Her er forskernes kalde fakta om kropp og kulde
Er det bra å bade om vinteren? Stemmer det at det meste av varmetapet skjer via hodet, og blir vi syke av å fryse på beina? Her er forskernes svar.
Er det bra å bade om vinteren? Stemmer det at det meste av varmetapet skjer via hodet, og blir vi syke av å fryse på beina? Her er forskernes svar.
Bygge om uinnredet kjeller til bolig? Da må du først sørge for at kjelleren er tørr og at utvendig fuktsikring er i orden.
SINTEF er med på et nytt forskningssenter som skal arbeide med omstilling i næringslivet. Senteret er finansiert av Norges Forskningsråd og skal ledes av Universitet i Oslo (UiO).
Den 29 november arrangerte de norsk-indiske prosjektene ReValue og Re-FOOD en to-dagers workshop i Mumbai for å formidle forskningsresultater og bygge videre på det gode norsk-indiske samarbeidet som disse prosjektene har bidratt til.
Det går an å produsere kunstsnø i dag, men det krever mye energi. I prosjektet "Snow for the future" skal kunstsnø produseres mer klimavennlig og rimeligere. Håpet er at teknologien også kan bli en eksportvare - og sikre at skisporten overlever i...
Våtromsnormen har oppdatert beskrivelsen av hvordan du utfører påstøp i bad og andre våtrom på riktig måte.
Norge skal utforme en nasjonal strategi for kunstig intelligens i 2019. Oppdraget bør gå til det regjeringsoppnevnte utvalget Digital21.
SINTEF er deltaker i et prosjekt ledet av Havyard Group som skal gi et av Havila Kystrutens skip hydrogendrift. Ambisjonen er utslippsfri drift i verdensarvfjordene og i deler av den ordinære ruten for nye kystruta, gjennom å kombinere batterier og...
SINTEF deltar i nyetablert prosjekt som får ti millioner kroner til å videreutvikle arbeidet med å gjøre produksjon av silisium og ferrosilisumlegeringer CO2-nøytralt.
Rørbrudd må for all del unngås når mengder av fanget CO2 skal sendes i rør. Nå kan nytt regneverktøy hjelpe verden med å få til storstilt og effektiv rørtransport av CO2.
Årlig produseres det ca. 150 millioner tonn red mud globalt. Et materiale som inneholder råstoffer til jern-, silisium- og aluminiumproduksjon blir deponert, til tross for at teknologiske løsninger for gjenvinning er tilgjengelig. Dette fordi det er...
To sterke aktører planlegger å gå sammen for å bli større, sterkere og mer synlig. SINTEF Molab og Kystlab gjør seg klare for å møte økt konkurranse og skaper Norges ledende laboratorieforetak.
Et kullkraftverk i Rotterdam havn skal bygges om til å bli et anlegg som produserer energi fra fornybare trepellets. Prosjektet finansieres med 180 millioner forskningskroner fra EU, og norske forskere og norsk industri er med.
Nyetablert senter med SINTEF og NTNU i spissen, får 120 millioner statlige kroner til forskning som skal bidra til at norsk sokkel nærmer seg nullutslipp innen 2050.
Vann er en viktig ressurs. Det er helt essensielt som drikkevann og i landbruk, men det er også en veldig viktig komponent i kraftsystemet. Vi bruker vann til å produsere energi direkte (vannkraft), men også til kjøling i andre typer kraftproduksjon...
En problemstilling ved fjernvarmeproduksjon er at etterspørselen varierer med årstider. I den kalde årstiden er etterspørselen etter fjernvarme stor, mens i den varme årstiden er det utfordrende å skaffe nok kunder til å drive lønnsomt. Førdefjorden...
Debatten om innføring av "digitalt grenseforsvar" har endt som en skyttergravskrig – fordi spørsmålet som utløste den er feil stilt.
Regjeringen vil jobbe videre med å realisere Ocean Space Centre i Trondheim. Målet er å sikre samfunnet verdiskaping gjennom å gi norske havnæringer ny kunnskap.
Miljøer fra Tyskland, Frankrike og Norden har skrevet under en samarbeidsavtale for å etablere et europeisk økosystem innen anvendt kunstig intelligens (AI). SINTEF er med på initiativet.
Regjeringen har besluttet å videreføre arbeidet for å realisere Ocean Space Centre i Trondheim. Samfunnsmålet er å sikre verdiskaping gjennom konkurransedyktige norske havnæringer. Kvalitetssikringen slår fast at satsingen er samfunnsøkonomisk...
Nytt veiprosjekt satser på teknologiutvikling – skal gjøre veien sikrere for bilister og jobben tryggere for anleggsarbeidere.
Still de riktige spørsmålene og ha realistiske forventninger når du kjøper bolig.
I nettportalen "Bærekraft i havbruk" er fakta om næringas påvirkninger på hav, kyst og samfunn gjort lett tilgjengelig for alle.
Sementproduksjon står for hele syv prosent av klimautslippene på jorda. En ny hybrid teknologi gjør det enklere og billigere å fange og rense CO2 fra denne industrien. Og teknologien kan monteres på eksisterende anlegg.
Brønnkonstruksjon innen olje og gass og geotermisk industri blir stadig mer kompleks og kostbar i takt med økende boredyp. Av den grunn forskes det aktivt for å finne nye måter å redusere kostnader og bedre sikkerheten på. Elektroforese er en...
Selskapet har utviklet et 3D-kamera som gir roboter øyne.
Og hvordan påvirker det egentlig havbunnen og livet i området med utslipp?
10 oktober inviterte SINTEF Energi, Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd norske aktører i Waste-to-Energy-sektoren til en workshop i Oslo om finansieringsmuligheter i EU. Vi presenterte ulike finansieringsmekanismer som kan være aktuelle for...
Verdens første ubemannede oljevernfartøy har vist seg fram for miljømyndighetene og fremtidige kunder i California.
Vi må vurdere CO2-fjerning gjennom å plante rasktvoksende tare i havet. Det er nemlig svært effektivt. Og det kan gjøres nå.
Å hjelpe Innlandets plastindustri i retning mot mer miljøvennlige plastprodukter, det har SINTEF Manufacturing jobbet med i det siste gjennom prosjektet "Bioplaster for fremtiden".
De neste fire årene skal forskere finne ut hvordan digital teknologi kan bidra til å redusere samfunnsrisikoen relatert til naturfarer som oppstår på grunn av klimaendringer.
CINELDI-dagene er en møteplass for partnerne i CINELDI og ble i år avholdt 23. -24. oktober. Over 60 personer fra konsortiet var samlet til to innholdsrike dager på Scandic Hell.
