Slik reduserer du flomskadene
Er huset ditt skadet som følge av ekstremværet "Hans"? Ikke fortvil, flere ting kan gjøres for å begrense skadeomfanget.
Er huset ditt skadet som følge av ekstremværet "Hans"? Ikke fortvil, flere ting kan gjøres for å begrense skadeomfanget.
27. september er Verdens gapahukdag – en dag som naturligvis bør nytes utendørs. Du kan oppføre en gapahuk uten å søke kommunen, men slurver du med prosjektering eller utførelse, kan resultatet bli en våt fornøyelse.
Sommeren er høysesong for vannskader. Men noen enkle grep kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.
Miljøsynder blir ikke mindre om du ikke kan se dem: Nå skal forskere finne ut hvor farlig den usynlige plasten i havet er.
Industrien trenger mer kunnskap om materialegenskapene til addtivt framstilte komponenter, inklusive repetérbarhet fra komponent til komponent. Hovedmålet med MKRAM-prosjektet, Material Knowledge for Robust Additive Manufacturing, har vært å bygge...
Norsk næringsliv skal få tilgang til verdens beste laboratorietjenester. Den grønne omstillingen og økt internasjonal konkurranse skal møtes offensivt.
Dersom man lykkes med å bruke aluminium som armering i store betongkonstruksjoner, vil det revolusjonere betongindustrien. Det vil også redusere klimafotavtrykket fra byggenæringen betraktelig. Alt tyder på at det går veien.
Norske anleggsmaskiner går på tomgang i nær halvparten av arbeidstiden. I tillegg står de for en femtedel av klimagassutslippene fra bygg- og anleggsnæringen.
Hvordan vil fremtidens transportsystem se ut? SINTEF har bidratt til å svare på dette gjennom deltakelse i strategigruppen Transport21, som nå har levert sin rapport til regjeringen.
Ved å satse på masseprodusert skreddersøm kan en bedrift tilby individuelt tilpassede produkter til mange. Siden Røros Metall tok i bruk strategien, har de doblet omsetningen av kjøkkenvifter.
Hellesylt Hydrogen Hub, et konsortium bestående av ledende aktører innen hydrogenfeltet, er tildelt NOK 37,6 mill. fra finansieringsordningen PILOT-E for utvikling av en helhetlig verdikjede for produksjon, lagring og levering av grønt hydrogen til...
I prosjektet SiteCast har aktører fra hele verdikjeden gått sammen for å øke konkurranseevnen for plasstøpte betongkonstruksjoner.
Steinmasser som tas ut fra tunneler, fraktes ofte rett til deponi, før ny stein transporteres inn for å bygge vei og bane.
Se for deg at du hver morgen tar heisen femti etasjer ned i bakken for å gå på kontoret. Det blir hverdagen for tusenvis av mennesker i Singapore om få år. Men hva skal til for at det skal oppleves som både trygt og trivelig? Norske forskere har sett...
Netthandel har potensial for å senke klimaavtrykket fra transport, men det er for tidlig å si om færre reiser til butikken veier opp for den økte godstransporten.
Hull i nota er den vanligste årsaken til rømming av oppdrettslaks og ørret. Årsaken er ofte at den kommer i kontakt med annet utstyr
SINTEF og entreprenør Gunvald Johansen Bygg AS har studert flere kombinasjoner av løsninger for et boligfelt i Bodø. Resultatene er viktig kunnskap for alle som planlegger nye boligområder.
Ifølge forskere er tusenvis av store transformatorer på den nordlige halvkule sårbare for solstormer. Det kan slå ut deler av strømnettet vårt. I verste fall i flere år.
Å styrke og øke produktiviteten sin – etter 1,5 år med «Produktivitetsspranget» har 5 norske bedrifter klart å lykkes med akkurat dette. Og nå er vi i gang med ny runde.
Verdens transportnett vokser stadig. «Grønn asfalt» og bærekraftig busstransport skal lette på miljøavtrykket fra framtidens transportårer.
Zero Village Bergen vil bli Norges største nullutslippsområde for boliger. Boligfeltet skal produsere mer energi enn det bruker, og det skal tenkes miljø for hele byggets levetid. Det er ett av ni nullutslippsområder i Norge som det forskes på ved...
Keramiske fliser er populært, men for at flisleggingen skal bli vellykket må man ha kunnskap. Våtromsnormen beskriver planlegging og utførelse av flisarbeider på en forskriftsmessig og trygg måte.
Det moderne digitale samfunnet bygges nå, men utfordringen er at det er i ferd med å ikke bare reprodusere, men forsterke forskjeller mellom menn og kvinner.
Forskere vil lage grønn varme av drivhusgass fra kuas vom – med Bygdø Kongsgård som mulig testarena. Det kan gi Norge klimagevinster som tilsvarer varig parkering av 140 000 dieselbiler.
Sand i oljestrømmen og fare for brønnkollaps er kjente problem når sandsteins-reservoarer begynner å bli tomme. Avanserte sensorer og en supermaskin hjelper forskerne med å finne smertegrensa for lønnsom produksjon. Det kan gi oljereservoar lengre...
Selvstyrte skip, datamaskiner som stiller diagnoser og automatiserte båtseil. Under SINTEFs teknologiseminar ga nytenkende gründere og ledende forskere oss et glimt inn i fremtiden.
Styret i SINTEF Manufacturing AS har ansatt Silje Aschehoug som ny administrerende direktør. Aschehoug er sivilingeniør med doktorgrad innen bærekraftig produktutvikling.
Ledere kan fungere som brems. Godt samarbeid og bred kunnskap er ingen garanti for resultater. Det viser forskning på teamarbeid i praksis. Så hva skal til for å lykkes?
Robotisering av arbeidslivet er slett ikke nytt i Norge. Allerede på 50-tallet brakte Jens Glad Balchen fagfeltet kybernetikk til Norge. Han har hatt enorm betydning for det høyteknologiske industrielle Norge.
Ved å løfte i flokk kan bygg- og anleggsfagfolk i Midt-Norge krympe CO 2 -fotavtrykket til betong – og dermed få en nøkkelrolle i verdens klimakamp.
Under tunnelboomen på 1970-tallet utviklet SINTEF og NTNU flere metoder for bergartstesting. Testene ga grunnlag for å beregne tid og kostnader ved tunneldriving med tunnelboremaskiner. Nå er TBM-teknologien tilbake for fullt i norske...
