En sirkulær økonomi er et system som bestreber seg på at alle materialer, produkter og produktdeler skal ha høyest mulig kvalitet og verdi lengst mulig. Dette vil stimulere til mer effektiv utnyttelse av ressurser, blant annet gjennom gjenbruk og gjenvinning av biologiske så vel som tekniske biprodukter, rest-råstoff, overskuddsmasser og gjenstander som tidligere ble sett på som avfall.
Et slikt system vil både sikre råstofftilgang og styrke sysselsetting og verdiskaping, ikke minst fordi det vil føde nye verdikjeder for alt fra vedlikehold og reparasjon til second-hand-omsetning og hjelp til resirkulering og ombruk.
Fordi verdens ressurser er begrensede, anses nettopp sirkulærøkonomien av mange som fremtidens måte å drive næringsliv på. Nå har SINTEF innledet et samarbeid med NTNU og Nord universitet, med en ambisjon om å kvalifisere seg i konkurransen om utnevnelse av nye SFI (Senter for forskningsdrevet innovasjon) og dermed bli et forskningslandslag på området sirkulær økonomi.
I denne prosessen vil de tre partnerne knyttet til seg flere samarbeidspartnere, både fra næringsliv og akademia, i inn- og utland.
Mye relevant kompetanse
Forskningsleder Kjetil Midthun ved SINTEF Teknologi og samfunn leder den tverrfaglige strategiske satsingen på sirkulær økonomi i SINTEF.
Han mener de tre potensielle SFI-partnerne sitter på kompetanse som kan gi AS Norge viktig hjelp med omstillingen til en sirkulær økonomi:
– Vi har relevant ekspertise på innovasjon, entreprenørskap og forretningsmodeller, samt spesialister som kan bidra med utvikling og nødvendige analyser både på økonomi-, miljø- og teknologisiden. Sammen dekker vi de fleste delene av næringslivet, et spekter som er bredt nok til at Norge kan sette den sirkulære økonomien ut i livet. For her snakker vi om store næringer som prosessindustrien, fiskeri og havbruk, byggebransjen, ja alle sektorer som produserer og forbruker materialer og produkter!
Plastsortering og sjeldne jordarter
I dag har SINTEF sirkulær økonomi-prosjekter som spenner fra gjenvinning av sjeldne jordartsmetaller fra skrap til uthenting av verdifulle proteiner, antioksidanter og oljer fra lakse-avskjær og rapsrester.
Forskningskonsernet har samarbeidet lenge med industriaktører som er aktive innenfor sirkulærøkonomien, deriblant TOMRA som i 40 år har laget løsninger for gjenvinning og resirkulering. TOMRA-automater basert på SINTEF-teknologi sorterer i dag ut 10 millioner tonn plast årlig fra avfallsstrømmer over hele verden for gjenvinning.
Framtidas vinnere
Blir norsk næringsliv "sirkulært nok", vil Norge ha mye å leve av etter oljen, ifølge Midthun.
– De som etterlever sirkulærfilosofien, vil nemlig bli vinnerne i framtidas næringsliv. Industriparken i Mo er et godt hjemlig eksempel på et miljø som er veldig framoverlent på dette feltet, sier forskningslederen.
Lønnsom drift og redusert risiko
Nettopp i Mo i Rana arrangerte SINTEF nylig en konferanse om sirkulær økonomi, som også markerte den offisielle starten på satsingen mot en SFI.
Her ligger også det nyetablerte SINTEF Helgeland. Det ene av selskapets to fokusområder er å hjelpe næringslivet i regionen med å styrke konkurransekraft og bærekraft gjennom å fokusere på sirkulær økonomi. Forsker Erik Sælen er blant dem som brenner for den sirkulære økonomien:
– I en verden hvor det blir stadig større press på råvarer og mer og mer fokus på bærekraft, representerer sirkulær økonomi en måte å tenke på som både kan gi lønnsom drift og minske risikoen for endringer i råvaretilgang og råvarepriser. Samtidig bidrar den sirkulære økonomien til økt bærekraft ved at det forbrukes mindre av ikke-fornybare ressurser.