibel.
Mer nedbør har gitt tak med beplantning status som klimatiltak. Men hvor mye nedbør tar de egentlig opp, og finnes det alternativ? Norske forskere er på saken.
...men ikke uten videre. Her er de viktigste reglene for bruk av brennbar isolasjon.
Morten Dalsmo fra SINTEF Digital skal lede regjeringens styringsgruppe som skal gi næringslivet råd og anbefalinger om digitalisering.
I begynnelsen av uken ble det arrangert et oppstartsmøte til prosjektet KOPROD. Hovedmålet med prosjektet er å demonstrere metoder og teknologiske løsninger for fremtidig konkurransedyktig produksjon av komplekse, små- og mellomvolum produkter mot...
SINTEF Ocean inviterte nylig industrien til et møte for å få de med på et forskningsprosjekt på stigerør spesielt egnet for olje- og gassutvinning på dypt vann.
Innovasjonskonferansen e-nav samler igjen bredden av norsk maritim industri, myndigheter og forskningsmiljøer til en nasjonal arena om smartere, enklere og mer effektive maritime operasjoner og skipsfart.
En bevilgning på 100 millioner kroner skal styrke grunnforskning på vareproduksjon, og setter NTNU Gjøvik og SINTEF Raufoss Manufacturing i førersetet nasjonalt.
Mange har drill. I snitt bruker de den tolv minutter av dens levetid. Noen få deler den med naboen og øker dermed utnyttelsesgraden. Disse deltar ikke bare i den gryende delingsøkonomien. De er fortropper også for den sirkulære økonomien.
På fredag tok Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i SINTEF, og Svein Terje Strandlie, administrerende direktør i SINTEF Raufoss Manufacturing, imot statsministeren på Raufoss. Hun startet valgkampen med løfte om å sette av 1 milliard kr de neste fire...
Ti SINTEF-medarbeidere reiste ned til Malta for å delta på EuroNanoForum 2017, og tok med seg pris for beste utstiller og poster hjem i bagasjen.
Når vi skal sikre bygg og infrastruktur mot ekstreme klimapåkjenninger, holder det ikke å utvikle nye tekniske løsninger. Vi må også se på de underliggende samfunnsmessige barrierene. Mer samarbeid på tvers av kommuner og sektorer er ett av de...
Solskjerming er helt nødvendig for å oppnå god termisk og visuell komfort i moderne bygninger med mye glass i fasadene.
Kravene til tilgjengelighet og brukbarhet i byggteknisk forskrift (TEK) møter kritikk fra flere hold. SINTEF har undersøkt hvordan disse kravene tolkes og praktiseres av arkitekter.
Etter flere storbranner i det siste, stilles det spørsmål om reglene for bruk av brennbar isolasjon i Norge. SINTEF Byggforsk ønsker å avklare noen momenter rundt dette.
SINTEF Ocean fikk nylig en pris for viktige bidrag til teknologisk utvikling for offshore olje og gass industrien gjennom mange år.
Forskere jobber med å imøtekomme matbehovet som befolkningsveksten fører med seg. Skal vi slippe å gå sultne i framtida må smitt og smule av råvarer benyttes, i tillegg til at vi for alvor må høste av de muligheten havet gir oss.
Norges forskningsråd har besluttet å tildele en milliard kroner til forskningsanlegg, laboratorier, utstyr og databaser. SINTEF deltar i sju av 19 prosjekter som får støtte.
Mandag 12. og tirsdag 13. juni arrangerte det tverrfaglige forskningssenteret SFI Manufacturing en workshop på Gjøvik og Raufoss, med Nammo som vertskap. Der ble det gode diskusjoner og god stemning.
Fraunhofer Institute for Production Technology og SINTEF Raufoss Manufacturing har fått den norsk-tyske næringslivsprisen 2017.
Hvordan kan en slangerobot foreta vedlikeholdsarbeid på romstasjoner, utforske kometer og sjekke bomuligheter i lavatunneler på månen? Norske forskere er på saken.
Norsk-tysk hitech-sensor som ser gasser, skal hindre at noen puster inn farlige stoffer når de er på jobb – i verdensrommet.
Tiltak på eksisterende boliger kan ha stor effekt når det gjelder oppnåelse av klimamål, men det vil være utfordrende å få mange nok til å energioppgradere boligen sin, viser forskning.
