Til hovedinnhold
Norsk English

Nytt supermolekyl skal produseres i pilotfabrikk på Herøya

Vil gjøre industri av supermolekylet: Fra venstre: Kjemiker Eva Landsem, teknologisjef Dag Høvik, økonomisjef Hans Vidar Hanssen, daglig leder Morten Eikenes, og styreformann Svein Ove Faksvåg.
Vil gjøre industri av supermolekylet: Fra venstre: Kjemiker Eva Landsem, teknologisjef Dag Høvik, økonomisjef Hans Vidar Hanssen, daglig leder Morten Eikenes, og styreformann Svein Ove Faksvåg.
Norge kan få ny storindustri takket være en ny type molekyler som tilfører nye egenskaper i en rekke produkter, fra miljøvennlig gulvbelegg til brusflasker.

Det miljøvennlige molekylet er resultatet av 13 år med forskning og teknologiutvikling i SINTEF. Knoppskuddet Funzionano skal nå bygge en pilotfabrikk på Herøya i Porsgrunn og ta produktet ut i markedet.

Nyvinningen forlenger levetiden
– Vi har utviklet en slags universalbyggekloss som gjør at vi kan skreddersy nye molekyler fra kjente kjemikalier. Det betyr at våre kunder kan erstatte miljøskadelige stoffer, redusere materialbruken og forlenge levetiden på produktene sine, sier administrerende direktør Morten Eikenes i Funzionano.

De bittesmå "byggeklossene" skal i første omgang bidra til å erstatte tungmetallbaserte flammehemmere, i for eksempel gulvbelegg og treholdige byggematerialer. Funzionano-teknologien kan også brukes til å gi plaststoffer som PET (Polyetylentereftalat) nye egenskaper.

– Brusflaskene vi omgir oss med til daglig består i all hovedsak av PET. Det er en tiltakende trend å redusere mengden PET i emballasje, og flasker laget av et tynt lag med PET er i seg selv ikke lufttett. Med vår løsning blir flaskene helt tette og dermed bedre egnet til oppbevaring av mineralvann, juice, øl eller andre varer, sier Eikenes.

24 millioner kroner i finansiering på plass
Den patenterte teknologien har også blitt brukt av Jotun i malingsproduktet Drygolin Extreme, og det har resultert i redusert bruk av løsemidler i tillegg til at malingen fikk bedre egenskaper.

Funzionano jobber nå med kundetesting og skal bringe produksjonen over fra laboratorieskala til pilotskala. Deretter står oppskalering til full industriell produksjon for tur.

Til å finansiere dette har hovedeieren SINTEF Venture IV fått med seg såkornfondet Skagerak Maturo Seed og Investinor i en emisjon på 24 millioner kroner.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått på plass gode medeiere. Vi har nå en solid plattform for å videreutvikle teknologien og skape en ny industri i Norge, sier Jostein Bjøndal, som er investeringssjef i SINTEF Venture og styremedlem i Funzionano.

Funzionano AS har også fått støtte fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning.

Fakta om Funzionano AS

  • Etablert i 2015 av SINTEF, basert på 13 år med forskning.
  • Eierne er SINTEF Venture IV (hovedeier), Skagerak Maturo Seed og Investinor.
  • Driver med produksjon og salg av det som på fagspråket kalles funksjonelle nanoteknologi-baserte hybridpolymerer som brukes til å forbedre andre materialer.
  • Holder til i Forskningsparken i Herøya Industripark, i Porsgrunn.

Kontaktpersoner

  • Morten Eikenes, administrerende direktør i Funzionano, telefon 913 17 077, epost .
  • Dag Høvik, CTO i Funzionano, telefon 922 67 880, epost

Kontaktperson