Trappeulykker koster samfunnet milliarder av kroner hvert år, og noen ganger blir utfallet fatalt. Ved å følge kravene i TEK og rådene i Byggforskserien kan man forebygge unødvendige ulykker.
Forskningssenteret Klima 2050 har utviklet en metode for å analysere effektene av økt nedbør og endret arealbruk, og dermed hindre at flommer skader eller ødelegger infrastruktur.
6000 bønder og 60 partnere fra 18 land er med når forskere skal fornye landbruket. SINTEF er norsk partner og skal spesielt konsentrere seg om data som samles inn av kua selv.
Hver gang du vasker klær, skyller du ut mikroplast i havet. Men vi vet lite om mengden og spredningen av mikroplast fra ulike tekstiltyper. Nå jobber forskere med å både måle og fange mikroplast fra klesvasken vår.
Klimaendringene kommer stadig tettere på oss alle, også sjømatnæringen. Dette var tema på Klimamarin som er SINTEFs klimakonferansen for fiskeri- og havbruksnæringen.
Slovenias president Borut Pahor, kong Harald og dronning Sonja lot seg imponere av verdensledende, norske robotøyne og kunstig intelligens, da de var æresgjester under SINTEFs nettverksseminar i Oslo.
Se for deg at du kan kle på deg ekstra muskler, supersyn og ny kunnskap - og sensorer som merker om du jobber for hardt. Dette er ideen bak prosjektet HuMan, som nå har levert teknologi som kan framstå som reneste science fiction til blant annet...
SINTEF ved konsernsjef Alexandra Bech Gjørv har gleden av å være vertskap for det norske kongeparet og Republikken Slovenias President H.E. Borut Pahor under presidentens statsbesøk.
Selvkjørende maskiner skal gi sikrere og mer effektiv veibygging. Når den autonome valsen ruller ut på anleggsplassen, har SINTEF bidratt med kunnskap om sensorer, kompaktering og regelverk for autonome anleggskjøretøy.
En ny anvisning i Byggforskserien gir anbefalinger for planlegging og prosjektering av sjakter med vann- og avløpsinstallasjoner.
Montering av ladebokser på lyktestolper kan gi byene rimelige ladesystem for elbiler som mangler egen parkeringsplass. Nytt dataverktøy "ser" hvor slike ladepunkt bør ligge.
KRONIKK: Noen gasser fra skipseksos gir kloden kjøleeffekter som klimagassene i eksosen utlikner først etter 100 år. Før renere drivstoff er her, bør vi ikke tukle med denne gratiskjølingen.
Hva har en vindus-produsent og en bedrift som satser på dyrevelferd til felles? Jo – de kan lære av hva andre gjør, for å bli enda bedre. Med dette som motivasjon har ti industribedrifter på Røros har slått seg sammen i en bedriftsklynge. Det har...
Selv om vi ikke har hatt store katastrofer i tunneler og underjordsanlegg i Norge, har det de siste årene vært mange hendelser hvor kun små marginer hindret fatale utfall. Nå vil forskerne bedre sikkerheten.
Mange byggskader kunne vært unngått med bedre opplæring av dem som utfører arbeidene. Spesielt innen radonsikring og pussystemer ser vi behov for egne kurs utover fagopplæringen.
SINTEF har bidratt til å revolusjonere solcelleproduksjonen – og nå har vi bevis for det! Nylig kom evalueringsrapporten fra Solar Impulse Foundation hvor EU-prosjektet Eco-Solar fikk tildelt merket "Solar Impulse Efficient Solution" for å ha...
Utenomfaglige sysler ligger bare et tastetrykk unna i klasserommet, men er allerede sterkt svekket som oppmerksomhetstyv, viser fersk SINTEF-rapport.
Ute i verden bygger BigTech-selskaper som Google og Apple nye og uvanlige allianser med helsesektoren. Her hjemme sakker vi akterut og avstår fra å ta den viktigste debatten: Hvilke digitale grep må vi ta i dag slik at vi har en sjanse i morgen?
Det er ventet en enorm vekst i godstransporten fremover. Hvordan skal samfunnet håndtere dette?
BigTech-selskapene er effektive og høster data direkte fra brukeren. Imens blir den kliniske forskeren i ytterste konsekvens sittende og vente på adgang til data.
Forsker Marita Skjuve har intervjuet mennesker som har et nært forhold til chatboten Replika. Forskeren konkluderer med at forholdet både gir mening og verdi for brukerne. Det kan til og med bli romantisk.
Det finnes mange utrygge glassrekkverk rundt omkring på norske balkonger og takterrasser. Nå vil SINTEF sammen med store deler av bransjen finne ut hvordan glassrekkverk kan bli sikrere i fremtiden.
Markedet for 3D-printing kan få ny fart hvis ingeniører og ikke-teknologer evner å løfte i flokk.
Havvind har på nytt seilt opp som en stor industrimulighet for Norge. Men det er en reell fare for at både økonomiske og politiske aktører låses fast i eksisterende spor og hindrer utviklingen, mener forskere.
Mikroalger er naturlig tilstede overalt i akvatiske systemer. Alger kan medføre stress eller dødelighet hos fisk av ulike årsaker. SINTEF Ocean utvikler for tiden beredskapsprogrammet Algevarsling 4.0.
Det nye berglaboratoriet i Trondheim tilbyr unike tjenester til tiltakshavere og entreprenører som skal bygge i og av fjellet. Bygget skal også være testanlegg for innovative energiløsninger.
Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget? Forskere prøver å finne svaret.
Vi trenger fordrøyningsløsninger for å hindre flom og skader etter regnskyll, men vi mangler dokumentasjon på hvor mye vann produktene kan håndtere. SINTEF tilbyr nå teknisk godkjenning for prefabrikkerte fordrøyningsløsninger.
Hvorfor er det så mye snakk om å lagre CO₂ i undergrunnen? Koster det ikke mer enn det smaker? Her forteller forskere hvorfor vi er helt avhengige av teknologien som kan fange og lagre CO₂. Og ja, det kan gjøres på en trygg måte.
Det grønne skiftet blir umulig uten noen få, relativt ukjente stoffer. Her får du vite mer om råmaterialene vi ikke klarer oss uten – og hvorfor vi må behandle dem ekstra smart.
Flere eneboliger bør oppgraderes, men mange byggmestre er usikre på hvordan de skal ivareta fuktsikkerheten når energistandarden heves. Forskningsprosjektet OPPTRE utvikler et verktøy for risikovurdering.