Vindkraftutbyggere får snart regnehjelp til å utforme planene slik at de gir mindre motstand lokalt. Kunstig intelligens forutsier naboenes dom.
De 15 vindmøllene som alt er i drift i Raggovidda vindpark på Varangerhalvøya, kunne alene ha produsert hydrogen nok til å gjøre Longyearbyen utslippsfri.
Felles kultur og samarbeid innen grønne næringer i Innlandet kan gi en økt verdiskapning på 20 milliarder kroner og 25 000 arbeidsplasser innen 2050, ifølge en SINTEF-rapport.
Hvordan kan Europa bli best i verden på å skape verdi av stordata? Det privat-offentlige partnerskapet Big Data Value PPP jobber for at Europa skal kunne ta denne posisjonen – og SINTEF er med på laget!
Biodrivstoff eller biofuel er drivstoff framstilt av biologisk materiale og kan brukes i stedet for bensin, diesel og fossile kilder.
Avfall som inneholder sjeldne og verdifulle metaller, som elektronikk og slagg fra smelteverk skal gjenvinnes med ny teknologi. Det er både lønnsomt og kan redusere miljøskadelig gruvedrift. Metoden er nominert i konkurransen om en europeisk...
En ny og unik nettportal som speiler havbruksnæringens påvirkninger langs kysten – både i havet og i samfunnet er lansert av SINTEF Ocean, Nofima og Barentswatch.
Knust skifer kan med fordel benyttes til bygge- og anleggsformål. Det viser prosjektet SkiferUnik.
Et enzym som cellene våre bruker til å reparere skader på eget DNA, kan være nøkkelen til en ny type behandling mot betennelser. Funnet ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Science.
Norges Forskningsråd har bevilget 30 millioner kroner til etablering av et forsknings- og innovasjonssenter for brannsikkerhet. Dermed satses det på brannforskning i Norge for første gang siden tidlig på 90-tallet.
Agripa Glassrekkverk har som første glassrekkverk fått utstedt en SINTEF Teknisk Godkjenning.
CINELDI-prisen ble delt ut for første gang under CINELDI-dagene 23.- 24. oktober. I år var alle partnere, pilotprosjeter og enkeltpersoner som hadde utmerket seg på en god måte i CINELDI-sammenheng kandidater for CINELDI-prisen, og det kom inn flere...
I snart et år har prosjektet VarmtVann2030 målt bruk av varmt tappevann. Målingene gir detaljert informasjon om vannforbruk, energibruk og varmetap i tre sykehjem og tre hoteller. De foreløpige resultatene viser store forskjeller mellom byggene og...
Om kunstig intelligens kombineres med datadeling i bærende næringer, kan vi skape verdier av stordata – slik vi klarte med oljen.
Vil flere huseiere energioppgradere boligen hvis kommunene endrer praksis for byggesaksbehandling? Det vil forskere fra SINTEF finne ut.
Nytt norsk laboratoriesenter kan bane vei for helgrønne hydrogenanlegg som erstatning for dieselaggregater i oppdrettsindustrien, spår SINTEF-forskere.
SINTEF var medarrangør på den første RTO Innovation Summit i Brussel (RTO= Research and Technology Organisations). Konferansen med tilhørende utstilling samlet mer enn 400 forskere, beslutningstakere og industriaktører fra hele Europa, og ga viktige...
Et nytt navigasjonssystem basert på elektromagnetisme gjør operasjoner i hovedpulsåren enklere og raskere. Det kan øke operasjonskapasiteten på denne typen behandling.
Boka "Innføring i byggereglene TEK 17" gir en oppdatert oversikt over lover og forskrifter som gjelder bygninger og byggevirksomhet.
Nå er de på tegnebrettet, lette anlegg for energigjenvinning som fjerner en sjettedel av CO2-utslippet fra kraftverk på oljeplattformer.
Norge kan ikke bli best i all digitalisering, men bør ha høye ambisjoner innen fire sentrale teknologier som er viktige for små og store i norsk økonomi.
Konferansen vil finne sted på Fornebu, og har Lean, digitalisering og fremtidens arbeidsliv som hovedtema.
Det er forskernes råd til norske borettslag som skal rehabilitere. Ambisiøs energioppgradering av boligblokker gir vesentlig lavere klimafotavtrykk enn enkel oppgradering, selv når utslipp fra materialproduksjonen er medregnet.
Usikre glassrekkverk kan utgjøre en stor fare for mennesker. SINTEF ønsker å samarbeide mer med produsenter og andre i byggenæringen for å øke sikkerheten.
Oppskriften består blant annet av CO2, vann, strøm og bakterier. Og en dæsj nanoteknologi.
SINTEF utgir nå en veileder for offentlige anskaffelsesprosesser innen utslippsfrie byggeplasser.
Ambisiøs energioppgradering av boligblokker gir lavere klimafotavtrykk enn enkel oppgradering, også når man regner med utslipp fra produksjon av byggematerialene. Det viser beregninger fra SINTEF.
De smarte dingsenes inntog er blitt kalt en tikkende bombe for IT-sikkerheten. Men viten som alt finnes, kan avverge smellet.
Mange ganger blir industriavfall og -avgass sett på som et problem; enten et miljøproblem eller et problem i forhold til helse og sikkerhet. Eller begge deler. Samtidig blir gjenbruk mer og mer viktig, både i husholdninger og i industrien. FME...
En ny rapport fra forskningssenteret Klima 2050 viser at de fleste store forsikringsselskapene er positive til å dele skadedata på adressenivå med kommuner og offentlige etater som arbeider med klimatilpasning.
I dag har Maren Asperheim vært konsernsjef i SINTEF. – Jeg gjør dette for å observere og lære, sier Maren, som blant annet besøkte selskapet SpinChip sammen med Alexandra Bech Gjørv.
SINTEF Byggforsk inviterer byggenæringen til jubileumskonferanse 30. oktober.
Forskere har funnet ut at hoppekrepsen, som er grunnlaget for livet lengre opp i næringskjeden, spiser støv fra gruveutslipp. Nå skal de undersøke hva skjer når maten til fiskeyngelen har magen full av steinstøv.
Teknologi for skanning av egen helse kan gi den avlastningen helsevesenet trenger for å takle eldrebølgen.
Klimamarin er et møtepunkt for forskere, næring og myndigheter som løfter kunnskap om hvordan klimaendringer påvirker viktige økosystemer og hvordan fiskeri og havbruk kan redusere sine klimagassutslipp og være en del av omstillingen til et...
