Ved svulstoperasjoner i hjernen, brukes ultralyd for å lokalisere svulsten, og for å se hvor mye som er igjen av den underveis i operasjonen.
– Som regel er det veldig høy kvalitet på bildene i starten av inngrepet, men selve operasjonen gjør at det blir mer støy i bildene underveis. Denne støyen gjør det vanskeligere for kirurgen å se hvor det er gjenværende svulstvev som bør fjernes, forteller SINTEF-forsker Tormod Selbekk.
Væske som etterligner hjernevev
For å lage ultralydbilder av hjernen trengs en god kobling mellom ultralydinstrumentent og hjernevevet. Etter hvert som kirurgen fjerner svulsten, oppstår et hulrom som må fylles med en væske. Denne væsken, som etterlikner hjernevev, bevarer koblingen og gjør det mulig å få frem et ultralydbilde.
- I dag bruker sykehusene en saltvannsløsning, men dessverre er ikke denne spesielt gunstig for bildekvaliteten, forklarer Selbekk.
Reduserer støy i ultralydbilder
Med et forskerteam ved Nasjonal kompetansetjeneste for ultralyd og bildeveiledet behandling, har Selbekk jobbet i flere år for å finne en løsning på dette problemet – og det klarte de. Nå har forskerne fått frem en væske som reduserer støyen i ultralydbildene betydelig sammenliknet med saltvannsoppløsningen som blir brukt i dag. Nyvinningen vil trolig føre til at kirurgene lettere oppdager svulstvev, og dermed få bort mer av dette enn i dag når hjernesvulster skal fjernes. Væsken skal evalueres i kliniske studier fremover.
SINTEFs pris for fremragende forskning
Selbekk har sammen med nevrokirurg Germund Unsgård ved St. Olavs Hospital/ NTNU blitt tildelt SINEFs pris for fremragende forskning i 2016. Forskningsarbeidet har alt vakt stor interesse internasjonalt og resultert i etablering av spin-off selskapet BranImage AS. Prisen er på 150 000 kroner, som deles mellom de to vinnerne.