Tenk deg en maskin som går og går døgnet rundt helt automatisk, og til slutt kommer det ut en kritisk strukturell del til en Boeing 737. Ti selskaper på Raufoss ønsker å styrke sin kompetanse innen additiv metallbygging, og har gått sammen om å...
Laboratorieprøving har avdekket at mange rekkverk av glass ikke oppfyller kravene i byggteknisk forskrift og gjeldende standarder. Slike rekkverk monteres likevel på bygninger og kan kjøpes i butikk.
Fou-prosjektet Woodsol skal utvikle bærekraftige løsninger i tre for høye bolig- og næringsbygg.
Arenaprosjektet i4plastics hadde en flott sommerkonferanse på Vitensenteret og Rambekk Gård på Gjøvik. Temaet av dagen var 'Bærekraftig plast'.
SINTEF og NTNU er lokale arrangører for konferansen OMAE, som arrangeres for første gang i Trondheim.
I Trondheim kjører store lastebiler snart rundt på hydrogen produsert fra solkraft og med rent vann som "eksos". Hydrogenteknologi kan gjøre både tog og skip utslippsfrie - med norske vindkast på tanken.
Denne uken møtes forskere fra hele verden i Trondheim for å lære om den helt nødvendige klimateknologien CO2-fangst.
Norge viser lederskap innen CO2-fangst og -lagring, og har institusjoner og fagmiljøer som samarbeider tett om alt fra forskning til fullskala demonstrasjon av denne helt nødvendige klimateknologien. 13. juni møtes forskere fra hele verden i...
For første gang blir et stort europeisk prosjekt for forskningsinfrastruktur ledet fra et land utenfor EU.
En ny forskningsrapport viser at det er behov for mer standardisert og systematisk innsamling av data for å kunne bedre klimatilpasningen av bygninger og infrastruktur.
Fiskerne har landets farligste yrke. Nå skal de, i likhet med flyverne, få mulighet til å trene i en simulator.
SINTEF, NTNU og Nord universitet trapper opp sin satsing på sirkulær økonomi – kunsten å skape mer verdi ut av mindre ressurser ved gjenbruk og resirkulering – for å styrke konkurransekraften til AS Norge.
Arbeidet kan få betydning for alt fra værvarsel til å forutsi vulkanutbrudd.
Næringsliv og myndigheter må sammen ta ansvar for å sette i verk de riktige tiltakene for å seksdoble verdien fra sjømat frem mot 2050.
Et digitalt optimeringsverktøy gjør det mulig å prioritere vedlikeholdet av jernbanen bedre enn før. Hensikten? Færre forsinkelser i togtrafikken.
Her er SINTEF-forskernes tips til boligeiere som vurderer å oppgradere eldre hus.
SINTEF, NTNU og Nord universitet trapper opp sin satsing på sirkulær økonomi – kunsten å skape mer verdi ut av mindre ressurser ved gjenbruk og resirkulering – for å styrke konkurransekraften til AS Norge.
Byggforskserien gir råd om inneklima i nye og eksisterende yrkesbygninger, som kontorer, forretningsbygninger og skoler.
Ovase.no skal være en nasjonal kunnskapsportal for overvann og overvannshåndtering. For å lykkes med det er vi avhengige av innspill fra næringen.
Nærmere 450 ansatte har svart på "HMS-undersøkelsen i havbruk 2016". Tilbakemeldingene viser at de ansatte trives godt, men at de også bekymrer seg for helsa.
Smartere drift av strømkabler til havs kan spare den globale havvindbransjen for fire milliarder kroner i elektriske tap.
Moderne solceller er effektive, men når de er rene fungerer de enda bedre. En vaskerobot utviklet av norske forskere gir nå topp uttelling fra sola.
Et nytt prosjekt skal bidra til at Oslo kommune kan stille bedre krav til utslippsfrie byggeplasser gjennom innovative offentlige anskaffelser.
Frøya i Sør-Trøndelag er en av flere små kommuner hvor behovet for boliger vokser som følge av arbeidsinnvandring og mennesker på flukt. Hvilke boligkvaliteter bør kommunene satse på når de bygger for tilflyttere?
Frøya og Hitra har opplevd en eventyrlig vekst på grunn av havbruksnæringen, men innser at de ikke kan ta nye steg uten hjelp fra forskere.