En liten, norskutviklet dings skal blant annet brukes i kampen mot miljøsynderen ghost-fishing: tapte eller glemte fiskeredskaper.
Det reviderte konseptet for Ocean Space Centre, er vurdert som samfunnsøkonomisk lønnsomt.
Teamet bak et nytt medisinsk navigasjonssystem som gjør det lettere å ta prøver i lungene, fikk nylig en internasjonal innovasjonspris under Innovation Expo 2018 i Rotterdam.
Det er sjelden en halv grad har betydd så mye for menneskeheten. En allianse av hele 39 stater er bekymra for sin fremtid på grunn av klimaendringene. For ni land er havnivået allerede kritisk.
Hvordan sørge for bedre utnyttelse av strømnettet og lavere nettleie? Forskere har regnet seg fram til svaret.
Basert på teknologi fra SINTEF har selskapet poLight utviklet en fotolinse som kan brukes blant annet i smarttelefoner og andre enheter med innebygd kamera.
SINTEF har sammen med Safetec og Eni Norge, utviklet spesifikasjoner for et barrierepanel på Goliat.
Utstillingen "Byggforskserien - Past, Present, Future" kan nå oppleves på Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo.
En ny studie bekrefter at et nytt diagnoseverktøy som bruker ultralyd til å kartlegge trykket i hjernen etter en ulykke, virker. Nå tilføres teknologien kunstig intelligens slik at det blir mulig for ambulansepersonell å gjøre undersøkelsene allerede...
SINTEF og NTNU samarbeider i Brussel. Belønningen for norske bedrifter kan være høy, også i innovasjon og penger.
Et nyoppdaget signalstoff, eksosomer, skal nå under forskernes nanolupe i jakten på et diagnoseverktøy for Alzheimer sykdom.
Ved å utvikle små, automatiserte ferger, kan Norge kjøpe seg viktig tid før antall dyre broer og tunneler fastsettes for E39.
Annenhver husholdning går med på å gi fra seg strøm til andre en kald vinterdag. Det kan krympe behovet for dyr nettutbygging.
En ny bok tar for seg hvordan vi tar vare på sikkerheten i et arbeidsmarked i endring.
Hovedaktørene i norsk luftfart var samlet hos Norwegian i midten av september 2018, for å få med seg resultatene fra et spennende forprosjekt om Flight Data Monitoring og påvirkninger på piloters ytelse (human factors).
En ny faggruppe for anlegg og samferdsel vil bidra til å utvikle grønnere veier og anleggsplasser. De vil også påvirke folk til å velge mer miljøvennlig transport.
Med "Tjenesteshop" kan brukerne av kommunale tjenester selv booke tid for hjelpen de trenger. Forskere jobber nå med å kartlegge mulighetene dette gir.
Vann- og avløpsnettet sliter med å håndtere kraftige regnskyll, og fra 2008 til 2016 økte antall overvannsskader fra 18 000 til 26 000. Bedre tilgang til data er nødvendig for å kunne redusere skadene.
Hvordan påvirkes reisemønstret hos en barnefamilie som får levert ukens matvarer på døra? Dette er ett av spørsmålene som forskerne i et nytt prosjekt ønsker svar på.
Norge bør gjøre flere vannkraftverk til "batterier" for Europa – og erstatte fossil energi ved å gjøre naturgassen utslippsfri.
Faseendringsmaterialer (PCM) kan bidra til å endre mye i framtida: De kan brukes til å lagre termisk energi som kulde eller varme i en viss periode. For eksempel i huset ditt. Men hvordan virker de, og vil slike materialer bli vanlige?
Jeg ante fred og ingen fare da jeg spiste min britiske lunsj i London for et par uker siden. Planen for arbeidsdagen var ei arbeidsøkt sammen med gode europeiske kolleger for søke støtte fra H2020 til å drive arbeidet med å implementere CO2 fangst og...
Blue Impact startet som et miljøprosjekt i SINTEF. Nå blir det egen bedrift.
I dag legger det regjerningsutnevnte utvalget Digital21 frem til sammen 64 tiltak som skal bidra til å løfte norsk næringslivs evne til å utvikle og ta i bruk ny teknologi. Morten Dalsmo, konserndirektør i SINTEF leder utvalget.
SINTEF Raufoss Manufacturing AS har skiftet navn til SINTEF Manufacturing AS med virkning fra 1. september 2018. Navnebyttet signaliserer at SINTEF ønsker å spille en sterkere rolle innenfor norsk vareproduksjon i tida som kommer.
Bitcoin-feberen til tross: Den underliggende blokkjede-teknologien kan ikke lette all utveksling av produkter og data, slik noen synes å tro.
Behovsstyring av ventilasjon kan gi store energibesparelser i rom med varierende bruk, og systemene for behovsstyring er i stadig utvikling.
Det er konklusjonen til forskere som har analysert aktuelle teknologier for norske bygg som nesten ikke skal bruke energi.
En ny SINTEF-rapport analyserer ulike VVS-teknologier som er aktuelle for nesten nullenergibygninger i Norge.
Den kan høres futuristisk ut, men de fleste av oss bruker teknologien allerede, uten å være klar over det. Dette er nemlig små, mekaniske systemer med elementer på godt under en halv millimeter. Norske forskere som står bak teknologien som nå "brukes...
Vannspaltingsteknologi som effektivt omgjør sol- og vindkraft til nullutslippsbrenslet hydrogen, kan snart bli opptil 40 prosent rimeligere.
I Norge oppstår det med jevne mellomrom branner i rekkehus. Noen ganger skjer brannspredningen så raskt at "hele rekka går med". Hvorfor virker ikke brannskillene mellom hver leilighet som forutsatt, og hva kan gøres for å redusere faren for...
Stein Espen Bøe (43) er ansatt som ny daglig leder ved SINTEF Helgeland i Mo i Rana. Han har omfattende ledererfaring fra norske industrivirksomheter. SINTEF Helgeland styrker også sin stab med to traineer.
SINTEFs sommerjobbprosjekt har gitt industrien nyttige innspill til nyskapende, grønn innovasjon, samtidig som studentene i programmet har fått innblikk i de mange jobbmulighetene i industrien, helt i tråd med målet satt før oppstart
Skip kan få vinger. Da bruker de mindre drivstoff og reisen blir mer komfortabel for passasjerene. Denne teknologien - som har sitt utspring fra NTNU - kan først bli å finne på de nye skipene som nå blir testet i Trondheim.
