Til hovedinnhold
Norsk English

Klarer du Geminis påskequiz?

Nysgjerrig på vitenskap og forskning? Delta i vår quiz og bli med i trekningen av en Kindle. Svarene finner du et sted i Gemini.no. Foto: Pexels.com
Nysgjerrig på vitenskap og forskning? Delta i vår quiz og bli med i trekningen av en Kindle. Svarene finner du et sted i Gemini.no. Foto: Pexels.com
Delta i vår populærvitenskapelige quiz og bli med i trekningen av en Kindle. God påske!

1. Vitenskaps- og musikkfestivalen Starmus avholdes i Trondheim 18-23 juni 2017, og mange av planetens mest intelligente, kunstneriske og kreative personer skal delta i programmet. Hvilken kjent astronaut kommer til byen i den forbindelse?

a) Scott Kelly
b) Michael Colins
c) Buzz Aldrin

Astronaut i aksjon. Illustrasjonsfoto: Pexels

 

2. Ifølge en SINTEF-studie kan hydrogendrevne laste- og varebiler bidra til å kutte CO2-utslippet fra godstransport betraktelig. På denne måten er det (innen 2030) mulig å kutte utslippet med:

a) 15 prosent
b) 20 prosent
c) 30 prosent

Transportsektoren er en stor kilde til CO2-utslipp.  Foto: SINTEF.

 

3. Hvis en håndball hadde blitt forstørret like mye som vi oppnår med et elektronmikroskop, ville håndballen vært like stor som jordkloden.

Et vanlig lysmikroskop kan forstørre opptil 2000 ganger. Med et elektronmikroskop  kan man forstørre ytterligere: 

a) 1000 ganger
b) 2000 ganger
c) 3000 ganger

En kreftcelle deler seg. Bildet er tatt med sveipelektronmikroskop av aldehydfikserte og dehydrerte celler. Foto: Kai Sandvold Beckwith, Institutt for fysikk, NTNU.


4. Norske forskere skal utvikle og bygge en slangerobot
for bruk innenfor søk og redning i områder der redningsarbeidere ikke kommer til. Denne skal:

a) Fjerne bygningsdeler som hindrer ferdsel
b) Transportere ulike instrumenter
c) Kontrollere om området er sikkert for mennesker

SINTEF-forskerne Pål Liljebäck (t.v.) og Aksel Transeth leker seg med slangeroboten Wheeko. I bakgrunnen Knut Robert Fossum ved CIRiS, NTNU, som er partner i prosjektet.

5. Det nære samarbeidet mellom SINTEF og NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) ga nylig en høy plassering på den internasjonale rankinglista til Times Higher Education World University Rankings Dette var en:
a) 1. plass
b) 2. plass
c) 3. plass

Erlend Fagertun Hofstad (t.v.) SINTEF og lege og post-doc ved NTNU, Håkon Olav Leira forsker sammen på navigasjon inne i menneskekroppen. Her skal det tas prøver av en svulst i en lunge. Foto Thor Nielsen.

6. Norske skrekkfilmer bruker ofte norsk natur som grøsser-element, som for eksempel i «Fritt Vilt» fra 2006. Hvor mange skrekkfilmer analyserte Christer Bakke Andresen i sin doktoravhandling ved NTNU om emnet?

a) 10
b) 17
c) 25

Uhyggen inntar fjellheime i "Fritt Vilt III". Skjermdupm fra filmtraileren. Uhyggen inntar Jotunheimen i «Fritt Vilt III». Skjermdump fra filmtraileren.

Send svaret ditt til:

Merk svarene med spørsmålsnummer og bokstav. Svarer du riktig er du med i trekningen av en Kindle.

Du mottar deretter vårt nyhetsbrev med populærvitenskap fra NTNU og SINTEF en gang i uka, men du kan enkelt melde deg av. Om du ikke ønsker dette, merk e-posten med "Ikke nyhetsbrev" i subjektfeltet.

Svarfrist 17.april 2017.