Forsker Antoine Pultier klarte i et eksperiment med Grindr å få ut opplysninger om brukerne har HIV eller ikke, når de sist testet seg for HIV, personenes telefonnummer og etnisitet.
– Dette er medisinske data som det er svært alvorlig å dele. De sendes til amerikanske selskaper som ikke har tillatelse og systemer for å sikre medisinske data, sier Pultier.
Grindr deler også annen konfidensiell informasjon om brukerne sine, noe som kan være svært alvorlig i enkelte land. Dette gjelder private opplysninger som navn, facebook-konto, opplysninger om venner, hvor de jobber, bor, hvor de befinner seg, hva de liker og hvilke interesser de har.
Dette er listen over data som lå usikret på Grindr:
- Kjønn
- Alder
- "Tribe" (Egenbeskrivelse som leather, geek)
- "Er interessert i" (For eksempel chat eller sex.)
- Etnisitet
- Status (i et forhold/singel)
- Telefonens ID
- Andre cookies som er lasta ned
- Telefonens tekniske data (modell, operativsystem)
- Brukerens GPS-posisjon
- Land
- Språk
Saken er nå blitt omtalt i BBC, Buzzfeed, CBS News samt en rekke andre store internasjonale medier. Dette har ført til at Grindr nå vil skjerpe delingen av persondata.
Tilgjengelig for alle i samme nettverk
Informasjonen var tilgjengelig, for alle deler samme nettverk som f. eks wifi på en flyplass, på en arbeidsplass, eller i samme bygg. Med andre ord kan informasjonen komme fram til arbeidsgiver, foreldre eller i verste fall myndigheter i regimer som ikke tillater homofili.
– Dette kan naturligvis få fatale konsekvenser for enkeltmennesker, sier forskeren.
Sjefteknolog i Grindr, Scott Chen, meldte i en Tumblr-post at å dele data med partner som app-utviklingsfirma som Apptimize, eller og leverandører av dataanalyse som Localytics, er vanlig praksis i bransjen. Han mener at Grindr har gjort flere tiltak for å sikre private data for brukerne, men at de også har et ansvar for å bidra til å sikre helsen til sine homofile, bi- og transseksuelle brukere som er fra hele verden:
«As a company that serves the LGBTQ community, we understand the sensitivities around HIV status disclosure. Our goal is and always has been to support the health and safety of our users worldwide,» skriver Chen på Tumblr.
Det er ikke godt nok for alle, mener SINTEF-forskeren:
– Vi er helt sikre på at all denne informasjonen faktisk er delt, og testen som jeg utførte ble filmet og direktesendt på Svensk TV, sier Antoine Pultier.
- Her kan du se innslaget på Svensk TV2