Deltagerne i prosjektet TAREDYRKINGSFARTØY2020 var 25.-26. april på besøk hos Seaweed AS, lokalisert på Værlandet Bulandet.
For andre år på rad arrangerer Norsk-Tysk Handelskammer og SINTEF Raufoss Manufacturing en konferanse om industri 4.0. Konferansen finner sted hos KS Agenda i Oslo den 15. juni 2017.
Facebook er en viktig kilde til nyheter - og stadig oftere falske nyheter. Men et nytt verktøy kan avsløre jukset.
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) og SINTEF Ocean inviterer til gratis erfaringsseminar med demoforsøk i SINTEF Oceans flumetank i Hirtshals, Danmark.
Norske politikere omtaler oss som en skipsnasjon, men satser for lite på transport til havs.
Nasjonalt senter for forskning på vareproduksjon ble nylig offisielt åpnet ved NTNU i Gjøvik. Dette er startskuddet på et tettere nasjonalt samarbeid mellom forskningsmiljøer og industri på feltet i Norge, opplyser NTNU.
Prosjektet Silent Timber Build har bidratt til bedre prosjekteringsunderlag og mer tilgjengelig kunnskap om lyd i trekonstruksjoner. Det betyr mye for konkurransekraften til trekonstruksjoner i forhold til andre, tunge konstruksjonsløsninger.
Samfunnet er tjent med at flere av oss kan bo hjemme så lenge som mulig. Likevel prioriteres universell utforming sjelden når boliger oppgraderes.
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik har som mål å være i verdenstoppen, og setter samarbeid og Lean-prinsipper i fokus. – Vi kan ikke jobbe fortere enn vi gjør, men vi kan jobbe smartere, sier hovedtillitsvalgt Geir jacob Løkken. SINTEF Raufoss...
En norsk sensorbasert blodtrykksmåler er under utvikling. Den gir kontinuerlige og mer nøyaktige målinger enn dagens utstyr. Det er gode nyheter for mange risikopasienter.
Nils Røkke, direktør for bærekraft i SINTEF, skal nå lede en stor, europeisk energiforskningsallianse. Et av målene hans er å doble energiforskningsbudsjettet i Europa på to år.
NCE Raufoss har fått en ny klyngeleder. Svein Terje Strandlie, administrerende direktør i SINTEF Raufoss Manufacturing, tar over ledelsen etter Sverre Narvesen.
En teknolog og en medisiner er i fellesskap hedret av SINTEF for forskningsresultater som trolig vil føre til at mer svulstvev kan fjernes hos pasienter med hjernesvulst.
Små ubemannede el-skip i fjordtrafikk kan bli brekkstangen Norge trenger for å flytte last fra vei til sjø.
Fôr til oppdrettsfisk kan bli mangelvare om noen år. Forskere tror løsningen kan finnes i et avfallsprodukt.
Mulighet til å rømme ut fra vindu kan redde liv ved brann. Er boligen din godt nok tilrettelagt for slik rømning?
SINTEFs pris for fremragende forskning i 2016 er tildelt ultralydforsker Tormod Selbekk i SINTEF og nevrokirurg Geirmund Unsgård ved St. Olavs Hospital/NTNU.
Nytt "kart" skal lose norske tilbydere gjennom personvernjungel foran porten til det forjettede landet smartbytjenester.
Lars Erik Wetterwald blir forskningsleder for faggruppen Robotikk, produksjonssystem og -styring i avdeling Produksjonsteknologi fra og med 01. juni 2017.
Praktiske, vanntette og lette å tørke. Moderne tekstiler er favoritter i garderoben, men kan gjøre stor skade på miljøet.
SINTEF fikk et resultat før skatt på 97 millioner kroner i 2016. Det er en framgang på 37 millioner kroner fra året før.
Det er lett å gå seg vill i store komplekse bygg og på dårlig merkede T-banestasjoner, men for synshemmede kan det være helt umulig å finne fram. Da kan det være kjekt med en veiviser i lomma.
Nettverksklyngen i4plastics består av små og store bedrifter innen plastbearbeidende industri. På kunnskapsfrokosten til klyngen fortalte forskerne Tor Martin Grue fra SINTEF Raufoss Manufacturing og Ole Vidar Lyngstad fra Plasto om SPORT og ESKomp...
