Danmarks Tekniske Universitet (DTU), NTNU og SINTEF skal inngå et enda tettere samarbeid og opprette et nytt felles forskningssenter på havvind.
Onsdag 16. januar signerte rektorene Anders Overgaard Bjarklev (DTU) og Gunnar Bovim (NTNU) og konsernsjef Alexandra Bech Gjørv (SINTEF) den nye samarbeidsavtalen.
Den er også oppstarten til et nytt felles forskningssenter på havvind.
Det nye senteret, Nordic Offshore Wind R&I Centre – NOWRIC skal sammen med industrien utvikle bedre og rimeligere løsninger for havvindparker.
Flere samarbeidsområder
Tema for samarbeidet er blant annet:
- understell, materialer og marine operasjoner,
- nettilkobling, systemintegrasjon og energilager
- og digitalisering, drift og vedlikehold og styringssystem for havvindparker.
DTU, NTNU og SINTEF har noen av Europas sterkeste fagmiljøer på havvind. Forskningsmiljøer og infrastruktur utfyller også hverandre.
- Les også: Her testes fremtidens havvindteknologi
Framtidas energikilde
– Havvind er en viktig, miljøvennlig energikilde. Det har vært en fantastisk utvikling globalt de siste årene, sier konsernsjef i SINTEF Alexandra Bech Gjørv.
– Samtidig er teknologien i stadig utvikling og fortsatt forskning og innovasjon er avgjørende for å lykkes med rimeligere og bedre løsninger. Når vi ytterligere forsterker koblingen mellom DTUs betydelige vindkraftkompetanse med våre norske toppmiljøer innen kraftsystem og støtte til havnæringene, vil vi kunne bidra vesentlig til å oppnå nettopp dette i samarbeid med industrien, konkluderer konsernsjefen.
– Vi har gjennom mange år hatt et sterkt forskningssamarbeid med NTNU og SINTEF. Med denne samarbeidsavtalen innenfor havvind etablerer vi nå et slagkraftig partnerskap som vil kunne levere forskning og innovasjon av høyeste kvalitet til fordel for næringsliv og samfunnet, sier DTUs rektor Anders Bjarklev.
– Dette blir et vinn-vind (sic) samarbeid for tre sterke kompetansemiljøer som kjenner hverandre godt. NTNU har alene utdannet mer enn 50 doktorgrader på havvind de siste ti årene. Med DTU og SINTEF på laget får vi samlet det beste Skandinavia har å by på innen faget og blir i stand til å sette stor fart på en kunnskapsproduksjon på fornybar energi som verden sårt trenger, sier rektor ved NTNU Gunnar Bovim.