"Alt om flislegging" er oppslagsverket for proffe flisleggere, rådgivere og arkitekter. Boka er oppdatert i henhold til TEK17 og aktuelle standarder. Blant annet viser den hvordan du oppfyller reglene for fall mot sluk, også med store fliser.
Forskning på mineraler og materialer er viktig for det grønne skiftet. NTNU, NGU og SINTEF går sammen om å etablere et nasjonalt laboratorium for å forske på mineraler og materialer.
Siri Hunnes Blakstad er ansatt som senior forretningsutvikler ved SINTEF Byggforsk. Hun starter i jobben 1. september.
Vi må bli bedre på å tilpasse oss klimaendringene. Dette gjøres best gjennom samarbeid i nettverk, viser en fersk forskningsrapport.
Nylig fikk et internasjonalt forskerteam flere førerløse båter og undervannsfartøy fra ulike leverandører til å kommunisere og samarbeide i en og samme marine operasjon.
Utviklingen av bærekraftig bioøkonomi i Europa forventes å få et stort løft ved å ta i bruk stordata-teknologi, takket være et prosjekt som støttes av EU-programmet Horizon 2020.
Norsk vannkraft kan bli avgjørende for å gjøre europeisk kraftproduksjon grønn - uten å bygge ut flere vannmagasin eller berøre flere vassdrag. Forskningsprosjektet HydroBalance har laget et veikart som beskriver norsk vannkrafts mulige rolle i det...
Teknologiselskapet Zivid åpner nye muligheter for industrien med et 3D-kamera som gir roboter menneskesyn. Nå har SINTEF-knoppskuddet fått Forskningsrådets innovasjonspris for 2018.
I tillegg til å være giftfri, er teknologien energibesparende. Derfor kan du spise is med god klima-samvittighet.
Noen av Norges ledende selskaper går nå sammen i Norwegian Open AI Lab for å bygge et nasjonalt kraftsenter for kunstig intelligens. Målet er å øke kvaliteten og kapasiteten på forskning, utdanning og innovasjon innen fagfeltet.
Den norske sjømatnæringen har hatt en sammenhengene vekst i verdiskapingen siden 2012. I 2017 var verdiskapingen inklusive ringvirkninger på nesten 94 MNOK. De 10 siste årene er ringvirkningene alene blitt doblet, og leverandørindustrien står nå for...
On May 17th, the MegaRoller Kick-off meeting took place in sunny and peaceful surroundings outside Helsinki. Partners from ABB, AW-Energy, Cruz Atcheson, Hydroll, Hydman, LIN, SINTEF, UiB, VTT and Wavec took part.
Nytt planleggingsverktøy kan spare fellesskapet for milliardbeløp når undervannsbrønner på sokkelen skal plugges igjen etter endt produksjon.
Verdens mest miljøvennlige produksjon av solceller skal økes med tigangen. Det skal skje i et lite norsk tettsted.
Blågrå og blågrønne tak er blitt viktige bidrag til overvannshåndtering og bedre luftkvalitet i byene. Det er også mulig å bygge slike tak når man oppgraderer bygninger.
Ett spørsmål klarer ikke arkitekter og ingeniører å bli enige om. Er det best å bare åpne vinduene om du vil lufte ut en bygning?
Ifølge ny forskning kan tretak bygges både lengre og flatere enn det som er anbefalt i dag. Det er en god klimanyhet.
På tampen av juni måned hadde vi besøk av fire studenter som gjennom SINTEFS Grønne Sommerjobber-program vil være tett koblet på Ranaindustrien i sommer. Mo Industripark AS og flere industriaktører i Rana er med som sponsorer.
India er det landet som har flest underernærte mennesker i verden. I tillegg er det mye av den produserte maten som aldri blir spist; hele 30 prosent av landets matproduksjon blir til matsvinn. Det tilsvarer et økonomisk potensial på 26 millioner...
Nye datamodeller løser mysterier som oppstår i atomenes verden når to ulike materialer sammenføyes. Det kan gjøre fremtidens biler lettere.
Problemet er globalt og bunner først og fremst i uvitenhet og manglende forståelse, mener forsker.
Norske forskere bruker digitale verktøy for å løse store utfordringer innen oppdrettsnæringen. Kanskje kan de også oppdage hvordan det er å være en fisk?
Drømmen om grønne drivstoffstasjoner der solstråler forvandler vann til hydrogen, har fått ny næring fra ferske norske forskningsresultat.
Teknologisenter Mongstad (TCM) og SINTEF fornyer samarbeidsavtale og vil presentere sine tilbud og tjenester innen karbonfangst og lagring (CCS) i felleskap for markedet.
Målet er tettere integrasjon av samfunnsvitenskapelig og teknologisk forskning, i tillegg til en styrking av forskningsområder som helse, transport, teknologiledelse, sikkerhet, digitalisering og arbeidsliv.
Med SINTEF i ryggen skal ni fabrikker i Rørosregionen styrke seg i en viktig kunst: lage varer tilpasset ønsker hos enkeltkunder like raskt som gammeldags masseproduksjon ble utført.
Et nytt EU-prosjekt skal gi oss grønnere byer gjennom rimeligere og enklere solcellesystem.
Norge har satt seg ambisiøse klimamål for transportsektoren, og klimagassutslippene skal ned. Elektrisk veg kan bidra stort, viser ny forskning.
Statnett har i samarbeid med Norsk Hydro, Hydal Aluminium Profiler, Kapp Aluminium, VP Metall, EFLA, NTNU og SINTEF Raufoss Manufacturing utviklet en aluminiumsmast til bruk i det norske sentralnettet. Masten gir om lag halvparten av CO2-utslippet...
Med frisk kapital satser SINTEF-knoppskuddet SonoClear internasjonalt med en ny væske som skal lette kirurgenes jakt på svulstvev i hjernen.
Batterier har blitt så billige at de kan brukes til mer enn dingser og elbiler. Nå vil nettselskapene ta dem i bruk for å stabilisere strømnettet.
Byggforskserien gir bakgrunnskunnskap for å kunne utforme bygninger med god beskyttelse mot fuktskader.
Prosessindustrien i Nordland samler seg nå i et felles arbeid med CO2-håndtering og lanserer "CO2-hub Nordland". Bedriftene har fått innvilget seks millioner i støtte fra Gassnovas CLIMIT-Demo program.
Bygninger, bruer, energi- og offshorekonstruksjoner kan få dobbelt så lang levetid og tåle ekstreme variasjoner i temperatur, vær og klima om Nano-betongen holder hva den lover. Sintef leder et internasjonalt utviklingsprogram, Lorcenis, som er klar...