Store vei- og jernbaneprosjekter holder hjulene i gang i anleggssektoren, og den rekordhøye aktiviteten gjør det betimelig å utfordre bransjen til å bli enda grønnere.
Forskere fra Norge og Singapore samarbeider for å kunne bygge byer på havet og universitet under bakken.
Dagens bygninger må tåle et stadig tøffere klima. FoU-programmet Klima 2050 setter søkelyset på hvordan bygningsdeler mot terreng bør utformes for å øke fuktsikkerheten.
ZEB-senteret har vært med på en åtte år lang reise i forsking og utvikling sammen med deler av norsk byggenæring. Noen av resultatene fra denne reisen er nå presentert i en sluttrapport.
Norge skal være en ledende industri- og teknologinasjon. Det er regjeringens visjon for norsk industri i den nye industrimeldingen. Norske bedrifter har gode forutsetninger for å møte grunnleggende endringer i samfunnet som digitalisering...
Strengere energikrav gir oss bygninger med svært lavt oppvarmingsbehov selv på kalde dager. Med god prosjektering og drift kan hele behovet dekkes med temperert tilluft.
En ny rapport konkluderer med at sykepleiere er svært gode innovatører når det gjelder nye helsetjenester. Det har blant annet ført til mindre tvangsbruk i psykiatrien.
Hva er beste førstehjelp for en skadet og nedkjølt kropp? En fjellmedisinsk forskningsdugnad pågår nå for å finne svaret. I dag finnes det nemlig ingen beste praksis for håndtering av denne typen pasienter.
Delta i vår populærvitenskapelige quiz og bli med i trekningen av en Kindle. God påske!
ZEB Flexible Lab skal stå klar i 2020, og blir et fullskala kontorbygg hvor NTNU og SINTEF skal teste ut ny nullutslippsteknologi. Dette er et banebrytende prosjekt i verdenssammenheng. Veidekke er nå valgt som samspillsaktør.
Hvordan oppgradere et tidstypisk småhus fra 60-, 70- eller 80-tallet til høyere energistandard og samtidig omskape det til moderne arkitektur med bedre bokvalitet? En ny rapport gir svar.
Funksjonshemmede er mer utsatt for HIV-smitte enn resten av befolkningen. Men i mange afrikanske land faller funksjonshemmede utenfor hjelpeapparatet og informasjonskampanjer om HIV.
I prosjektet VarmtVann2030 skal byggeiere og leverandører samarbeide med SINTEF og NTNU om å øke kunnskapen rundt bruk av varmt tappevann i Norge.
Industriprodusert mat bidrar med cirka 75 prosent av det saltet vi får i oss i løpet av en dag. Nå samarbeider matindustri og forskere om å redusere saltmengden.
SINTEF Nord gjennomførte i November 2016 et datasamlingstokt å samle kvalitative data for beslutningsstøttesystemet eSushi.
I SFI Klima 2050 finner forskere sammen med private og offentlige partnere tiltak som reduserer samfunnsmessig risiko forbundet med klimaendringene. Senteret oppsummerer nå resultatene etter sine to første leveår.
Det er svært positivt at regjeringen i dag har lagt frem den første Industrimeldingen siden 1981, uttaler SINTEFs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i en kommentar.
En lysgrav foran kjellervinduet kan gjøre det mulig å sette inn større vindu og utnytte kjelleren til oppholdsrom.
Utbedring av skadde rør (relining) kan være et alternativ til utskifting. Men mange tar dårlige beslutninger fordi de har for lite kunnskap om metoden og om behovet for helhetlig planlegging.
Norske gründere og forskere står bak en ny og enklere ultralydteknologi. Løsningen kan bety farvel til tunge og dyre ultralydmaskiner og bilder som er vanskelig å tolke.
Prosjekteringen av Eikefjord skole har vært pilot for en ny samhandlingsmodell for byggeprosjekter. I etterkant er alle aktørene enige om at dette er framtidas måte å samarbeide på.
Renere vedfyring kutter helsekostnader og gir miljøgevinst, ifølge ny rapport.
Mandag 13. og tirsdag 14. mars organiserte det tverrfaglige forskningssenteret SFI Manufacturing en workshop i Ålesund og Ulsteinvik, med Rolls-Royce som vertskap. Deltakerne fikk et innblikk i virksomheten til Rolls-Royce, og fikk oppleve...
