Gir grobunn til ny og bedre teknologi
På Malta ble "crème de la crème" innen forskning, industri og politikk samlet for å se på hvordan nanoteknologi og avanserte materialer kan styrke europeisk industris konkurranseevne. Kloke hoder skal finne ut hvordan ny teknologi kan styrke eksisterende produkter og prosesser, og hvordan det også kan skape nye vekst- og markedsområder.
- Det er spennende å høre om strategiene til flere av de toneangivende bedriftene i Europa, slik som Audis autonome biler og STMicroelectronics bidrag til "tingenes internett". På denne konferansen får vi virkelig se det høye kompetansenivået vi har i Europa, sier Stian Nygaard, Markedsdirektør for EU Forskning & Innovasjon i SINTEF
I en tid med mange endringer og miljø - og økonomisk usikkerhet er det viktig å rette blikket mot fremvoksende teknologier, og hvordan vi i Europa kan realisere innovasjoner. Slik er EuroNanoForum et viktig møtepunkt for forskning og industri. Her kan forskningsorganisasjoner som SINTEF "sparre" med andre kompetanseressurser, lytte til innspill og dele erfaringer. Målet er å skape ny teknologi og samtidig øke sjansen for kommersialisering av produktene.
- En annen gledelig utvikling vi ser tilløp til, er at mange av de ledende materialprodusentene begynner flytting av produksjonen til hjemmebane. Det er positivt for europeisk industri, legger Nygaard til.
Satte SINTEF på kartet
SINTEF stilte med åtte forskere fra SINTEF Materialer og kjemi, én fra SINTEF Ocean og én fra SINTEF Digital. De kunne blant annet fortelle om sitt arbeid med nanomedisin som bekjemper kreft, materialer med spesielle evner og hvordan nanoteknologi kan bidra til å løse en rekke miljømessige utfordringer verden står overfor.
I løpet av konferansen skulle tre priser deles ut: beste poster, beste prosjekt og beste utstiller. SINTEF deltok i konkurransen om poster og utstillerprisen, stakk av med seier i begge kategoriene.
- Vår deltagelse på denne konferansen er viktig for å synliggjøre SINTEF. Her kan vi finne fremtidige prosjektpartnere, forteller Tone Heggenhougen, som hadde ansvar for standen og koordinerte SINTEFs deltagelse på Malta.
"Juryen så etter noen som skulle redde verden og fant et institutt fra Norden som har både sendt sensorer til Mars og er i gang med å finne en kur for kreft", lød det i begrunnelsen fra juryen. SINTEF har hatt god uttelling i konkurransen om EU-midler de siste årene, noe seniorforsker Sven Even Borgos mener Forskningsrådet også har bidratt positivt til:
- Å få mulighet til å delta på arenaer slik som EuroNanoForum, der vi kan sette inn støtet mot de beste partnerne innen ulike fagfelt, vil bidra til flere prosjekt og tettere europeisk samarbeid, sier Borgos.
Støtten fra Norges Forskningsråd har også bidratt til at SINTEF stilte med et helt forskerlag på årets kompetanse.
- Vi har den vitenskapelige kompetansen for å hevde oss både nasjonalt og i Europa, men for å posisjonere oss ute i feltet har vi hatt svært god nytte av posisjoneringsmidlene fra Forskningsrådet, forteller Borgos.