Nye regjeringsbygg er en unik sjanse til innovasjon på tvers av materialgrenser. Nå er byggebransjen i ferd med å skusle den bort.
Dyrekjøpte erfaringer fra Kielland-ulykken kan sikre at liv og helse ikke settes i fare når roboter og kunstig intelligens tar kontrollen.
Kan ny teknologi gi økt trygghet for at norsk fisk på markedet er lovlig fisket og omsatt? Det er et av spørsmålene et nytt offentlig utvalg skal se nærmere på.
Vår opplevelse av innendørs komfort styres av hvilke muligheter vi har til å påvirke innemiljøet. Dette har igjen betydning for hvor mye energi vi bruker til lys og oppvarming.
- Det er viktig å ha noen store aktører som SINTEF som drar lasset i samarbeid med industrien, uttrykte statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal i Landbruk- og matdepartementet (LMD) under et besøk hos SINTEF Ocean 6. juni.
Først skal det brukes til å samle kjemikalier fra flyenes avising. På sikt skal filteret også benyttes i byområder. Der skal det fange miljøgifter, forurensing og sannsynligvis mikroplast.
Klas Boivie, seniorforsker ved SINTEF Raufoss Manufacturing i Trondheim, har fått spesialutmerkelsen "Additive Manufacturing Connection Point" fra ASTM International for sitt bidrag innenfor utviklingen av fagfeltet additiv tilvirking.
CINELDI WP2 «Smart Grid Operation» hadde workshop 5.juni i Trondheim. Følgende temaer ble presentert og diskutert: maskinlæring, selvhelende nett, sikkerhetsaspekter og mulighetene for co-simulering i National Smart Grid Laboratory.
4 juni ble den andre partnersamlingen i CINELDI WP1 «Smart grid development and asset management» avholdt på Scandic Nidelven i Trondheim.
Norge kan få ny storindustri takket være en ny type molekyler som tilfører nye egenskaper i en rekke produkter, fra miljøvennlig gulvbelegg til brusflasker.
De stortrives i jobben og er friskere enn folk flest, men er utsatt for skader muskel-og skjelettplager.
For å utvikle nye og levedyktige teknologibedrifter, har SINTEF lykkes med å etablere et nytt tidligfase-fond med en investeringskapital på 500 millioner kroner. European Investment Fund og en rekke private, norske investorer deltar i fondet.
Institutt-PhD Ailo Aasen har sammen med meg (Veileder) og samarbeidspartner ved Universitetet i Leiden i Nederland, Edgar M. Blokhuis, fått en artikkel på trykk i toppjournalen ”Journal of Chemical Physics”.
Et nytt forskningsprosjekt har som mål å gjøre tunnelkledninger med sprøytebetong til et enda bedre alternativ, også når det gjelder klimagassutslipp.
SINTEF deltar i eForFuel, et spennende EU-finansiert F&U prosjekt med målsetning å levere et bærekraftig alternativ til fossil drivstoff ved å bruke strøm og mikroorganismer til å konvertere CO2 til fornybart drivstoff.
Datasystem med "VM-gull" i kompleks planlegging sikrer nå at hjemmesykepleiere får mer tid til primærpasientene sine.
Alt fra info om vaksiner vi tok som barn til måleresultater fra smartklokker og apper bør samles ett sted og være tilgjengelig for både pasienter, fastleger og sykehus.
Regelmessig kalibrering av ventilasjonstekniske instrumenter kan spare bedrifter for store kostnader, og ikke minst gi et bedre inneklima.
Energi- og klimautfordringene henger tett sammen. Løser man energiutfordringene, så bidrar det til å løse klimautfordringene. Vi i SINTEF Energi jobber med fremtidens energiløsninger og dermed også teknologi for et bedre samfunn.
Byggforskserien beskriver oppbygningen av skrå tretak med oppholdsrom på deler av loftet.
Gammel batteriteknologi i ny drakt, skal gi oss et av de grønneste og tryggeste batteriene på markedet. Sink og luft kan nemlig gi oss batteri proppfullt av energi – til en brøkdel av dagens pris.
Våtromsnormen beskriver planlegging og installering av rør-i-rør-systemer for tappevann i bygninger som tilfredsstiller funksjonskravene i byggteknisk forskrift.
"Grønt hydrogen" basert på naturgass ser ut til å bli billigere og mer klimavennlig enn mytene sier.
Med litt motivasjon, tid og tålmodighet kan du bygge en skjermvegg på egenhånd. Dette er arbeid man ellers gjerne må betale dyrt for å få utført.
Å fange klimagassen CO2 fra industriprosesser som sementproduksjon, er en energikrevende og dermed kostbar øvelse. Men ved å koble på fornybar varmegjenvinningsteknologi, kan energibehovet for CO2-fangst bli fire ganger så lavt.
Når gamle avløpsrør renoveres, blir overgangen mellom sluk og membran på gulvet ofte glemt.
I motsetning til hos mennesker som har et fullt utviklet nervesystem, er distribuert fiberoptisk føling (Distributed Fibre Optic Sensing – DFO) fremdeles på spedbarnsstadiet. Men teknologien er i rask utvikling.
Nytt regneverktøy som "ser" motbakker og rushtrafikk, kan hjelpe byene med å finne ut hvor batteridrevne busser og lastebiler egner seg.
En rapport fra SINTEF viser hvordan prosjekterende kan bruke luminanskontrast, farger og belysning for å gjøre det lettere å finne fram i bygninger.
Hver gang det spilles fotball på en av Norges kunstgressbaner frakter hver spiller med seg to milliliter gummigranulat ut av banen. Det kan bety omtrent 65 tonn avfall som havner i naturen i løpet av et år – og mye av dette er plastmateriale.
Broer med elementer av kompositt (fiberarmert polymer) kan bli et vanlig syn i Europa, og vindmøller kan bli mer pålitelige og tåle mer, dersom nytt felleseuropeisk forskningsprosjekt når sine mål.
Et miljøvennlig antigroingsbelegg for båter og skip vil gi mindre forurensende utslipp, både i luft og vann. Derfor har forskere utviklet helt nye materialer ved å herme etter naturen.
For å holde norske solceller på verdenstoppen når det gjelder kvalitet, trengs sensorer som kan se det usynlige.
Norges planlagte utstillingsvindu for CO2-håndtering åpner for omgjørelse av naturgass til "rent drivstoff" – hydrogen – i stor skala.
I det innovative EU-prosjektet GoJelly tenker forskerne nytt i arbeidet med å løse mikroplastutfordringen: De vil bruke naturen selv til å fange den.