Forskningsinstituttene Tel-Tek og SINTEF ønsker å slå seg sammen. Dette betyr en betydelig styrking av forskningskapasiteten i Telemark. Planen er å gjennomføre fusjonen 1.juli 2017, forutsatt godkjenning.
Spennende nytt selskap flytter fra Oslo til Raufoss. Hy5 utvikler og skal snart lansere verdens første hydrauliske håndprotese i sitt slag.
Norge har denne våren en gyllen mulighet til å legge til rette for smart og bærekraftig transport.
Manglende kunnskap og dårlig kommunikasjon fører til at mange bygninger får dårligere brannsikkerhet enn prosjektert. Utilstrekkelig tetting av gjennomføringer i brannskiller er en gjenganger.
"De aller første bilene gikk på etanol og jordnøttolje. Nå forsker vi på spreng for å slutte sirkelen." Slik starter en kronikk som to av våre forskere har vært med på å skrive.
Vi kan ikke bare fokusere på tekniske løsninger for å oppnå klimatilpasning av bygninger og infrastruktur. Innovasjonen bør i enda større grad skje på det politiske og institusjonelle plan.
Prediktor Instruments ble tildelt årets Bioenergy Innovation Award under FME CenBios Sluttkonferanse på Ås 13.-14. mars 2017.
15. mars var det WorldCup i Granåsen. Samtidig ble det arrangert en teknologifestival: Tekno i bakken.
Den 4. april ønsker vi velkommen til SIG Seaweed møte i Trondheim. Møtet arrangeres i samarbeid med Foods of Norway, senter for forskningsbasert innovasjon hos NMBU.
Norsk idé om kraftverk som vekselvis vil etterape lungevev og muskelceller, åpner for effektiv CO2-fri kullkraftproduksjon.
Norske forskere skal finne ut hvordan kunstig intelligens kan gi ungdom svar på spørsmål om psykiske problemer.
SINTEF har i samarbeid med forskere fra Danmark, Finland, Island og Færøyene sett på ulykkesbildet i fiskeflåten, samt hva som har blitt gjort for å redusere antall ulykker i de forskjellige landene.
400 elever deltok på Ocean Space Race i Havlaboratoriet i Trondheim. Flere av ungdommene blir så inspirert av konkurransen at de vil komme tilbake som studenter på teknologistudier.
Er det mulig å bygge veier som produserer mer energi enn de bruker i løpet av levetiden? Forskere fra SINTEF og NTNU er på saken.
Under innovasjonsmønstringen Technoport ga SINTEF publikum et gløtt inn i vår nære teknoframtid: alt fra 3D-printing av mat, til roboter du kan kle på deg for å få hjelp til tungt arbeid.
Inntektene fra sokkelen vil falle. I 2050 kan havet likevel gi Norge enda mer å rutte med enn i dag.
Når batteriforskerne skal utvikle neste generasjons batterier er supermikroskopene et av deres viktigste hjelpemidler.
Det nære forholdet mellom SINTEF og NTNU gir topplassering på internasjonal rankingliste.
Norges nye storstue for kunstig intelligens (Artificial Intelligence) åpnes i Trondheim i dag. Det nye senteret, Telenor-NTNU AI-Lab, skal styrke norsk konkurransekraft og tilføre fremtidsrettet kompetanse til samfunnet.
Gravemasser i form av løsmasser med jord og stein fra byggeprosjekter i urbane områder representerer en ressurs for utvikling og resirkulering. Egenskaper, bruksområder og hva som bør dokumenteres, blir nå undersøkt i forskningsprosjektet RESGRAM.
Rachel Tiller fra SINTEF Ocean var nylig i FN for å gi innspill i arbeidet med å utvikle en ny traktat som et supplement til FNs havrettskonvensjon og som skal ta for seg forvaltning av havområder som er utenfor nasjonal jurisdiksjon.
Levetid for bygningsdeler er ikke en absolutt størrelse, slik noen tror. Finn tidsintervaller for vedlikehold og utskifting av bygningsdeler i Byggforskserien.