Nå er de her, smarte løsninger som gir oss strømmen raskere tilbake hvis den går. Det kan spare Norge for minst 125 millioner kroner årlig.
Mennesker fra vestlige og østlige kulturer velger ulikt i vanskelige situasjoner. Det gir uventede utfordringer for smarte maskiner.
Tar over aksjemajoriteten i Norut Narvik.
En undersøkelse viser at nesten alle trives i havbruksnæringen, men mange har allikevel bekymringer når det gjelder HMS. Resultatene fra undersøkelsen har vi presentert i en animasjon som viser hvordan ansatte i havbruksnæringen vurderer...
Det har blitt laftet i Norge i over 1000 år. Byggforskserien gjør det lettere å bevare og spre kunnskapen om den tradisjonsrike utførelsen av laftebygg.
Løsningen sparer energi og hindrer kjemikaliebruk når olje og gass skal opp fra dypet ved hjelp av flerfaseteknologi.
Et Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI) er et viktig verktøy for langsiktig FoU og innovasjon i Norge. Endel fagmiljøer ved SINTEF og NTNU har sammen med en gruppe av bedrifter søkt om et SFI innen additiv tilvirkning. Søknaden ble sendt inn...
Presentasjoner fra de to siste IPCC rapportene er et av hovedtemaene på Klimamarin som arrangeres 12.-13. november i Trondheim.
Landbruket vil spille en viktig rolle i arbeidet med å redusere klimautslippene framover. Derfor starter nå NTNU og SINTEF arbeidet med å utvikle Norges første nullutslippsgård.
Ja, mener forskere. Norske kommuner sitter nemlig på mange data som kan komme til nytte for lokalt næringsliv og andre i kommunen. Et nytt forskningsprosjekt skal finne løsninger som gjør at denne informasjonen blir åpen og tilgjengelig. Målet er å...
Når man bygger og vedlikeholder skal det holde i flere tiår framover, men hva vil det si at en bygning er godt nok klimatilpasset? Klima 2050 jobber med et rammeverk for klimatilpasning av bygninger som skal konkretisere dette.
Styrtregn og flom rammer oss stadig oftere. Skal vi klare å håndtere slikt, må byggenæringen mobiliseres og ny kunnskap tas i bruk – på alle nivåer i verdikjeden.
Ferjer som lades ved hjelp av sola er lite brukt fordi de er dyre. Men norske forskere har utviklet et rimelig solcelleferge-konsept som snart testes ut i Tunisia. Inspirasjon hentet de blant annet fra IKEA.
Vurderer du å leie ut deler av huset? En bok fra SINTEF viser huseiere hvilke regler som gjelder for utleiedeler og hvordan man kan heve bokvaliteten.
Ida Grong Aursand begynte hos SINTEF Ocean 2. september, og er ansatt som senior forretningsutvikler.
Klimaendringene fører til hyppigere og kraftigere nedbør, og spesielt i byene har vi sett store skader etter flom forårsaket av regnvann. En del av løsningen er lokal overvannshåndtering, for å hindre oversvømmelser og unngå overbelastning på...
NTNU har gjennom Forskningssenteret for nullutslippsområder (FME ZEN) i smarte byer fått midler av EU til å forske på bærekraftige nabolag i Europa. SINTEF og OBOS er med som partnere.
Forskningsrådet har tildelt 1 milliard til nasjonal forskningsinfrastruktur. OceanLab er et av prosjektene som er prioritert.
SINTEF og ST Consult har inngått en samarbeidsavtale om leveranser av kurs og eksamener knyttet til SINTEFs personsertifiseringsvirksomhet for renholdsstandarden INSTA 800.
I forrige uke arrangerte SINTEF et spennende seminar med tema "Teknologi for bærekraftige og effektive verdikjeder i skog, jordbruk og matindustri".
Dersom hydrogenprosjektet, som baserer seg på energi fra sol og vind, lykkes, kan det bli modell for flere tusen andre små øysamfunn rundt omkring i verden.
C-Capture, et engelsk selskap som har utviklet innovative kjemiske prosesser for fjerning av CO2, skal samarbeide med SINTEF i en ny fase i forsknings- og utviklingsarbeidet sitt.
Smart bruk av naturressurser vil bli enklere, om kommunene avliver gammeldags silotenkning, påpeker kronikkforfatter.
En ny rapport fra SINTEF og NIKU viser at metoder for å oppnå bærekraftige nybygg også kan fungere godt ved restaurering og oppgradering av eldre, verneverdige bygninger.
Erna Solberg kom med gode nyheter til Trondheim – både Ocean Space Centre og Campussamling får tildelt forprosjektmidler i 2020.
Mange uinnredede loft kan bygges om til boligrom, men du må søke kommunen ved bruksendring.
Stillaser, stiger og midlertidig kantsikringsutstyr må sertifiseres før de kan omsettes lovlig på det norske markedet. SINTEF er akkreditert for produktsertifisering.
Myndighetenes anslag for utvidelsesmulighetene i norske kraftverk er trolig for lavt. En ny metode åpner for økt produksjon samtidig som miljøforholdene forbedres.
I år er det tiårsjubileum for helse- og miljøvurdering i SINTEF Teknisk Godkjenning.
Det kan kanskje kalles verdens enkleste miljøteknologi: Å plante i biokull. Biokull binder nemlig CO2 fra atmosfæren, samtidig som det gjødsler jorda.
Du kan gjøre mye ut av uterommet med enkle byggeprosjekter. En ny bok fra SINTEF viser hvordan.
En analyse av nesten 300.000 spørsmål fra ungdom skrevet uoppfordret på ung.no, har ført til stor innsikt i hva unge i dag faktisk er opptatt av. Kropp, helse og identitet er noen av temaene som topper lista.
Norske Rørgrossisters Forening (NRF) og SINTEF har inngått en samarbeidsavtale om at produktdokumentasjon for VVS-produkter fra SINTEF overføres til NRF-databasen og blir tilgjengelig for alle brukere av denne.
Hvor i verdikjeden er energiforbruk og klimagassutslipp størst? Hvor kan vi sette inn mulige tiltak? Det pågår nå et prosjekt som skal få fram tall for klimaavtrykket til norske sjømatprodukter.
I 2018 passerte verdiskaping fra sjømatnæringen for første gang 100 milliarder inkludert ringvirkninger.