WP6 «Smart grid scenarios and transition strategies» skal legge grunnlaget for strukturert flerfaglig forskning i CINELDI og integrere resultater/løsninger fra øvrige WPer i en transisjonsstrategi (roadmap) for fremtidens intelligente, fleksible og...
I en hyperloop kan varer, og kanskje folk, transporteres i rør - helt uten friksjon og i 1200 km/t. Er det et realistisk konsept? Helt klart, mener forskere som peker på to hyperloop-fortrinn fra hjemmebanen.
Tettere integrasjon av samfunnsvitenskapelig og teknologisk forskning er målet, i tillegg til en styrking av forskningsområder som helse, transport, teknologiledelse, sikkerhet, digitalisering og arbeidsliv.
Regjeringen ønsker bærekraftig vekst i industrien og oppretter samhandlingsforumet Prosess21. Nina Dahl, forskningssjef i SINTEF Industri, er en av ti eksperter som er utnevnt til å sitte i styringsgruppen for forumet.
Onsdag 25. april ble rapporten Industrielle muligheter og arbeidsplasser ved CO2-håndtering i Norge lansert. Rapporten er utarbeidet av SINTEF i samarbeid med NTNU på oppdrag fra NHO, LO, Fellesforbundet, Norsk olje og gass, Norsk Industri og...
Tekniske installasjoner skal prosjekteres og utføres slik at de ikke øker faren vesentlig for at brann oppstår eller at brann og røyk sprer seg. En anvisning i Byggforskserien viser noen mulige løsninger.
Oppdrettsnæringen må ukentlig melde inn lusetall fra sine lokaliteter. Disse tallene legges til grunn for myndighetenes regulering av næringen. Målet med lusetellingene er å ha god kontroll med lusenivåene for å unngå negative konsekvenser for både...
Et nytt 3D-kamera avslører hvordan fiskene har det, hvor fort de svømmer og hvor mye de veier. Ved å ta bilder i tre dimensjoner kan fiskerne og fiskeoppdretterne få vite mye mer om fisken.
Ved initieringen av prosjektet NanoDrop (effektivisering av CO2-kondensasjon) kontaktet jeg Professor Evelyn Wang som leder Device Research Laboratory (DRL) ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). MIT er et Ivy League universitet i Cambridge...
Torsdag 19. april var det holdt oppstartsmøte på AutoKons-prosjektet. Prosjektet har som målsetning å effektivisere produksjonen av store stålkonstruksjoner ved bruk av avanserte metoder for oppmåling, automatisert sveising og kvalitetskontroll.
SINTEF-forsker Walter Caharija er en av mange teknologer som gjør sitt for at verden trygt og billig skal kunne frakte gods på selvstyrte skip. Nå er han tildelt SINTEFs pris for fremragende forskning i 2017.
I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan forbedringer innen måle- og sensorteknologien kan fremme nyskapning i den petrokjemiske industrien. Etter skiferoljerevolusjonen vil neste gjennombrudd bestå i å utvikle ideer om hvordan man kan gjøre...
Hvert år deler SINTEF ut en arbeidsmiljøpris til et miljø, en gruppe eller en person som har gjort en særlig innsats for arbeidsmiljøet i SINTEF. Årets vinner er en rettferdig og kreativ gledesspreder.
Hvordan har det seg at det er et høyere sykefravær i Troms enn i Møre og Romsdal og Rogaland? Dette har forskere ved SINTEF i Tromsø sett nærmere på.
Kjøretøy eller kraftverk for å generere elektrisitet som drives av hydrogen, gir kun varme og vann som utslipp. Norge produserer mye vannkraft og vindenergi. Noe av denne fornybare energien kan brukes til å produsere hydrogen gjennom å splitte vann...
SINTEF-forsker Lars Gullbrekken disputerer for doktorgraden ved NTNU 3. mai om klimatilpasning av luftede, store tretak.
Samlokalisering av ulike botilbud oppfattes ofte som noe negativt, men ulike tilbud i nærheten av hverandre kan også bidra til at ulike bygg og funksjoner kan brukes av flere og bidra til et bedre lokalmiljø.
En ny rapport fremhever at realisering av fullskala CO2-håndtering i Norge kan skape verdier i form av industriutvikling og arbeidsplasser.
Forskerne har sett i "krystallkula". Her er teknologitrendene som vi påvirke framtidas transportsystemer.
De er lette, sterke og fri for rust og råte. Elementer av fiberarmert plast kan gi morgendagens Norge broer med lange liv og lave levetidskostnader.
En veileder fra SINTEF viser gode eksempler på ettermontering av heis i bygårder og blokker.
At det er effektivt er hovedgrunnen til at mennesker bruker chatbots. Men noen ser også på dem som potensielle venner, ifølge studien «Why people use chatbots».
Klimaendringer utfordrer våre muligheter til å drive vintersport. Vintrene blir mer uforutsigbare, vi opplever lengre periode uten snøfall, perioder med regn og høye temperaturer, og samtidig sammenhengende perioder med stabilt vinterklima, slik som...
En metode er utviklet for å hjelpe kommuner med å stille krav til overvannshåndtering og grønne områder i byggeprosjekter. Studier viser at metoden foreløpig er lite utbredt.
Hun har vært i Spania for å lære om skinkeproduksjon. Inna Petrova kom hjem med ny viten om når tørkeprosessen kan avsluttes for å oppnå den beste skinken.
Norge bygger infrastruktur som aldri før. Nye Veier utfordrer dagens praksis innen byggeprosess, byggetid og kostnader. Statens Vegvesen lar seg utfordre og kutter kostnader. Videre tvinger Parisavtalen oss til å tenke grønnere. Anleggssektoren er i...
SINTEF fikk et resultat før skatt på 234 millioner kroner i 2017. Dette er det beste økonomiske resultatet for SINTEF noensinne.
Det vi gjør, kan bakteriene (kanskje) gjøre bedre. Som å lage miljøvennelig sement, for eksempel.
For å nå nasjonale klimamål og fremme grønn konkurransekraft er det nødvendig å redusere utslipp av karbondioksid (CO2) i transportsektoren. EU har et internasjonalt mål om å redusere klimagassutslippene fra europeisk transportsektor med 60 prosent...
Prosjektet "Arbeidsmiljø og helse i fiskeflåten" handler om yrkesfiskeres arbeidsmiljø. Ved bruk av ulike metoder, analyser av registerdata om sykefravær, spørreundersøkelser, intervjuer, observasjon og målinger ute på fiskefartøy, er både...