Mange får bredspektret antibiotika fordi de tror de er allergiske mot penicillin. Norske forskere utvikler nå en allergitest som avslører hvem som er allergiske, og graden av allergi. Det vil gi bedre behandling mot infeksjoner- og motvirke resistens...
– Skogindustrien har mye av de samme utfordringene som bilindustrien. Det handler om kontinuerlig forbedring, produktutvikling og kvalitetssikring i alle ledd.
Det er stor og felles entusiasme for potensialet for taredyrkingsnæringen i årene fremover.
Land er en begrenset ressurs i Singapore. Store, flytende konstruksjoner er et attraktivt alternativ for å skape areal som er bærekraftig og tilpasningsdyktig til klimaendringer.
Ikke-medikamentelle metoder for å få kontroll med lusenivået er høyt prioritert i havbruksnæringen. Behovet for å kunne dokumentere effekten på fiskevelferden ved bruk av metoder i tillegg til effekten på lusenivået er stort. På bakgrunn av dette ha...
Antallet voksne i Norge som har posttraumatiske stresslidelser, tilsvarer nesten et helt norsk årskull, ifølge ny studie.
SINTEF Nord er i oppstartsfasen av prosjektet Økt arbeidskraft i nord, i samarbeid med Sparebank 1 Nord-Norge. Prosjektet bygger på erfaringer fra pågående prosjekter i SINTEF Nord, samt utfordringer og muligheter for landsdelen skissert blant annet...
Driftstøtte bør fortsatt gis til produksjon av fornybar energi i Europa, såfremt støtten reduseres etter hvert, konkluderer internasjonal forskergruppe.
Tirsdag la regjeringen fram sin havstrategi, under mottoet «Ny vekst, stolt historie». Strategien blir mottatt med begeistring i NTNU og SINTEF.
SINTEF Ocean og NGI skal styrke og utvide samarbeid og forskning innen offshore vindkraft.
Oppdretts- og bryggeribransjen har mer til felles enn man kanskje skulle tro. De er begge avhengige av de viktige mikrobene.
Norsk teknologi lar kunder betale med mobilen uten at butikken må ha mange forskjellige betalingsterminaler.
En rapport fra SINTEF gir råd til kommuner som skal bygge boliger til rusmisbrukere og andre utsatte grupper.
Oppbevaring av trykkluft i nedstengte tunneler og gruver kan bli en av framtidas former for energilagring – om EU-prosjekt med norsk deltakelse lykkes.
Væsken, som etterlikner hjernevev, gjør at ultralydbildene blir lettere å tolke under operasjonen. Det vil gjøre det enklere og mer nøyaktig å fjerne svulster i hjernen.
FHF-prosjektet ALLEGRO skal dokumentere effektiviteten av alternative metoder for begroingskontroll på not og harde overflater, eksempelvis på sensorer.
Det er stor motstand mot demninger og vannmagasin i den vestlige verden, men de redder liv og sikrer verdier når vannet uteblir.
Kina har monopol på flere av råvarene i elbiler og mobiler. Nå skal Norge hjelpe EU med et mottrekk: gjenvinne stoffene fra skrap.
SINTEF Raufoss Manufacturing har fra januar 2017 etablert en node i Stavanger-regionen. Selskapet har dermed 5 forskjellige lokasjoner.
Spenningen er stor når terminlista for eliteserien skal presenteres. Det få fotballentusiaster vet, er at det finnes milliarder av kamp-kombinasjoner – og at forskere er satt på jobben med å finne det optimale kampoppsettet.
Se forskernes labforsøk av en lukket oppdrettsmerd - med skade.
Se oppsummeringsvideo fra Innlandets industrikonferanse 2017, som ble arrangert 25. januar på Toten Hotel Sillongen.
Nasjonalt krafttak for bærekraftig biodrivstoff. Nytt forskningssenteret for miljøvennlig energi, Bio4Fuels, er klar for avspark. Målet er å utvikle bærekraftig biodrivstoff.
Marie Moe sitt hjerte holdes i gang av en pacemaker, som i verste fall kan hackes. SINTEF-forskeren, som selv jobber med it-sikkerhet, er kritisk til at teknologi utvikles og selges før den er tilstrekkelig sikret.
Hjelp til den som vil redusere klimagassutslipp fra hus. Og kanskje strømregningen i samme slengen.
Riktig behandling av trevirke er en forutsetning for både utseende og lang levetid. Byggforskserien gir gode råd.