Et nettbasert verktøy som beregner energibehov, klimagassutslipp, kostnader og trafikk knyttet til ulike bosettingsstrukturer, er under utvikling. Verktøyet skal hjelpe myndigheter og fagfolk i arbeidet for en mer bærekraftig by- og regionutvikling.
Med arbeidsgivers velsignelse har de to studentene fått lov til å utvikle en ny versjon av pokerspillet Texas Hold'em. Nå lanseres SINTEF-spillet som kan gjøre alle og enhver til eksperter i kvanteberegning.
Forskere begynte å måle hvor mye bygninger på Svalbard beveger seg for to år siden. Allerede nå ser de overraskende resultater. Vi synker.
Solenergi som industri vokser i Norge, men det er fortsatt en del ubesvarte spørsmål knyttet til brannsikkerheten. Det nyetablerte forskningssenteret Fire Research and Innovation Centre (FRIC) skal forske på brannsikringstiltak for solcelleanlegg.
Havbruksnæringen arbeidet sammen og gikk fra null til å bli en stor eksportnæring. Alexandra Bech Gjørv oppfordrer nye vekstæringer til å samle nye vekstlandslag som kan gjøre det samme.
Vi preges av våre omgivelser på samme måte som vi preges av mennesker vi omgir oss med.
SINTEF Ocean er en del av Forskningstorget bestående av 14 ulike institusjoner. Forskningstorget på AquaNor 2019 vil dekke 370 kvadratmeter og bli godt synlig i den splitter nye utstillingshallen i Trondheim Spektrum.
Batteriproduksjon. Autonom skipsfart. Utnytte bioressurser på nye måter. Ultralyd og helsedata til næringsutvikling. Dette er noen av områdene der Norge kan skape helt nye vekstnæringer, ifølge vurderinger som SINTEF har gjort for NHO i en fersk...
Norske Arbaflame skal få verden bort fra skitten kullkraft. Den nye teknologien gjør det mulig å bytte ut kull med mer miljøvennlige trepellets.
NTNU og SINTEF lanserte sine 4 råd om havet under Arendalsuka 2019. Vi mener vi må stanse utslipp til havet, satse på sjøtransport, dyrke tare for å binde CO2 og realisere Ocean Space Centre.
Hvordan kan vi ta vare både på natur og klimaet? Her gir NTNU og SINTEF sine faglige råd til politikerne våre og alle som er opptatt av vindkraft.
Utvikling av god arkitektur og gode steder å være er strategiske virkemidler i samfunnsutviklingen, men oppfattes av noen som en unødvendig utgiftspost. Hvordan kan vi bedre dokumentere gevinstene av helsefremmende arkitektur og omgivelser?
Makrell er den villfisken som blir eksportert i størst volum fra Norge – og den er kjempesunn! Men hvorfor spiser vi så lite av den i Norge?
Helsevesenet slik vi kjenner det i dag, vil komme til å endre seg i fremtiden. Hvordan bør organiseringen og samarbeidet mellom helsetjenestene være, for at innovasjonene kommer pasientene til gode?
Hva med en kontorstol av hundre prosent resirkulert materiale? Og som i tillegg kan resirkuleres i sin helhet når den nærmer seg slutten av sitt livsløp?
Vi har snakket om kunstig intelligens siden 50-tallet, men det er først i dag teknologien er god nok til å gi oss tjenester og produkter av høy kvalitet. Under Arendalsuka 2019 utfordrer vi vårt panel til å tenke høyt om hvordan Norge kan bli med på...
Sepsis – best kjent som «blodforgiftning» – er den vanligste dødsårsaken i verden. Ved hjelp av kunstig intelligens kan vi i Norge redde tusenvis av liv hvert år.
Kappløpet er i gang, "alle" vil utvikle kunstig intelligens i verdensklasse. Men det må menneskelig kløkt til om Norge skal være i stand til å konkurrere mot tech-kjempene som snart kommer.
En liten maskineringsbedrift i Trondheim er den første i verden som har digitalisert verktøy for avansert dreiing. Teknologien gjør det mulig å unngå skader på komplekse og dyre deler for fly- og gassindustri.
Prefabrikkerte baderomsmoduler (PBM) har vært benyttet i flere tiår. Hva er erfaringene så langt? Her oppsummerer vi ulike utfordringer og krav som gjelder for prefabrikkerte og plassbygde bad.
Tang og tare brukes som mat flere steder i verden, men her til lands er vi ikke kommet skikkelig i gang ennå. Det kan endre seg.
Hver sommer strømmer turistene til Geiranger. Det holder på å ta knekken på området. Nå jobbes det med å finne ut hvordan turisttransporten kan håndteres på en bedre måte.
Det avanserte 3D-kameraet UTOFIA er utviklet for bruk under vann, men dets eksepsjonelle egenskaper kan nå føre til at det blir sendt på en interplanetarisk skattejakt i verdensrommet.
Hydrogen blir stadig mer aktuelt som en del av framtidas energimiks. Her svarer to av Norges fremste eksperter på hvorfor og hvordan.
SINTEF har spilt inn EU-koordinator hos SINTEF Manufacturing, Lene Lad Johansen, som kandidat til EUs mission board for klimanøytrale og smarte byer.
Havyard-gruppen og SINTEF skal forske seg fram til nye løsninger for mer miljøvennlig skipsfart. Programmet har en økonomisk ramme på ca 130 millioner kroner og skal vare i tre år.
Hvordan forsyne folkerike Indonesia, hvor befolkningen er spredt på mer enn 6000 øyer, med fornybar energi?
Arbeidsgivere flest oppgir at de er positive til å ta inn folk på arbeidstrening. Men ansettelsesreglene i offentlig sektor gjør det nesten umulig å få ansettelse når praksisperioden er over, konkluderer forskere.
Ruth Schmid har lenge vært en av de fremste forskerne innen nanomedisin i Europa, og kan skilte med flere internasjonale toppverv innen kjemi- og nanomedisin. Nylig ble hun valgt til ny styreleder i den Europeiske teknologiplattformen for nanomedisin...
En ny rapport fra Statsbygg bekrefter at forskningssenteret kan realiseres på dagens tomt på Tyholt i Trondheim, innenfor tidligere beregnede kostnadsestimater.