Sirkulær økonomi er et begrep som blir stadig vanligere. Men hva ligger i begrepet, og hvorfor er det så smart å tenke sirkulært? Gemini forklarer.
Når Kina skal bygge ut vannkraft, ber de om råd fra norske forskere. Nå kan kraftutbyggerne lese håndboken for fiskevennlige vassdrag på sitt eget språk.
Norske forskere bidrar til å utvikle verdens varmeste geotermiske brønn i et ikke-vulkansk område. Målet er å utnytte den utømmelige varmen fra jordas indre. Men det krever utstyr som tåler det aller, aller meste.
En godt planlagt tilstandsanalyse med tydelig omfang og formål kan gi verdifull informasjon om hvilken tilstand en bygning er i, og hvilke konsekvenser denne tilstanden kan få.
Vi har vært i Tokyo for å vise frem vår forskning på hydrogen og for å finne ut hva andre holder på med.
Ann Kristin Kvellheim disputerer ved NTNU 5. april på området teknologiledelse i byggesektoren.
SINTEF avslørte nylig at den mobile sjekkeappen for homofile – Grindr – deler sensitive data som HIV-statusen til brukerne, med aktører som driver med markedsføring.
Frisk kapital, erfarne gründere og et marked i kraftig vekst. Med sin nye mikrofon for stemmestyring kan SINTEF-knoppskuddet sensiBel bli et norsk industrieventyr.
Siste hinder for storstilt frakt og lagring av CO2 i Nordsjø-området handler om internasjonal jus.
Sensorer og instrumenter som måler vann, strøm og utstyr skal plasseres i fjorden i et fullskala laboratorium. Fjordlabben vil ha "hubber" i Trondheim, Hitra/Frøya og Ålesund. Det gir unike muligheter for å teste ny teknologi helt fra tegnebrettet...
Bedre modeller for å forutsi nedbørutløste jordskred vil redusere skader på mennesker, eiendom og infrastruktur.
En digital plattform med åpen kildekode skal brukes i utvikling og drift av nye skip.
En helt ny type oppdrettsanlegg som likner mer på en langstrakt offshore-plattform enn et tradisjonelt oppdrettsanlegg, kan snart møte norske bølger.
Engasjerte studenter ved OsloMet og NMBU ønsker å redusere energitapet tilknyttet tappevann. Studentene er tilknyttet forskningsprosjektet VarmtVann2030.
For tiden er det en opphetet debatt om energisamarbeid og strømkabler til Europa.
Smelteverksindustrien bør presse frem et tilbud av støvmasker med mer enn en størrelse, anbefaler forskere bak fersk studie av arbeidsmiljøet i norske smelteverk.
Mange har forsøkt å finne løsninger som kan stoppe orkaner før de treffer land og menneskeliv går tapt. Norske forskere mener løsningen ligger i kalde bobler.
Men heldigvis har også vedfyring en avkjølende effekt, viser en ny studie.
Den første hydrogendrevne lastebilen i Nord-Europa vil rulle på midtnorske veier alt i år. Drivstoffet består delvis av forvandlet solcellestrøm – fra paneler på et trøndersk tak. Konseptet er en industrimulighet for Norge, mener forskere.
Teknologi kan av og til utvikle seg som eit snøskred. For om lag femten år sidan hadde fleire oljeplattformer i Nordsjøen fått breibandsforbindelse til land via fiberkabel.
Teknologi kan av og til utvikle seg som eit snøskred. For om lag femten år sidan hadde fleire oljeplattformer i Nordsjøen fått breibandsforbindelse til land via fiberkabel. Men kva skulle breibandet brukast til?
Til tross for både regn og kulde fungerer solceller godt i Norge, viser forsøk i klimalab. Men én ting bør solcelleeiere være oppmerksomme på, om de vil ha maks effekt av sola.
CO2-fri gasskraft fra plattformer kan om noen år gi konkurransedyktig grønn strøm til deler av sokkelen – og kanskje også til fastlandet.
Masseproduksjon av plastprodukter slik vi kjenner det i dag, startet ikke før andre verdenskrig. Krigen fremskyndet behovet for nye teknologier, og plast skulle komme til å revolusjonere måten vi lever på ved å gi oss slitesterke, masseproduserte og...
Det meste av plastbitene i havet havner på sjøbunnen, ifølge ny forskning.
Nye kraftkabler til utlandet vil verken ødelegge norsk natur eller gi oss dyrere strøm, på tross av påstander om det motsatte.
Et nytt medisinsk navigasjonssystem vil gjøre det lettere å ta prøver etter mistenkelige funn på røntgen. Det kan tredoble suksessraten for lungekreft-diagnostikk.
Selv om all industri i verden brukte fornybare energikilder, vil det fortsatt være prosesser som avgir klimagasser. Fanger vi disse gassene effektivt, er mye gjort. Teknologien finnes allerede, ifølge forskningsdirektør Mona Mølnvik ved SINTEF.
Vind kan om litt gjøre flere øyer selvforsynt med grønn strøm – også når det er vindstille. EU-finansiert pilotprosjekt i Trøndelag skal vise hvordan.
Vannsektoren trenger nye løsninger for å håndtere overløpsvann i perioder med ekstremnedbør. SINTEF er på saken.
For å gjøre solceller enda bedre og billigere enn det de er i dag, må vi ta i bruk kraftig skyts – bokstavelig talt. Vi har som mål å forstå hvordan noen helt spesifikke materialdefekter dannes i silisium for solceller. Defektene vi er ute etter å...
SINTEF Ocean leder et prosjekt som heter SMARTFISH H2020, finansiert gjennom EUs rammeverksprogram Horizon 2020. Målet med prosjektet er å utvikle teknologiske løsninger som bidrar til en fiskerisektor som er bærekraftig og effektiv.
Den første hydrogendrevne lastebilen i Nord-Europa vil rulle på midtnorske veier allerede i år. Det er godt nytt både for klimaet og norsk verdiskaping, framholder SINTEFs hydrogenforskere.
Råd fra SINTEF er en viktig grunn til at ASKO har valgt å satse på nettopp hydrogen som fremtidig drivstoff til tungbilparken sin, opplyser ASKOs sjef i Midt-Norge, Jørn Arvid Endresen.
Øivind Wilhemsen (32), forsker fra SINTEF og professor II på NTNU, mottar Forskningsrådets pris for unge forskere 2018.
Nanoteknolog Øivind Wilhelmsen i SINTEF/NTNU, språkforsker Terje Lohndal ved NTNU og kreftforsker Kyrre Eeg Emblem ved UiO hedres med nyopprettet pris og 500.000 kroner hver.
