NTNU og SINTEF har i samarbeid med Isola gjennomført beregninger og laboratorieforsøk på isolerte uluftede tretak. Dette er konstruksjoner som det tradisjonelt er blitt advart mot på grunn av utfordringer med fukt, men som er interessante fordi de er billigere å bygge.
Laboratorieforsøkene har derimot vist at konstruksjonen kan fungere bra dersom det som kalles en smart dampsperre brukes. Nå tester Klima 2050 dette ut i et pilotprosjekt i et bolighus med flatt uluftet tretak på Sveabakken i Malvik kommune, i samarbeid med Norgeshus og Isola.
Er smart fordi den reduserer fukt
Tre av fire byggskader skyldes fukt, og utett dampsperre kan være en av årsakene.
En dampsperre er en plastfil som legges i alle ytterkonstruksjoner i vegg og tak for å hindre luftlekkasjer og skal stoppe fukttransport. Funksjonen til en dampsperre er først og fremst å sikre huset mot fukt, sopp og råte. Så hva er fordelen med en såkalt «smart dampsperre»? Jørgen Young, som leder forretnings- og produktutvikling i Isola og er forhandler av produktet i Norge, sammenligner den med en Gore-Tex jakke.
- En Gore-Tex jakke puster og slipper varme ut fra kroppen, samtidig som den beskytter kroppen mot regn. Den smarte dampsperren fungerer litt på samme måte, og kalles smart fordi den kan kontrollere fukten i konstruksjonen siden membranen er fleksibel. Er det høy fuktighet i konstruksjonen har den en tendens til å åpne seg, mens er det lav fuktighet så lukker den seg, sier Young.
Norgeshus: Enklere å bygge
Snorre Bjørkum, teknisk sjef i Norgeshus, er spesielt opptatt av at den smarte dampsperren sikrer god fuktsikring mellom vegg og tak. Dette har vært en utfordring med tradisjonelle kompakte tak på flate hus. En sparer høyde fordi en slipper å ha rom for utlufting i bærekonstruksjonen. Og en annen ting, kompakte tretak med smart dampsperre er enklere å bygge. Han ramser opp flere andre fordeler:
- Vi kan bruke tradisjonell mineralull eller blåseisolasjon, og slipper å kjøpe takisolasjon fra eksterne leverandører. Ikke minst er det en fordel at takene kan produseres i en produksjonshall og monteres på byggeplassen, det gjør det mye mer effektivt og er dessuten genialt for å unngå fukt.
Nytt produkt som kan skape revolusjon
Produktet ble først introdusert på det norske markedet i 2014. Men når det blir mer kjent, og resultatene fra pilotprosjektene kommer, er det ventet at etterspørselen og interessen vil bli stor.
- Dette er veldig spennende og nytt for byggenæringen, det kan hjelpe både til å øke lønnsomheten og effektiviteten, sier Young.
- Med mer vind og regn må vi bygge mer robust. Når det nå finnes en måte å gjøre dette på som faktisk er mer kostnadsbesparende, ja da kjennes det veldig nyttig å være med på et slikt pilotprosjekt, avslutter Bjørkum.
Tekst: Lisbet Gjære