- Vi må aldri glemme hvilken posisjon vannkraft har i vårt energisystem, sa olje- og energiminister Terje Søviknes da han åpnet FME HydroCen mandag 30. januar.
En ny teknologi for CO2 fangst testes ut i Trondheim. Den er mindre energikrevende enn mange andre metoder, fordi den splitter forbrenningsprosessen i to. Og avgassen består kun av vanndamp og ren CO2.
Trådløse nettverk av sensorer som skal forebygge gruve-eksplosjoner, er en verdensnyhet som nå skal utvikles i et samarbeidsprosjekt mellom Norge og Sør-Afrika.
Samarbeid på tvers av bransjer må til for å utvikle ny teknologi.
Nyheten om at norske høner havner som tilslag i betong har fått stor oppmerksomhet etter serien "FBI redder høna", på NRK. Forskere som jobber med ressursutnyttelse har vært opptatt av dette lenge, og i går kom nyheten om at SINTEF får...
Tre kommuner på Vestlandet har inngått et partnerskap med SINTEF. De har erfart at innovasjon og utvikling går raskere om lokalbedriftene samarbeider tett med forskerne.
I SINTEF Energi får du mulighet til å jobbe med nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter, i verdensledende laboratorier.
Svein Terje Strandlie (58) er ansatt som ny administrerende direktør i SINTEF Raufoss Manufacturing AS.
Amerikanske myndigheters granskning fastslår nå at pacemakere og implanterte hjertestartere "på nett" har farlige sikkerhetshull.
Nærings- og fiskeridepartementet offentliggjorde 19. januar 2017 resultatet av en KVU (konseptvalgutredning) knyttet til alternative løsninger for fremtidens kunnskapssenter for havromsteknologi, Ocean Space Centre. Den omfattende rapporten fra...
Smarte og miljøvennlige måter å produsere kunstsnø på, skal sikre både skileik og skisport i framtida.
Hva er egentlig NOx, og er gassen en klimasynder? Er diesel eller bensin verst, med tanke på NOx? Og hva har ozon med saken å gjøre?
Å skape funksjonelle boliger på bratte tomter er krevende, særlig i prosjekter hvor økonomien er i fokus. SINTEF har derfor utviklet en veileder for planlegging av tilgjengelige boliger i bratt terreng.
Produksjonsbedrifter kan bedre sin konkurranseevne gjennom systematisk arbeid med sprangforbedringer. Men hva er sprangforbedringer? Og hvordan lykkes? Ta gjerne en kikk på vår online brosjyre.
I FHF-prosjektet Kunnskap og metoder for å forebygge rømming, skal årsakssammenhenger kartlegges og granskingsmetoder testes i samspill med næringen. Kunnskap fra dette og tidligere prosjekter skal formidles til målgruppene på nye måter.
Naturens evne til å reparere seg selv kan krympe gigantregning skattebetalerne vil få når oljebrønnene skal plugges igjen.
"For oss ser det ut til at fordelene ved systemet ikke oppveier ulempene." Det skriver SINTEF i sin høringsuttalelse om den foreslåtte overvåkingen av all datatrafikk ut og inn av Norge.
For noen er de avfall. For andre er de uutnyttet gull. Torskehoder er en rik kilde til proteiner – som også egner seg som menneskeføde.
Lei av folk som sier at klimakrisa ikke er reell? Her har du ti av klimaforskernes bevis for at jorda blir varmere av menneskeskapte CO2-utslipp:
Ledige stillinger SINTEF Energi: Vi er på jakt etter flere personer på mastergrad- eller ph.d. nivå som har evner og lyst til å jobbe med fremtidens energisystem.
Redusert energibruk, bedre bomiljø og et arkitektonisk løft gjennom å kombinere nytt og gammelt? Fullt mulig. Forskere har oppskriften.
SINTEF IKT skiftet navn til SINTEF Digital fra og med 1. januar 2017. Navnebyttet signaliserer at SINTEF ønsker å spille en sterkere rolle innenfor digitalisering av samfunnet i tida som kommer.
Spesialisthelsetjenesten har i mange år gradvis bygget ned døgntilbudet til mennesker med psykiske helseproblemer. Men dette har skjedd uten at kommunene har bygget opp et alternativt tilbud.