Ocean Space Centre rykker stadig nærmere en realisering. En ny rapport fra Statsbygg bekrefter at forskningssenteret kan realiseres på dagens tomt på Tyholt i Trondheim, innenfor tidligere beregnede kostnadsestimater.
Nå skal beboerne slippe å flytte bilen etter at de har ladet. Mandag signerte Røverkollen borettslag og OneCo avtalen om grønn energi i garasjeanlegget.
Et nytt elektrolyseanlegg skal bygges hos Shell Rheinland i Tyskland. Raffineriet skal bidra til en renere og grønnere energifremtid.
I forbindelse med ny forskrift om lån fra Husbanken, har SINTEF undersøkt kostnader og betalingsvilje for ulike funksjonelle boligkvaliteter.
Norske forskere har utviklet materialet, som kan lage hydrogen ut fra vanndamp i stedet for flytende vann. Det lønner seg, fordi varme er billigere enn strøm.
Norge fisker og produserer store mengder sjømat - 3,77 millioner tonn rundvekt i 2020. Av dette oppstod det ca. 1 020 000 tonn med restråstoff fra fisk og skalldyr, etter rensing og prosessering, hvor 85 % ble utnyttet.
Målet er å hjelpe barn og ungdom med tannlegeskrekk, slik at de klarer å gjennomføre tannbehandling.
I år er det igjen klart for Fishtech. Konferansen arrangeres i Ålesund i den 4. september og tar for seg sentrale utfordringer for fiskeri-Norge.
Det finnes mange produkter på markedet, men kvaliteten på glassrekkverkene som tilbys, er svært variabel. SINTEF anbefaler å velge produkter som har riktig dokumentasjon og oppfyller kravene.
Heller enn å kjøpe oss ut av CO2-utslippene, bør vi investere i teknologiene som gjør det mulig å fange og lagre klimagassen.
I lys av de siste dagers hendelser på Askøy er det naturlig å være bekymret for ditt eget drikkevann. Men vær trygg; det norske drikkevannet er stort sett av svært god kvalitet.
Det kan minne om lyden fra en jetmotor når SINTEF gjør forsøk for å forstå trygg og effektiv CO2-transport. Jobben skjer på taket til de varmetekniske laboratorier på Gløshaugen i Trondheim, men foreløpig har ingen naboer klaget.
I et innlegg av konsernsjef Alexandra Bech Gjørv under årets Ignite-konferanse, løfter hun frem prosjekter som driver med åpne kildekoder for forskningsfremgang og teknologisk nyutvikling.
EU-konsortiet EU-OPENSCREEN ERIC ønsker å gi forskere som studerer biologiske effekter drahjelp. Derfor vil de dekke alle analysekostnader til de som trekker det lengste strået etter utlysningene i EU-OPENSCREEN-DRIVE
I dag åpner det nye forskningssenteret LowEmission i Trondheim. Allerede før snoren er klippet, har nesten alle norske oljeoperatører blitt medlemmer av senteret, som skal bidra til at norsk sokkel nærmer seg nullutslipp innen 2050.
Mer og kraftigere regn fører til at problemet med forurenset overvann som renner fra veier og ut i bekker og grunn øker. En ny metode for rensing av overvann testes nå ut på en del av fylkesvei 505 sør for Sandnes.
Avfall fra landbasert oppdrett kan brukes til å produsere børstemark, næringsrik mat for både oppdrettslaks og reker, viser ny forskning. I tillegg kan biproduktet fra børstemarkproduksjonen bli til nyttige lavkostprodukter som gjødsel eller biogass.
En nyutviklet app med innebygd "enzymkalkulator" minsker magesmerter og fordøyelsesproblemer betydelig hos pasienter med lunge- og magesykdommen cystisk fibrose.
Equinor og lisenspartnerne skal frigi datasett fra Sleipner-feltet, verdens første offshore-anlegg for karbonfangst og -lagring, for å bidra til økt nyskaping og utvikling når det gjelder CO2 -lagring.
Den nye rapporten Sikker design i havbruk presenterer anbefalinger for design som ivaretar ansattes helse og sikkerhet ("sikker design"). Anbefalingene baserer seg på etablerte designprinsipper, tidligere forskning om HMS i havbruk, intervju med...
Den 27. mai var det oppstartsmøte for kunnskapsplattformen The Norwegian Seaweed Biorefinery Platform (SBP-N) hos SINTEF Sealab.
Rønning har arbeidet i ulike stillinger i Norges Forskningsråd siden 2008 og tiltrer stillingen 1. september. Stillingen etableres som ressurs i å videreutvikle og forsterke deltakelsen i EUs rammeprogram for forskning og innovasjon.
Daryl Powell (36) begynner som forskningsleder i SINTEF Manufacturing, avdeling Produkt- og Produksjonsutvikling, fra 1. august 2019.
Skal en bolig for personer som sliter med rus og psyke oppleves som verdig, bør den ha tradisjonell rominndeling. Følelsen av å ha et ordentlig hjem gir mer stabile liv, konkluderer ny studie.
Forskning i Norge bidrar til at aluminium kan brukes i alt fra biler til glidelåser.
I India er matindustrien en sektor preget av sterk vekst og høy fortjeneste. Paradokset er at millioner av mennesker ikke har nok å spise, samtidig som store mengder mat går til spille hvert år, skriver SINTEF-forsker Maitri Thakur i denne bloggen.
Utslippene i skipsfarten må ned – både globalt og lokalt. Beregninger fra SINTEF viser at det finnes mange muligheter til å nå ambisiøse mål.
Når intelligente mennesker snakker mer sammen, kan intelligente maskiner bli enda mer intelligente. SINTEF har fått støtte til å bygge opp samarbeid på tvers av AI-miljøene.
Om du er opptatt av forskning og innovasjon for havbruksnæringen da er Forskningstorget stedet å besøke på havbruksmessen Aqua Nor i Trondheim i august.
Havvindforsker John Olav Tande i SINTEF, er utnevnt til Norges Mission Innovation Champion. Vinnerne ble presentert på det fjerde ministermøtet i Vancouver i Canada, 27. mai.
Kan informasjon om avgifter direkte til bilen påvirke oss til å kjøre mer miljøvennlig? Det tror forskere. Nå vil de ha din hjelp for å bli sikre.
Selv i Norge er det mye å hente på å bruke energien smartere.
Forskningsinstituttet SINTEF Byggforsk skifter navn til SINTEF Community. Endringen trer i kraft 20. mai 2019.