Et forskningsprosjekt skal gjøre det enklere for offentlige byggherrer å stille krav om fossilfrie og utslippsfrie byggeplasser.
Norsk langrennssport går vitenskapelig til verks for å analysere hvordan våre gullhåp utnytter kreftene sine når de går på ski. Sensorbasert forskning skal gi løperne verdifulle treningstips og hjelpe dem med å finne det helt perfekte skipar.
SINTEF har utviklet en ny, lovende metode for å måle blodtrykk. Om forskerne lykkes med videreføringen, kan metoden måle pasientens blodtrykk kontinuerlig. Det kan redde mange liv. Nylig fikk forskerne bak sensoren 16 ferske millioner til videre...
Hvilke natursteinstyper egner seg i bygninger og uteanlegg? Hva bør man spesifisere ved anbudsinnhenting og leveranser? Byggforskserien gir svar.
I dag ble "Manufacturing Technology Norwegian Catapult Centre" åpnet på Raufoss, en av de to første katapult-sentrene i Norge. Senteret skal hjelpe bedrifter med å ta ideer raskere fra konsept til marked.
Før var havbruk en attåtnæring. Nå er det storindustri. Næringen blir stadig bedre på sikkerhetsarbeid, men det er tydelig områder som bør forbedres.
Dugnaden "Sammen redder vi liv" skal mobilisere hele befolkningen til å redde flere liv. Barna skal også med – og forskere er satt på saken for at det skal lykkes.
Yara og SINTEFs nye fellesprosjekt, en innovasjonshub for effektiv og klimavennlig gjødsel- og matproduksjon, ble høytidelig åpnet tirsdag 30. januar. Det langsiktige målet for satsingen er å gi verden nok mat på en ansvarlig og klimavennlig måte.
Prosjektet "GreenCharge" fikk nylig grønt lys fra EU-kommisjonen. Med støtte på 5 mill. euro over tre år skal blant annet innovasjon innen lading av kjøretøy bidra til å realisere lavutslippssamfunnet med SINTEF i førersetet.
Det er både teknisk, økonomisk og praktisk mulig å basere hurtigbåtsambandet mellom Trondheim og Brekstad/Kristiansund på nullutslipps-drivstoffet hydrogen, konkluderer fersk rapport.
En helt ny undersøkelse om sikkerhetsstyring i havbruksnæringen viser at utviklingen går i riktig retning, men at det fortsatt er rom for forbedring på flere områder. Undersøkelsen er gjennomført blant 135 ledelses- og stabsansatte i ulike...
Elkem og SINTEF inngår samarbeidsavtale for å øke forskningsaktiviteten i Nord-Norge. Satsingen vil blant annet innebære mer forskning på bærekraft, digitalisering og mineralet kvarts.
For å få god effekt av offentlige penger, er det viktig å identifisere de kommunene som har størst behov for omstillingsmidler.
Den veier 10 tonn og er utviklet av amerikanske ingeniører på oppdrag fra norske forskere. Mastodonten som har fått navnet Polyax-rocker'n, skal gjenskape de geologiske spenningene som virker i oljereservoarer – med superpresisjon.
Bygging med snø er en eksklusiv, sesongbetont aktivitet i nærkontakt med arktisk natur, i frisk luft og myggfritt miljø. Byggforskserien viser hvordan.
Det var Dag Slagstad som bygget opp modelleringsverktøyet SINMOD. Nå har det gått 30 år, og sjefforskeren jobber fortsatt med utvikling av det samme verktøyet.
Utslippsfri produksjon av strøm er avgjørende for det grønne skiftet, ifølge Nils Røkke, forsker og direktør for bærekraft i SINTEF. Han ønsker en strengere klimapolitikk velkommen.
Mangel på samordning. Penger som brukes på toppen og ikke når frem til dem som står nærmest risikoen. Ikke alt er blitt bedre innenfor sikkerhet etter terrorangrepet i 2011.
Med 125 millioner EU-kroner i ryggen – og gjødselingredienser som råstoff – skal norske teknologer utvinne sjeldne jordarter som elbil- og vindturbinfabrikker i Europa skriker etter.
Byggforskserien er godt kjent for byggenæringen i Norge. Gjennom 60 år har Byggforskserien bidratt til god kvalitet og riktig utførelse i alle typer bygninger. Og behovet for mer kunnskap bare øker.
Seniorforsker Rachel Tiller er tildelt den prestisjetunge Fulbright Arctic Chair Award. Hun skal være gjesteforsker ved Maritime Studies programmet ved Texas A&M University at Galveston utenfor Houston.
SINTEF-forskeren Walter Caharija fikk nylig en pris for beste artikkel under en internasjonal konferanse i Australia.
Mange kvier seg for å kjøpe frukt og grønnsaker på nett fordi vi vil sjekke kvaliteten. Men kanskje kan en slags Netflix eller Tinder for ferskvarer bli løsningen.
Metallet i smøreosttubene våre bør resirkuleres. Hvor viktig er det at tuben er helt tom? Og at vi tar av korken?
Lukkede merder kan løse flere av utfordringene havbruksbransjen sliter med i dag. Men slike konstruksjoner må tåle kraftige bølger - både inni og utenfor. Nå testes teknologien i Skipsmodelltanken ved SINTEF i Trondheim.
Å utvikle neste generasjon formverktøy for konkurransekraftig produksjon, det var målet med BIA-prosjektet NextForm. Prosjektet ble nylig avsluttet, og har vært veldig vellykket for alle partnerne.
Morten Dalsmo, konserndirektør i SINTEF, og leder av Digital21-utvalget ønsker velkommen når Digital21 lanserer sitt road-show på Herøya Industripark torsdag 11 januar. Næringsminister Monica Mæland vil også være tilstede.
Produksjon og utbygging av nye anlegg foregår i et stadig økende tempo. Mange erfarer problemer med biologisk produksjon, teknisk uferdige anlegg ved oppstart og økt utfordring med manglende kompetanse for å drifte mer komplekse anlegg. Dette er...
Hvorfor utvikles det ikke flere bærekraftige løsninger i anleggssektoren? Hvorfor kommer så få nye produkter på markedet? Som forskere med lang erfaring fra området, ser vi på mulige forklaringer og tiltak for å gjøre det enklere å utvikle...
Stømbrudd? Ingen fare. Sensorteknologien er satt på saken.
Forskningsinstituttene SINTEF Materialer og kjemi og SINTEF Petroleum har med virkning fra 1. januar 2018 slått seg sammen og heter nå SINTEF Industri.