Det nye forskningssenteret, HydroCen, skal levere innovative løsninger for norsk vannkraftsektor.
- Kombinasjonen av sterke og tverrfaglige kompetansemiljøer, tilgjengelig laboratorieinfrastruktur og erfarne industriaktører gir en unik plattform for å utvikle og posisjonere norsk vannkraft, sa Hege Brende, senterleder i HydroCen.
Landets mest lønnsomme bygning
Rektor på NTNU, Gunnar Bovim, fortalte hvordan Trondheim har bidratt til vannkraftnasjonen med åpningen av vannkraftlaboratoriet i 1917. Laboratoriet var en stor investering, men har betalt seg flere ganger: - Det er kanskje landets mest lønnsomme bygning, sa han.
- Min forventning til FME HydroCen er at senteret er en plattform for å videreføre denne tradisjonen, å plassere Norge som pioner i å forvalte vannkraftens ekstreme egenskaper inn i fremtiden – til beste for Norge og for norsk industri, sa konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv.
Enorme verdier i vannkraft - men trenger innovasjoner
Bech Gjørv trakk frem at vannkraften har unike egenskaper. - Vi har gjort studier for å illustrere de helt spesielle egenskapene som vannkraften har. Tenk om vi tapetserer den kinesiske mur med Teslas Powerwall på begge sider. Summerer vi så opp den totale kapasiteten til disse batteriene, og sammenligner det med kapasiteten i norsk vannkraft, finner vi at batteriene på den kinesiske mur tilsvarer 15% av Blåsjømagasinet.
Det betyr ikke at vi ikke trenger nye innovasjoner i energisektoren.
- Tvert i mot. Jeg mener at vannkraften må omfavne de nye mulighetene som ligger i samspillet mellom de store få og de mange små, drevet frem av digitalisering.