Kullkraftindustrien brukte bare fem år på å dø i Europa, etter tusenårsskiftet. Like før var den verdt svimlende summer. Det må Norge lære av.
Med avfallskalkulatoren kan bedrifter, organisasjoner og virksomheter regne ut hvor mye de kan spare miljøet, og hvor mange kroner de samtidig kan tjene på å kildesortere flere typer avfall.
GEO-miljøene ved NTNU og SINTEF flytter inn i nytt laboratoriebygg 1. juli 2019.
Dagens dimensjoneringsstandarder overestimerer varmtvannsforbruket i hoteller, sykehjem og boligblokker, viser forskning.
Norge har en unik mulighet til å bevare sin internasjonalt ledende posisjon i maritim sektor ved å utnytte den høye kompetansen og lange erfaringen vi har innen hydrogenteknologi.
Under havkonferansen Ocean Week, signerte SINTEF og REV Ocean en partnerskapsavtale med mål om å samarbeide for å løse viktige utfordringer for havet.
Omsorg+ er et botilbud for eldre som har behov for hjelp i hverdagen, men som kan bo i egen bolig. Godt samarbeid og riktig sammensetning av beboere er avgjørende for hvor godt tilbudet fungerer.
Hvordan sikrer vi effektiv, lønnsom og bærekraftig landbasert matproduksjon? Hvordan kan landbruket bidra til fremtidens bioøkonomi og det grønne skiftet? Og hvordan sikrer vi god, sikker og trygg mat som bidrar til god helse?
Når verneverdige bygninger skal oppgraderes, kreves god forståelse for konstruksjonsmåter og historisk verdi, samt kjennskap til lovverket. Forskningsprosjektet CulClim har hatt som mål å øke bevisstheten blant folk flest.
Biobaserte kjemikalier er vår tids "arbeidshester", og råstoffet til disse vokser bokstavelig talt under bena våre. I tillegg kan kjemikaliene framstilles ved hjelp av fornybar elektrisitet.
Det bygges mye og det bygges på få kvadrat. Men kravene til tilgjengelighet på bad og soverom gjelder uansett størrelsen på leiligheten. Det har gjort stua til et "restareal" med lav kvalitet i mange moderne leiligheter, sier arkitekt og...
Ved innføring av "én samlet journal", bør helsevesenet lære av sin fortid. Den viser at digitalisering gir liten gevinst om ansatte ikke involveres nok.
Det ambisiøse målet til forskerne var å redusere det økologiske fotavtrykket til solcellepanel med 40 prosent. Nå har de overgått sine egne ambisjoner.
Lavere byggehøyde, robust fuktsikring, redusert materialbruk, effektiv byggeprosess og i tillegg økonomisk gevinst; Snorre Bjørkum, teknisk sjef i Norgeshus, ser mange fordeler med smart dampsperre.
SINTEF fikk et godt økonomisk resultat i 2018. Resultat før skatt ble 201 millioner kroner.
Både kapasiteten og punktligheten i tog-Norge vil øke, om matematiske modeller tas i bruk.
3. juni 2019 har vi sammen med Kystverket, Sjøfartsdirektoratet, departementer, Forskningsrådet og sponsorer gleden av å invitere til "International Ship Autonomy and Sustainability Summit" på Clarion Hotel The Hub i Oslo. Dette er dagen før årets...
Global oppvarming vil gi økt påkjenning på bygg og infrastruktur i arktiske strøk. En studie utført av SINTEF kan bidra til å sikre eksisterende bebyggelse på Svalbard mot negative effekter av klimaendringer.
Greide du Geminis påskenøtter? Her finner du i hvert fall svarene.
Forskere kan nå gjøre lynraske analyser av veksten og helsa til knøttsmå marine arter, takket være kunstig intelligens. Systemet har redusert analysetiden fra 10-15 minutter til 2-3 sekunder.
Fiskeridirektoratet har vedtatt å forlenge forskningskonsesjonen for SINTEF Ocean/ACE med ti nye år.
Kunnskapsdepartementet øker den økonomiske støtten til deltakelse i EU-forskning for institutter med lav basisbevilgning. Dette har stor betydning for SINTEF, og betyr at vi kan øke innsatsen for å hente flere EU-prosjekter.
Sirkulær økonomi betyr å utnytte planetens ressurser på best mulig måte, for å sikre bærekraft og verdiskaping på lang sikt. Men hva må til for å komme dit? Den 3. og 4. juni arrangerer SINTEF, NTNU og Nord universitet en konferanse om dette i...
Hele sju prosent av verdens totale CO2-utslipp kommer fra betong. Med 14 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet i ryggen drar UiT og et tungt lag fra forskningsmiljø og næringsliv nå i gang et stort næringsrettet prosjekt med mål om...
Teip og andre klebeløsninger har inntatt byggemarkedet for fullt de siste årene. Nå skal SINTEF undersøke hvor holdbare de nye produktene er.
Returpantpioneren Tomra hjelper verden med å krympe ressursbruken. Norge kan skape flere grønne lokomotiv om vi stimulerer til samarbeid over sektorgrenser.
Små vannkraftverk som ikke selger strøm, men grønt hydrogen og oksygen i stedet, kan bli en del av morgendagens energi-Norge.
Fremtidens helsetjenester står overfor flere utfordringer, men også mange potensielle løsninger. Helsenæringsmeldingen som ble lansert på fredag, peker på instituttsektoren som et viktig virkemiddel i utviklingen av helsenæringen.
Ved Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN) har forskerne utviklet en definisjon på hva et nullutslippsområde er.
Havvind kan forsyne oljeplattformer med kraft, også når det ikke blåser. For nå vil norske fagfolk lage verdens første havanlegg for produksjon og lagring av hydrogen: Sjøbaserte "gigantbatterier".
SINTEF og ABB har åpnet det første laboratoriet i verden med et komplett system for testing av brenselceller i skipsfarten.
SINTEF Industri, NTNU og UiO, tre partnere i det nye Geminisenteret HyProS «Hydrokjemisk prosessteknologi i den Sirkulære økonomien», valgte å sparke i gang satsingen fra Herøya Industripark 20. mars.
Mange års forskningsinnsats har redusert kostnaden for fullskala fangst og lagring av CO2 betydelig, viser en studie fra SINTEF.
Stein Mortensholm har startet som kommunikasjonssjef i SINTEF Industri.
