Dessverre oppdager mange at boligen de nettopp har kjøpt er i dårligere stand enn forventet. Så mye som hver sjette bolighandel ender med misnøye og klager. Men, heldigvis er det mulig å ruste seg mot de mest ubehagelige overraskelsene.
Beskriver vanlige feil og mangler
SINTEF har utgitt en egen bok med sjekkpunkter for deg som skal kjøpe. Boligkjøperboka beskriver hva som er typisk for ulike boligtyper og byggeperioder, hvor boligen kan ha svakheter, og hvilke mangler som kan kreve kostbar utbedring. En oppdatert versjon av boka er nå tilgjengelig.
- SINTEF vet mye om hva som kan være galt med norske boliger. Boligkjøperboka bygger på vår erfaring fra skadeoppdrag og forskning på norske hus gjennom 60 år, sier seniorrådgiver Anders Kirkhus.
Øv deg på å se bak stylingen
Det er blitt mer og mer vanlig å betale for profesjonell styling av boliger.
- Hvis boligen er stylet, er det ekstra viktig at du som skal kjøpe trener deg opp til å se hva som skjuler seg bak de nymalte flatene og delikate møblene. Hvilke kvaliteter ved boligen er det du ikke uten videre kan endre på? Her deler vi våre erfaringer med leseren, sier Kirkhus.
Boligkjøperboka skal gi deg et best mulig underlag for å ta riktige valg og ha realistiske forventninger til hva du kjøper. Boka gjengir også hovedpunkter fra byggereglene (TEK17), som angir kravene til nye boliger.
Ser du etter mulighet for leieinntekter?
Mange ser etter muligheter for utbygging eller leieinntekter når de er på boligjakt. Den siste utgaven av Boligkjøperboka inneholder også et kapittel som tar for seg mulig utvidelse og utleie av deler av boligen.
- Både tekniske forhold og regler for utleie kan begrense mulighetene for å leie ut en del av boligen. I boka forklarer vi hva du må undersøke, hvilke regler som gjelder, og hva du kan sjekke selv, sier Kirkhus.
Skal du for eksempel leie ut en leilighet i kjelleren, må det være godkjent rømningsvei. Leiligheten bør ha dokumentasjon på at radoninnholdet i luften ikke er over maks lovlig nivå. Du må også forsikre deg om at det elektriske anlegget har nok kapasitet til en ekstra husstand eller beregne kostnader til oppgradering.
Fortsatt mange klager etter boligkjøp
Forbrukerrådet har utarbeidet et eget kapittel i Boligkjøperboka om blant annet kjøpekontrakter, klagemuligheter og forsikringer.
- Det er vanligst å klage på avvik mellom forventningen ved boligen og dens faktiske kvalitet. Det kan dreie seg om for eksempel fuktskader, skadedyr eller at boligen ikke er i henhold til offentlige krav, sier Forbrukerrådets fagdirektør for bolig, Olav Kasland.
Kjøper du brukt bolig, er det en mangel om selger har misligholdt sin opplysningsplikt, eller om boligen er i vesentlig dårligere stand enn du hadde grunn til å forvente. Da må du først klage til selger. Om selger har tegnet boligselgerforsikring, kan du klage til Finansklagenemnda dersom du ikke blir enig med selgers forsikringsselskap. Du har også rettigheter om du er misfornøyd med en nybygd bolig.
- Dersom du allerede har kjøpt bolig, brukt eller nybygd, og er misfornøyd med kjøpet, kan Forbrukerrådet bidra med råd. Samtidig påvirker vi myndighetene for å få til endringer i lovverket som skal forhindre mange unødige konflikter. Heldigvis har Stortinget bedt regjeringen se på hvordan boligmarkedet kan bli tryggere, avslutter Kasland.