I dag er Hall-Héroultprosessen enerådende i produksjon av aluminium. Den går ut på å framstille aluminium ved elektrolyse; aluminiumoksid blir løst i en kryolittbase (Na3AlF6) og deretter redusert til aluminium elektrolytisk ved omtrent 960 °C...
Det regner mer og mer, og i tettbygde områder er det store spørsmålet hvor en skal gjøre av alt vannet. Et nytt GIS-basert verktøy viser hvor det er mest effektivt å plassere infiltrasjonsløsninger som regnbed.
Glem konfliktene rundt vindmøller på land et øyeblikk. Vær klar over at vi akkurat har forlatt startstreken i et kappløp om å bli den nasjonen som erobrer havet med vindmøller på dypt vann.
Universell utforming gjelder ikke bare infrastruktur. I prosjektet JodaBook er personer med demens og psykisk utviklingshemming med på å utvikle sin egen sosiale app.
Sammen med industrien forsker SINTEF på fremtidens vinduer. De skal bli mye enklere å montere på byggeplassen, og samtidig møte fremtidens krav til tetthet og energieffektivitet.
Riktig utforming av veggboksen og god prosjektering av røranlegget er avgjørende for hvor enkelt rørene kan skiftes ut.
Estimater tilsier at innen 2025 vil 75 milliarder produkter kommunisere og snakke sammen. Samtidig stoler vi ikke på at produktene er trygge eller ivaretar personvernet vårt.
Alle sa «dette går ikke». Nå er forskere i ferd med å lage en type betong som vil spare miljøet for store CO2-utslipp.
Forskere i SINTEF har evaluert botilbudet for mennesker med ruslidelser og psykiske lidelser (ROP-diagnoser) i to norske kommuner. For kommuner og andre som planlegger slike boliger, er det viktig å finne riktig lokalisering, og at boligene ikke er...
Undersøkelser fra prosjektet Bestvent viser at både forurensning fra utelufta, innendørs temperatur og luftmengder påvirker opplevd luftkvalitet i bygninger.
Tjenesten med medisindispensere og bruk av multidose i hjemmesykepleien bør revideres. Dette er konklusjonen i forskningsprosjektet Min medisin.
Hva skal til for å gjøre byggesektoren mer klimavennlig? En ny studie peker på overordnede klimamål, føringer for rehabilitering og digitalisering som sentrale virkemidler.
Det viser et pilotforsøk i RESGRAM-prosjektet.
Antall eldre med innvandrerbakgrunn øker i Norge. Men få av dem bruker kulturtilbudene som finnes. Det vil forskere rette på.
I dag, på den internasjonale kvinnedagen kårer NHO-foreningen Abelia og kvinnenettverket ODA, for tredje år på rad, de 50 fremste tech-kvinnene i norsk næringsliv.
Med samarbeid og kulturfellesskap innenfor grønne næringer i Innlandet kan det skapes verdier for inntil 20 milliarder kroner og 25 000 arbeidsplasser, ifølge ny rapport.
EU-prosjektet "CyberSec4Europe" fikk nylig klarsignal fra Europakommisjonen. Prosjektet er del av en større satsing der det totalt investeres mer enn 63,5 millioner Euro i styrking av EUs cybersikkerhet. SINTEFs sikkerhetsmiljø er blant partnerne i...
SINTEF Manufacturing har fått innvilget deltagelse i QU4LITY, et stort EU-prosjekt i Horizon 2020 programmet, som handler om digitale produksjonsplattformer. 45 partnere i 13 europeiske land er med i prosjektet.
Et svensk-norsk forskningsprosjekt skal undersøke muligheter og kostander for transport av CO2 fanget i Sverige for offshore-lagring i Norge. Det er det første prosjektet noensinne som ser på dette.
På vegne av Tolletaten har SINTEF arrangert en idékonkurranse for fremtidens digitale grensestasjon. Simen Kristoffersen stakk av med seieren for sitt forslag om å forsegle varetransporter med en digital lås.
Store prosjekter i kunnskapsmiljøer tjener på å tone ned strikte koordineringsmetoder til fordel for samtaler og møter, ifølge ny studie.
Vincent Fleischer (46) er ansatt som strategi- og kommunikasjonsdirektør i SINTEF.
Nå vil forskerne utvikle teknologi som kan hjelpe skiløpere med å velge den perfekte teknikk, ut fra terreng og hastighet.
På Eidsnes utvikles en robot som skal plukke varer på varelageret. – Vi holder på å lage roboter til dagligvarebransjen. Vi har laget en prototyp som vi har startet testing av hos H.I. Giørtz, forteller Torbjørn Vestnes Krogen.
En ny veileder fra SINTEF og NIKU skal gjøre det enklere å oppgradere gamle bygårder på en bærekraftig måte uten at kulturhistoriske verdier går tapt.
Sør-afrikanske Annah (26), for øyeblikket SINTEF-medarbeider, er en levende bit av bakteppet for en fersk fredspristildeling.
Høyere standard eller lavere husleie? SINTEF og OBOS utvikler beslutningsverktøy som skal gjøre det enklere å planlegge og gjennomføre ambisiøs oppgradering i borettslag.
Ny forskning viser at fisk er mer vár på omgivelsene og teknologier i merdene enn tidligere antatt. Derfor forskes det nå på hvordan roboter med vekterfunksjon kan øke fiskevelferden.
Fiskeredskapet påvirker i stor grad kvaliteten på villfanget fisk. Derfor er redere og fiskere opptatt av å utvikle skånsomme fangstmetoder.
Temaene under den tiende utgaven av Trondheim CCS Conference er teknologi som er helt nødvendig for å bekjempe klimaendringene: CO2-fangst, transport og lagring.
Når er beste timingen for de ulike vannkraftverkene å produsere kraften? NTNU og SINTEF har utviklet et effektivt og lønnsomt verktøy for å få mest mulig ut av vannkraften vår.
Hvordan bygge klimatilpasset? Klima 2050 har utarbeidet en sjekkliste som beskriver hvordan man kan gå fram i de ulike byggefasene – fra idé til ferdig bygg.
Hva kan en langrenns-utøver på elitenivå og en MS-syk ha felles nytte av? Svaret ligger i hånda til forsker Trine M. Seeberg.
Nå går oppdrettsnæringen i en ny retning. Ved å produsere laks i farvann som er nærmere åpent hav og mer værutsatt, ser forskerne for seg at oppdrett vil bli mer bærekraftig.
Foliemembraner blir stadig mer vanlig i nye våtrom. SINTEF Byggforsk tilbyr derfor nå SINTEF Teknisk Godkjenning for dette produktet.
Medisinsk oppfølging via Skype og chat hjemmefra øker livskvaliteten for kronisk syke, viser fersk studie. Samtidig kan løsningen spare samfunnet for tid og penger.
Mandag besøkte samferdselsminister Jon Georg Dale SINTEF for å diskutere forskning og utvikling i transportsektoren.
Det finnast ikkje eigna måleverktøy for å nøyaktig avgjere reell verknadsgrad for roterande varmegjenvinnarar i ventilasjonsanlegg, viser ein ny SINTEF-rapport.
Mala Wang-Naveen er ansatt som ny kommunikasjonssjef i SINTEF Digital.
Plastforsøpling av havområdene er ett av klodens største miljøproblemer. Nå vil forskere fra SINTEF i stedet prøve å utnytte mulighetene som avfallet gir.
Kraftbransjen må bruke og lagre regnvann fra fjellet på rett sted til rett tid. Dataprogrammet Shop bidrar til optimal kraftkabal og har gitt milliarder i gevinst.
Smarte byer har blitt et satsningsområde over hele verden. Gjennom digitalisering skal byer og kommuner bli bedre og mer bærekraftige steder å leve i. Samtidig som mulighetene er enorme, er det viktig å huske at gevinstene også kommer med en kostnad.
Regnbed, grønne grøfter og permeable dekker er viktige elementer i overvannshåndteringen i byer, men de må plasseres på steder med tilstrekkelig infiltrasjonskapasitet. Forskere ved SINTEF og NTNU foreslår en ny metode for å velge riktig plassering.
Fredag 18. januar overrakte Norges Forskningsråd til Olje- og energidepartementet en effektstudie. Den viser at å investere i energiforskning de siste ti årene har vært veldig lønnsomt.
I tillegg har forskerne klart å øke effekten av solcellepanelet dramatisk med å gi det et eget kjølesystem.
Forskerne har sett på hvordan bevaring av gjenreisingsarkitekturen i Nord-Troms og Finnmark kan kombineres med oppgradering til dagens nivå for energieffektivitet og brukskvalitet.
Utslippsfrie byggeplasser vil i større og større grad bli et krav fra offentlige byggherrer, og det jobbes på spreng for å gjøre anleggsmaskinene miljøvennlige. Den teknologiske utviklingen går fort, men investeringskostnadene er fortsatt høye.
Planlegging og bygging av veier og hus tar for lang tid. Det utgjør et samfunnsproblem i Norge. Men et nytt forskningsprosjekt har vist at tidsbruken kan halveres.
To år går fort og nå er det snart tid for igjen å samle alle venner av programvaren som SINTEF Energi utvikler sammen med brukere, NTNU og Forskningsrådet, til Brukermøtet 2019.
Om man skal bruke småflis mellom veden eller ikke har vi ennå ikke dokumentert. Det finnes mange kombinasjoner av flis og ved som kan diskuteres. Det SINTEF Energi og andre forskningsmiljø derimot har dokumentert, er at opptenning fra toppen, med...
Klas Boivie, seniorforsker ved SINTEF Manufacturing, har blitt innvalgt til ASTM International Board of Directors for perioden 2019 til 2021.
Hva må til for å gjøre redning mer effektivt ved tunnelbranner? Forskere har undersøkt hvordan 80 forsøkspersoner utstyrt med VR-briller reagerte i en virtuell tunnelbrann. Konklusjonen er at enkle grep kan redde liv.
I dag finnes det ikke spesialfartøy for tarehøsting. Dermed går høstinga sakte og blir kostbar. Nå utvikles et fartøy som kan høste over ti ganger så raskt. Det skal bidra til å gjøre industriell taredyrking mulig i stor skala.
Det er et betydelig potensial for reduksjon i energibruk og klimagassutslipp fra den norske bygningsmassen. Det viser en studie av effekter av forskning på energiområdet som ble overrakt olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg fredag.
Strynefjellet Sommerski baserer seg på fossile brensler. Dette er paradoksalt når anlegget ligger på Tystigbreen, som gradvis minker på grunn av smelting - et av de mest konkrete tegnene på klimaforandring. Men dette kan endres med smart teknologi.
En omstilling er nødvendig – og vi har lite tid. Innen 2050 har vi forpliktet oss til å opptre som lavutslippsnasjon, og om bare 12 år skal vi være langt på vei. Samtidig som vi tar vare på sysselsetting og verdiskapning.
Bedre og billigere havvindparker er målet for samarbeidet om fornybar energi.
Hvordan kan kommuner, arkitekter og planleggere legge til rette for gode nabolag for flere aldersgrupper? En rapport fra SINTEF viser at kunnskap om de ulike brukergruppene og samlokalisering av tilbud er suksessfaktorer.
Oftest blir det ikke noe av selskaper som kommersialiserer forskning. Men de få som lykkes kan til gjengjeld bli virkelig store.
Du lurer sikkert på hva konseptet «Hygge» har å gjøre med akronymet WoodCFD, og det gjør til og med jeg innimellom. Hygge handler i bunn og grunn om å kose seg foran vedovnen eller peisinnsatsen: Det å bokstavelig talt føle varmen fra flammene som...
En ny "sensorfisk" måler de fysiske påvirkningene oppdrettsfisken utsettes for under mekanisk avlusning. Resultatene skal gi laksen et bedre liv i oppdrettsmerden.
For å hindre rømming av fisk fra oppdrettsanlegg er det viktig å lære av tidligere hendelser. Forskning har gitt økt kunnskap om årsaker til rømming de siste årene. Det kan være flere årsaker som ligger bak en rømmingshendelse. Disse må vurderes i...
Bygging av nye store settefiskanlegg med RAS-teknologi fortsetter med uforminsket styrke. Samtidig starter det første landbaserte matfiskanlegget siden 90-tallet opp i Fredrikstad. En økt landbasert produksjon av laks tvinger seg frem, samtidig som...
Selv Norge, som fyrer grønt, kan krympe Europas CO2-utslipp ved å bygge nullutslippsområder. Denne kuren kan også gi lavere vekst i nettleien.
Finnes det rimelige materialer som effektivt kan forvandle overskuddsvarme direkte til strøm? Vi har håp om at maskinlæring kan hjelpe oss å finne dem.